Σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία των Ελλήνων πολιτών;

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία των Ελλήνων πολιτών;
Photo: pixabay.com
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, με την ελπίδα να όλοι να έχουν ίση πρόσβαση σε ένα αγαθό που πρέπει να είναι δημόσιο.

Η υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό, στις 7 Απριλίου έχει την τιμητική της μιας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να καθιερώσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία εορτασμού, η οποία τυγχάνει να συμπίπτει και με την ημερομηνία ίδρυσής του πριν από 75 χρόνια.

Με κεντρικό μήνυμα – Υγεία για όλους – ο ΠΟΥ θέλει να υπογραμμίσει τις κοινωνικές ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει περιορισμένη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην ενημέρωση και την εκπαίδευση πάνω σε θέματα που αφορούν την πρόληψη και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ελληνική πραγματικότητα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, το 2020 το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα ήταν κατά μισό περίπου έτος υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ στα 82 έτη, παρόλο που μειώθηκε προσωρινά κατά έξι μήνες μεταξύ του 2019 και του 2020 εξαιτίας των θανάτων λόγω της νόσου COVID-19.

Η διαφορά δε μεταξύ των φύλων όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής είναι 5,1 έτη (78,6 έτη για τους άνδρες, 83,7 έτη για τις γυναίκες) και είναι μικρότερη από τη διαφορά στο σύνολο της ΕΕ (5,6 έτη).

Αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, η μελέτη της Κομισιόν αποκαλύπτει πως το το 2018 ήταν η ισχαιμική καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος του πνεύμονα. Πριν από την πανδημία, μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιλαμβανόταν ως καλή την κατάσταση της υγείας του, αλλά οι Έλληνες ενήλικοι ανέφεραν μεγαλύτερη ψυχολογική δυσφορία σε σύγκριση τον μέσο όρο της ΕΕ.

Σε ότι αφορά τις κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας ανέρχονται στα 1.603 ευρώ και εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7,8 % του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 9,9 % στην ΕΕ το 2019. Λίγο λιγότερο από το 60 % των δαπανών για την υγεία στην Ελλάδα είναι δημόσιες δαπάνες, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (35 %) καταβάλλεται απευθείας από τα νοικοκυριά, κυρίως με τη μορφή συμμετοχής για φάρμακα και άμεσων πληρωμών για υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στη δέσμη παροχών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι περίπου το 40 % όλων των θανάτων στην Ελλάδα την τελευταία τριετία  αποδίδονται κατά κύριο λόγο σε συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου, ποσοστό το οποίο είναι παρόμοιο με τον μέσο όρο της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περίπου 22 % όλων των θανάτων το οφείλονται στο κάπνισμα (τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό), ποσοστό το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι διατροφικοί κίνδυνοι (συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, καθώς και της υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού) ευθύνονται για το 15% περίπου του συνόλου των θανάτων στην Ελλάδα, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και η ατμοσφαιρική ρύπανση με τη μορφή της έκθεσης σε λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ2,5) και στο όζον, η οποία ευθύνεται από μόνη της για το 5 % περίπου του συνόλου των θανάτων. Ένα 3 % του συνόλου των θανάτων αποδίδεται στην κατανάλωση αλκοόλ, ενώ το 2 % σχετίζεται με τη χαμηλή σωματική δραστηριότητα.

Τέλος, στοιχείο στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή είναι η παχυσαρκία. Παρότι η μεσογειακή διατροφή, έχει επιστημονικώς αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι Έλληνες φαίνεται να παρεκκλίνουν αρκετά από το εν λόγω διατροφικό μοντέλο. Περίπου ένας στους έξι ενηλίκους είναι παχύσαρκος, ενώ ένας στους πέντε 15χρονους είναι υπέρβαρος. Μάλιστα τα αγόρια είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με τα κορίτσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα είναι ανησυχητικά και πρέπει να μας προβληματίζουν. Αν μπορούμε να αναγνωρίσουμε μια θετική αλλαγή που έφερε η πανδημία, ήταν ότι μας έκανε να αναλογιστούμε πώς η καθημερινότητά μας θα γίνει ποιοτική, και παράλληλα μας δίδαξε πώς να ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας. Η σωστή διατροφή, η συστηματική άσκηση, τα χαμηλά ποσοστά στρες και η επαφή με τη φύση, συμβάλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στην καλύτερη υγεία. Απαλλαγείτε λοιπόν από τις κακές συνήθειες, αλλάξτε φιλοσοφία και απολαύστε τη ζωή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: