Επιτόκια: Κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ συνιστά… υπομονή – «Το τελευταίο μίλι είναι το πιο δύσκολο»

Επιτόκια: Κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ συνιστά… υπομονή – «Το τελευταίο μίλι είναι το πιο δύσκολο»
epa06445800 A general view of the building of the European Central Bank (ECB) under dark clouds in Frankfurt/Main, Germany, early 17 January 2018. Meteorologist predict the cloudy weather with temperatures of around two degrees Celsius to continue in the next days. EPA/ARMANDO BABANI Photo: AFP
«Αγκάθι» ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι υπομονετική στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί, ανέφερε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της κεντρικής τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ μιλώντας στους Financial Times.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι «το τελευταίο μίλι» στον αγώνα για τη μείωση των τιμών θα είναι και το πιο δύσκολο.

Η ΕΚΤ έχει κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της από τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις διαδοχικές αυξήσεις που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022.

Οι αγορές περιμένουν πλέον η τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια της από την άνοιξη, καθώς η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μετριαστεί.

Ωστόσο η Σνάμπελ προειδοποίησε για τον κίνδυνο από πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι παραμένουν κάποια ανησυχητικά σημάδια καθώς ξεκινά μια νέα και κρίσιμη φάση στην αποπληθωριστική διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι προσδοκίες για τις τιμές στις υπηρεσίες, έχουν κινηθεί ανοδικά για αρκετούς μήνες στη σειρά», αναφέρει η αξιωματούχους της ΕΚΤ και προσθέτει: «Βλέπουμε επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες. Βλέπουμε μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε και μια αξιοσημείωτη χαλάρωση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες».

«Θα έλεγα ότι πλέον μπαίνουμε σε μια κρίσιμη φάση, όπου η προσαρμογή και μετάδοση της νομισματικής πολιτικής γίνεται ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο καθώς το στοίχημα είναι να περιοριστούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Η Σνάμπελ εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξη ότι οι επιχειρήσεις απορροφούν ένα μέρος από την πρόσφατη αύξηση των μισθών. «Αν η ζήτηση συγκρατείται από την περιοριστική νομισματική πολιτική, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τις εταιρείες να μετακυλίουν [τις αυξήσεις] στους πελάτες τους», ανέφερε. «Βλέπουμε κάποια στοιχεία ότι αυτό συμβαίνει».

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο… αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί», τόνισε η Σνάμπελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: