Επιθέσεις drones στη Μόσχα. Για «τρομοκρατική επίθεση» κάνει λόγο το Κρεμλίνο

Επιθέσεις drones στη Μόσχα. Για «τρομοκρατική επίθεση» κάνει λόγο το Κρεμλίνο
epa10613432 Russian anti-aircraft missile systems S-400 'Triumf' driven in front of the Kremlin in Moscow, Russia, 07 May 2023, after a general rehearsal for the annual military parade ahead of the Victory Day celebrations. Russia is preparing to mark the 78th anniversary of Nazi Germany's unconditional surrender in World War II (WWII). The military parade will take place in Moscow's Red Square on 09 May. EPA/YURI KOCHETKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πρωί, τα ξημερώματα, επίθεση με drones προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια

Η ρωσική πρωτεύουσα έγινε τα ξημερώματα στόχος -σπάνιας- επίθεσης με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που προκάλεσαν «μικρές» υλικές ζημιές σε κτίρια αλλά όχι θύματα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, ο Σεργκέι Σαμπιάνιν.

«Το πρωί, τα ξημερώματα, επίθεση με drones προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πόλης έχουν σπεύσει επιτόπου (…) Κανένας δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά», τουλάχιστον με βάση τις πληροφορίες «ως τώρα», ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram.

Σύμφωνα με ρωσικά κανάλια στην πλατφόρμα Telegram, τέσσερα από δέκα UAVs που κινούνταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα καταρρίφθηκαν. Ο περιφερειάρχης της Μόσχας έκανε λόγο μέσω της ίδια πλατφόρμας για «αρκετά» τέτοια αεροσκάφη που αναχαιτίστηκαν καθώς πλησίαζαν την πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τρομοκρατική επίθεση» χαρακτήρισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας  

Η Μόσχα και η περιφέρειά της έγιναν στόχοι σήμερα τα ξημερώματα μιας σπάνιας επίθεσης με drones που προκάλεσαν «μικρές» υλικές ζημιές σε κτίρια της ρωσικής πρωτεύουσας, χωρίς να υπάρξουν θύματα, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να κατηγορεί την Ουκρανία για «τρομοκρατική επίθεση».

«Σήμερα το πρωί το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση με drones εναντίον στόχων στην πόλη της Μόσχας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για οκτώ drones τα οποία αναχαιτίστηκαν είτε με ηλεκτρονικά μέσα είτε «με το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S».

Ωστόσο το Baza, ένας λογαριασμός στο Telegram που συνδέεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφερε ότι στην επίθεση συμμετείχαν 25 drones. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος RBC επικαλέστηκε πηγή που έκανε λόγο για «περισσότερα από δέκα» drones τα οποία καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Εξάλλου η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό, επισημαίνοντας ότι αρκετά drones έπεσαν σε κτίρια στη Μόσχα.

«Σήμερα το πρωί, τα ξημερώματα, επίθεση με drones προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια. Όλες οι υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της πόλης βρίσκονται επιτόπου (…) Κανείς δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες», είχε γράψει λίγο νωρίτερα ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν στο Telegram.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δύο άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια, αλλά κανένας τους δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας Αντρέι Βορομπιόφ επεσήμανε ότι πολλά drones καταρρίφθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα.

«Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι κάποιων περιοχών στην περιφέρεια της Μόσχας μπορούσαν να ακούσουν τον ήχο εκρήξεων, ήταν το σύστημά μας αντιαεροπορικής άμυνας», σημείωσε επίσης στο Telegram.

«Πολλά drones καταρρίφθηκαν την ώρα που πλησίαζαν τη Μόσχα», εξήγησε ο Βορομπιόφ , καλώντας τους κατοίκους «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και διαβεβαιώνοντάς τους ότι «όλες οι υπηρεσίες διάσωσης κάνουν τη δουλειά τους».

Είναι σπάνιο η Μόσχα και η περιφέρειά της, που βρίσκονται περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα από την Ουκρανία, να γίνονται στόχος επίθεσης με drones από την αρχή του πολέμου. Στις αρχές Μαΐου δύο drones είχαν καταρριφθεί πάνω από το Κρεμλίνο, μια επίθεση που είχε αποδοθεί στο Κίεβο.

Εικόνες που μεταδόθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό να υψώνεται στον ουρανό. Σε άλλες φαίνεται ένα σπασμένο τζάμι σε πολυκατοικία.

Σύμφωνα με τον Σομπιάνιν, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση δύο πολυκατοικιών στη Μόσχα, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από την επίθεση. Οι ένοικοί τους «θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους μόλις οι ειδικές υπηρεσίες θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους», διευκρίνισε ο δήμαρχος της Μόσχας.

Αρνείται εμπλοκή η Ουκρανία

Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας αρνήθηκε πως το Κίεβο εμπλέκεται άμεσα στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκε σήμερα εναντίον της Μόσχας, αλλά δήλωσε πως η Ουκρανία χαίρεται παρακολουθώντας τα γεγονότα και προέβλεψε αύξηση των επιθέσεων αυτών.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως η Ουκρανία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεσή της με drones εναντίον της Μόσχας, αλλά πρόσθεσε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε και τα οκτώ αυτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«…Αναφορικά με τις επιθέσεις: φυσικά χαιρόμαστε παρακολουθώντας και προβλέποντας αύξηση του αριθμού των επιθέσεων. Όμως φυσικά δεν έχουμε καμιά άμεση σχέση μ’ αυτό», δήλωσε ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ μιλώντας στο κανάλι του YouTube «Breakfast Show».

Αντιαεροπορικά συστήματα ζήτησε o Zελένσκι από τη Νότια Κορέα

Στο μεταξύ, η Ουκρανία «ελπίζει απεγνωσμένα» ότι η Νότια Κορέα θα της προσφέρει αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του σε νοτιοκορεατική εφημερίδα.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη δέσμευση της Σεούλ να στείλει στο Κίεβο οχήματα αποναρκοθέτησης και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους περίπου 230 εκατ. δολαρίων, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, σύμφωνα με την εφημερίδα Chosun Ilbo.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί περιορισμοί σχετικά με την παροχή εξοπλισμού, αλλά αυτές οι αρχές δεν θα πρέπει να ισχύουν για τα αμυντικά συστήματα και τον εξοπλισμό για την προστασία των υποδομών», εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας δεν είναι όπλο, αλλά καθαρά αμυντικός εξοπλισμός. Πρέπει να έχουμε μια εναέρια ασπίδα για να ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία και ελπίζω απεγνωσμένα ότι η Νότια Κορέα θα μας στηρίξει σε αυτό», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Νότιας Κορέας θα βοηθήσει τη χώρα του να θωρακιστεί έναντι των αεροπορικών επιδρομών της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμμαχος των ΗΠΑ και μεγάλη εξαγωγός όπλων η Νότια Κορέα έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει φονική βοήθεια στην Ουκρανία, επικαλούμενη τους εμπορικούς της δεσμούς με τη Ρωσία και την επιρροή της Μόσχας στη χώρα, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από την Ουάσινγκτον και την Ευρώπη.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουν Γιολ σε συνέντευξή του τον Απρίλιο στο Reuters άφησε να εννοηθεί ότι η Σεούλ ενδέχεται να αλλάξει στάση, επισημαίνοντας ότι θα είναι δύσκολο να εξακολουθήσει να παρέχει μόνο ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, αν η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με ευρεία επίθεση εναντίον των αμάχων ή με «μια κατάσταση την οποία η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορεί να συγχωρήσει».

Ο Γιουν και ο Ζελένσκι συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία. Μετά τη συνάντηση αυτή η Σεούλ ανακοίνωσε την αποστολή εξοπλισμού αποναρκοθέτησης και επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τη Νότια Κορέα και τον Απρίλιο, όταν απευθύνθηκε μέσω βίντεο στους Νοτιοκορεάτες βουλευτές.

Αισιόδοξος ο ουκρανός υπουργός Άμυνας ενόψει της αναμενόμενης αντεπίθεσης

«Έχουμε σοβαρές πιθανότητες να σημειώσουμε σημαντική επιτυχία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού»: σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ αναφέρθηκε στην πολυαναμενόμενη αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων για την ανάκτηση εδαφών τα οποία έχει κυριεύσει ο ρωσικός στρατός αφότου εισέβαλε στη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2022.

«Θέλουμε να τσακίσουμε τη θέληση των Ρώσων να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο η αντεπίθεση αυτή έχει σκοπό την επιστροφή «στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του 1991», με άλλα λόγια την ανακατάληψη και της Κριμαίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η αντεπίθεση, διαβεβαίωσε, «θα πυροδοτήσει νέα υποχώρηση των Ρώσων από το έδαφός μας». Καθώς «προχώρησαν σε νέα επιστράτευση, αλλά έχουν πολλούς πρωτάρηδες, χωρίς εμπειρία, χωρίς [εκπαίδευση στον] χειρισμό των όπλων», πρόσθεσε.

«Η Βάγκνερ χρησιμοποίησε φυλακισμένους και στην πολιορκία της Μπαχμούτ, για οκτώ μήνες, 80.000 άνδρες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη μάχη», υποστήριξε ακόμη, χωρίς να διευκρινίσει αν ο απολογισμός που έδωσε αφορά και τα δύο στρατόπεδα ή όχι.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ρέζνικοφ επέμεινε πως είναι επείγον να γίνουν οι παραδόσεις των όπλων που έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο οι δυτικοί σύμμαχοί του, ενώ αναφέρθηκε στο πράσινο φως που δόθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ σε συμμαχικές χώρες για να δωρίσουν στην Ουκρανία μαχητικά F-16.

Μολονότι η παράδοση τέτοιων μαχητικών αμερικανικής κατασκευής και ο αριθμός τους δεν έχουν καν αποφασιστεί σε αυτό το στάδιο, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε πως ελπίζει πως θα παραληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς».

«Το όνειρό μου είναι πως τα έχουμε στα τέλη της χρονιάς, για να συμπεράνουμε πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει στ’ αλήθεια», χαριτολόγησε, λέγοντας πως ουκρανοί πιλότοι θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν στον χειρισμό τους.

«Και στην πορεία του χρόνου πρέπει να προετοιμάσουμε αεροδρόμια στην Ουκρανία, ραντάρ, συστήματα πλοήγησης, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας (…) Είναι περίπλοκο σύστημα ως υποδομή», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέζνικοφ, ο αριθμός των F-16 που χρειάζεται η Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική αεροπορική ισχύ και να είναι σε θέση να πλήττει τις γραμμές μετόπισθεν των στρατευμάτων της Μόσχας ξεπερνά «τα 100 αεροσκάφη».

Ο κ. Ρέζνικοφ αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, αν και αναγνώρισε πως πρόκειται για «περίπλοκο ζήτημα». «Δεν είμαι σίγουρος εάν η Γαλλία θα δεχόταν να μας δώσει Ραφάλ για να εμπλακούν άμεσα στο πεδίο της μάχης. Είναι ζήτημα παραγωγής, χρόνου…» δήλωσε ο υπουργός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: