Επιτόκια και πληθωρισμός: Οι προκλήσεις διαρκείας με το αποτύπωμα στην κατανάλωση

Επιτόκια και πληθωρισμός: Οι προκλήσεις διαρκείας με το αποτύπωμα στην κατανάλωση
Euro coins are seen in this photo illustration on November 2, 2017. The British Pound dropped in value in a three month low against the Euro amidst news of an interest rate hike by the Bank of England set to be announced today. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Προς νέα αύξηση επιτοκίων η ΕΚΤ - Στοιχεία για τον πληθωρισμό στις 9/6 – «Περικοπές» από τους καταναλωτές δείχνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Ισχυρές πιέσεις στις τιμές βλέπει η ΕΚΤ παρά τις ενδείξεις επιβράδυνσης στον πληθωρισμό και ετοιμάζεται για την όγδοη αύξηση των επιτοκίων από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ στην αγορά εμφανίζονται σημάδια κακής ψυχολογίας, με τους καταναλωτές να περικόπτουν δαπάνες.

Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ ενώ μεθαύριο, στις 9 Ιουνίου, αναμένονται ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πληθωρισμού. Αν και προβλέπεται αποκλιμάκωση, σε συνέχεια του 3% τον Απρίλιο παραμένει η ανησυχία για τις τιμές στα τρόφιμα, που επιβάρυναν τον δείκτη κατά 11,4% τον συγκεκριμένο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντωμεταξύ σε συνέχεια της πρόσφατης αύξησης κατά 0,25 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου του ευρώ, που διαμορφώνεται πλέον σε 3,25%, η ΕΚΤ προσανατολίζεται και σε νέα αύξηση, κάτι που προεξοφλούν οι αγορές και σχεδόν προαναγγέλλει η επικεφαλής του οργανισμού Christine Lagarde. Όπως είπε η ίδια στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι δείκτες υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων παραμένουν υψηλοί. Αν και ορισμένοι δείχνουν σημάδια περιορισμού, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε τον Μάιο σε 6,1% από 7% τον Απρίλιο και αναπτύσσεται έντονη συζήτηση σχετικά με διατήρηση της πολιτικής γραμμής και μετά την αύξηση που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουνίου προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του πληθωρισμού στο 2%, που είναι και ο στόχος της ΕΚΤ.

Με δεδομένο ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα επί μακρόν μετά το τέλος του ανοδικού κύκλου αναδύονται προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία θα έχει να διαχειριστεί περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο την περίοδο της θητείας της. Αν και η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που προεξοφλείται από τις αγορές, δημιουργεί σχετική ευφορία δεν προσφέρει «ανοσία» και άρα δεν παραβλέπονται οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι εν μέσω νομισματικών περιορισμών και πληθωριστικών πιέσεων που μειώνουν την αγοραστική ικανότητα και τη δυνατότητα των καταναλωτών να διαχειρίζονται τις υποχρεώσεις τους σε δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Ας σημειωθεί ότι η αναγκαία περικοπή δαπανών από τα νοικοκυριά αποτυπώνεται σε έρευνα του ΙΕΛΚΑ, με έναν στους δύο καταναλωτές να δηλώνει ότι δεν κάνει διακοπές το 2023, ενώ ένας στους τρεις δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 αναφέρουν ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στοιχεία αυτά δείχνουν κυρίως την κακή ψυχολογία του αγοραστικού κοινού και δευτερευόντως ρεαλιστικές προβλέψεις.

Διαπιστώνεται μια ξεκάθαρη τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως για διαχείριση χρημάτων. Συγκεκριμένα, το 75% του κοινού (στην έρευνα που έγινε τον Μάιο έναντι 71% στην έρευνα του Ιανουαρίου) δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.α. Το 49% (έναντι 50% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο ενώ πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (54% έναντι 55% τον Ιανουάριο) δηλώνουν ότι έχουν μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.

Επιπλέον, το 27% (έναντι 24% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του και ποσοστό 32% (έναντι 29% τον Ιανουάριο) έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: