Eπίθεση των Ουκρανών με θαλάσσιο drone σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο  

Eπίθεση των Ουκρανών με θαλάσσιο drone σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο  
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με 450 κιλά εκρηκτικών έπληξε το drone το ρωσικό τάνκερ

Το μηχανοστάσιο του ρωσικού δεξαμενόπλοιου SIG υπέστη ζημιές κοντά στην Κριμαία ως αποτέλεσμα επίθεσης από μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (θαλάσσιο drone), ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιων και Ποτάμιων Μεταφορών. Η επίθεση έγινε στο στενό του Κερτς, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κυκλοφορία στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

“Στο δεξαμενόπλοιο SIG … δημιουργήθηκε μια τρύπα στο μηχανοστάσιο κοντά στην ίσαλο γραμμή στη δεξιά πλευρά του, ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές ενδείξεις, επίθεσης από θαλάσσιο drone”, ανέφερε η υπηρεσία μέσω της πλατφόρμας μηνυμάτων Telegram.

Το πλοίο υπέστη ζημιές και έφθασαν επιτόπου δύο ρυμουλκά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το Κέντρο θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης. Το πρακτορείο διευκρίνισε πως δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου από το πλοίο, το οποίο είχε πλήρωμα 11 ατόμων.

Το drone το οποίο έπληξε ρωσικό τάνκερ -που μετέφερε καύσιμα στα ρωσικά στρατεύματα-, έφερε 450 κιλά TNT, σύμφωνα με πηγή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών. 

Η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη

Το πρακτορείο Interfax της Ουκρανίας, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας, επίσης απέδωσε την επίθεση στο ουκρανικό Ναυτικό. 

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU έπληξε το Sig, ένα μεγάλο πετρελαιοφόρο της Ρωσίας που μετέφερε καύσιμα για τον ρωσικό στρατό» ανέφερε συγκεκριμένα η ανώνυμη αυτή πηγή στο γαλλικό πρακτορείο (AFP). 

Όπως πρόσθεσε, η επιχείρηση περιλάμβανε ναυτικό drone και εκρηκτικά και έγινε από κοινού με το ουκρανικό Ναυτικό. 

Η πηγή περιέγραψε τον στόχο ως «ένα από τα πιο ισχυρά τάνκερ της Ρωσίας. Ήταν γεμάτο καύσιμα, οπότε τα “πυροτεχνήματα” ήταν ορατά από μακριά».