Επιτόκια: Οι νέες προβλέψεις για τις κινήσεις της ΕΚΤ και η Γερμανία που «χαλάει» την εικόνα

Επιτόκια: Οι νέες προβλέψεις για τις κινήσεις της ΕΚΤ και η Γερμανία που «χαλάει» την εικόνα
epa06445800 A general view of the building of the European Central Bank (ECB) under dark clouds in Frankfurt/Main, Germany, early 17 January 2018. Meteorologist predict the cloudy weather with temperatures of around two degrees Celsius to continue in the next days. EPA/ARMANDO BABANI Photo: AFP
Τι «βλέπουν» και τι προεξοφλούν οι αγορές.

Οι εκτιμήσεις των traders για τις μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) περιορίζονται σε χαμηλά επίπεδα από τον Δεκέμβριο. Τώρα, οι αγορές προβλέπουν κινήσεις μικρότερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας έως το τέλος του 2024.

Σύμφωνα με τα συμβόλαια swaps, οι traders προσδοκούν λιγότερες από τέσσερις μειώσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης, η καθεμιά μέχρι το τέλος της χρονιάς, σε σύγκριση με τις επτά που προβλεπόταν στο τέλος του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων αναμένεται έως τον Ιούνιο, με πιθανότητα μία στις τρεις να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, έως τον Απρίλιο.

Αυτή η αλλαγή στις προσδοκίες για τα επιτόκια οδηγεί σε άνοδο του ευρώ και πτώση των ομολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλά νέα ήρθαν από τη μεταποίηση στη Γαλλία, όπου τα στοιχεία υπερέβησαν τις προσδοκίες, δείχνοντας την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές επανεκτιμούν την ανάγκη για νομισματική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες.

Ωστόσο, η εικόνα αμαυρώνεται από τα ανεπαρκή στοιχεία για τη Γερμανία, που δείχνουν επιδείνωση στον τομέα της μεταποίησης τον Φεβρουάριο. Αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο μεσοπρόθεσμο, εάν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς από τις αρχές.

«Πιστεύω ότι οι 100 μονάδες βάσης είναι το απόλυτο μίνιμουμ για φέτος και η βιομηχανική πτώση της Γερμανίας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά δομικά προβλήματα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εάν δεν αντιμετωπιστεί», λέει στο Bloomberg ο Geoff Yu, στρατηγικός αναλυτής της BNY Mellon. «Είναι κάτι που συνειδητοποιεί η ΕΚΤ, αλλά ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες αρνείται να μειωθεί και οι αξιωματούχοι έχουν εμμονή με αυτό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος πολιτικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: