Επιταχύνεται η δράση για τη δημόσια υγεία στην Αφρική: Επενδύσεις και πρωτοβουλίες

Επιταχύνεται η δράση για τη δημόσια υγεία στην Αφρική: Επενδύσεις και πρωτοβουλίες
An elderly man questions a healthcare worker about the different vaccines available for them outside the Transvaco Covid-19 vaccine train stationed at the Springs Train Station outside of Johannesburg, on August 25, 2021. - Transvaco's role is purely to administer Covid-19 vaccines to communities which have limited healthcare resources. (Photo by Phill Magakoe / AFP) Photo: AFP
Η Αφρική χρειάζεται άμεση δράση για την επίτευξη του στόχου για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC), ένας οργανισμός δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης, ηγείται της προσπάθειας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στο μέτωπο της υγείας, μέσω του οράματός του για τη δημόσια υγεία στην αφρικανική ήπειρο.

Ο οργανισμός υποστηρίζει πρωτοβουλίες και επενδύσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς της πολιτικής υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν ένα καλά υποστηριζόμενο εργατικό δυναμικό, επαρκή εγχώρια χρηματοδότηση, ισχυρές τεχνικές δεξιότητες, αποτελεσματική διαχείριση δεδομένων, ψηφιακό μετασχηματισμό και αξιόπιστες περιφερειακές προμήθειες.

Η βελτίωση των συστημάτων υγείας της Αφρικής απαιτεί εντατικές επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό που παρέχει ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Τα προγράμματα ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού του Africa CDC παρέχουν κατάρτιση για διάφορα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων ηγετών, επιδημιολόγων, ερευνητών και επιστημόνων, τεχνικών εργαστηρίων, νοσηλευτών και κοινοτικών λειτουργών υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως σημειώνει το World Economic Forum, ηγετικά στελέχη του οργανισμού έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τις επενδύσεις σε εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της υγείας, ιδίως σε εργαζόμενους στην κοινοτική υγεία. Στόχος είναι, επίσης να επιταχυνθεί η δράση για την εξάλειψη του χάσματος μεταξύ των φύλων στην ηγεσία της υγείας και την καλύτερη υποστήριξη του γυναικείου υγειονομικού δυναμικού που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των συστημάτων υγείας της αφρικανικής ηπείρου.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Africa CDC κάλεσε τους Αφρικανούς ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να δεσμευτούν από κοινού για την ανάπτυξη ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε μια κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας στην Αφρική». Το ανακοινωθέν έδωσε έμφαση στις επενδύσεις σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας, στην εγχώρια χρηματοδότηση για επενδύσεις στο εργατικό δυναμικό και στη βελτίωση της αξιολόγησης και της κατάρτισης γύρω από το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας και τον ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας στην Αφρική είναι το κύριο μέλημα – η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η Αφρική χρειάζεται μεταξύ 2 και 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την ετοιμότητα σε περίπτωση επιδημιών. Η επίτευξη του Στόχου για τη βιώσιμη ανάπτυξη – υγεία και ευημερία για όλες τις ηλικίες – απαιτεί από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής να δαπανούν, κατά μέσο όρο, 7,5% του ΑΕΠ της περιοχής ή 271 δολάρια κατά κεφαλήν ετησίως για την υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο σημερινός μέσος όρος δαπάνης είναι 189 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: