Μειώνονται οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη – Θα επηρεάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ;

Μειώνονται οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη – Θα επηρεάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ;
Frankfurt, Germany - November 15, 2015: New building of European Central Bank ECB, EZB headquarters at Eastend Frankfurt, Germany. Close-up of the logo in front of the building.
Μπορούν να επηρεάσουν τις μισθολογικές απαιτήσεις και τη στάση απέναντι στην αποταμίευση και τις δαπάνες.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών της Ευρωζώνης για τον πληθωρισμό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο υποχωρούν, σε ένα σημάδια για το ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αντίκτυπο στην οικονομία.

Η Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών (CES) της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη χρησιμοποιείται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να εκτιμηθεί κατά πόσον το πιο απότομο σερί αυξήσεων των επιτοκίων στην ιστορία του ευρώ έχει πείσει τα νοικοκυριά ότι ο άλλοτε ανεξέλεγκτος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.

Η τελευταία δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο σε ένα διευρυμένο πάνελ 11 χωρών, έδειξε ότι το μέσο νοικοκυριό αναμένει ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 3,2% τους επόμενους 12 μήνες, από 3,5% έναν μήνα νωρίτερα.

Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τρία χρόνια πριν παρέμειναν ελαφρώς πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, σημειώνοντας μάλιστα μικρή άνοδο στο 2,5% από 2,4%.

Το Reuters σημειώνει πως τα αποτελέσματα των προηγούμενων μηνών αναπροσαρμόστηκαν ώστε να συμπεριληφθούν οι απαντήσεις από την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία, οι οποίες συμμετέχουν πλέον επίσης στην έρευνα.

Προστίθενται στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες, αυξάνοντας την κάλυψη της δημοσκόπησης στο 96% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ και στο 94% του πληθυσμού της.

Η CES αποτελεί σημαντικό στοιχείο στις διαβουλεύσεις της ΕΚΤ, διότι οι προσδοκίες των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό μπορούν να επηρεάσουν τις μισθολογικές απαιτήσεις και τη στάση απέναντι στην αποταμίευση και τις δαπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com