Επιβεβαιώνεται το σχέδιο για αφορολόγητο εισόδημα με τη χρήση καρτών

Επιβεβαιώνεται το σχέδιο για αφορολόγητο εισόδημα με τη χρήση καρτών

Με αποδείξεις το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2015, ίσες με το 10% του συνολικού εισοδήματος. 

Τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος, καθώς και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα περιλαμβάνει, επίσης, διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική και για το 2015 τη συγκέντρωση και προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Διευκρινίζεται ότι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, οπότε και θα καταργηθεί η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Μεταξύ άλλων, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και διατάξεις που θα αφορούν τα ακόλουθα:

– Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6.

– Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.

– Η μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Αλεξιάδης: Δεν θα υπάρξει αναδρομική φορολόγηση
«Βεβαίως και θα φέρουμε διάταξη για να “κτίσουμε” το αφορολόγητο πλέον με αποδείξεις, με χρήση πλαστικού χρήματος και τραπεζικών συναλλαγών», δήλωσε στο ραδιοσταθμό “Βήμα FM” ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.  Διευκρίνισε πως «θα εξαιρέσουμε άτομα από μια ηλικία και πάνω και αυτούς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά. Για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, θα πάμε σ’ αυτά τα πράγματα».

Ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αναδρομική φορολόγηση, σημειώνοντας πως «μου απέδωσαν κάτι που δεν είπα, και αυτό τεκμηριώνεται από το video και την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας και όταν βγήκα και το διέψευσα, όπως έπρεπε να κάνω, με κατηγόρησαν ότι πήρα πίσω τα λόγια μου», και προσέθεσε:

«Άλλο το “μικρές αλλαγές”, που βεβαίως και θα έχουμε και θα έρθει η διάταξη, και άλλο τα ψέματα που γραφτήκαν χθες ότι έχω πει εγώ για αναδρομικό φόρο… Είναι παράδειγμα δημοσιογραφικής αναξιοπιστίας το χθεσινό. Εγώ δεν είπα ποτέ για αναδρομικό φόρο, ούτε έκανα προς τα πίσω. Το τι είναι να κάνουμε στα φορολογικά, το έχουμε ψηφίσει στον νόμο 4336, τελεία και παύλα. Δεν θα φέρουμε καινούργιους φόρους. Μικρές αλλαγές στη φορολογική δήλωση, πιο πολύ διαδικαστικού και οργανωτικού χαρακτήρα θα έχουμε, αλλά όλα αυτά που ακούγονται είναι ψέμα, και θέλω να δείτε ακριβώς τις αναρτήσεις και θέλω να δείτε και τη δική μου δήλωση.

Δεν υπάρχει πουθενά σκέψη για αλλαγή στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. Θέλω να προλάβουμε τις δηλώσεις, αν πάμε να κάνουμε αλλαγές τώρα δεν θα προλάβουμε. Το λέω με σαφήνεια: αλλαγές στη δήλωση».