Eπιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης εξαιτίας του Brexit βλέπει το ΔΝΤ

Eπιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης εξαιτίας του Brexit βλέπει το ΔΝΤ

Το Brexit συνεπάγεται με σημαντική αύξηση της οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής αβεβαιότητας υπογραμμίζει το ΔΝΤ. 

Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης παγκοσμίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρουσιάζοντας σήμερα τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2016 θα επιβραδυνθεί στο 3,1%, έναντι 3,2% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, ενώ για το 2017 το ΔΝΤ αναμένει πως ο ρυθμός επέκτασης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ανέλθει στο 3,4%, έναντι 3,5% που ανέμενε προ τριμήνου.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων οφείλεται αποκλειστικά στις εξελίξεις που αναμένεται να προκαλέσει τo Brexit. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, αναφερόμενος στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, πέραν του Brexit κατονόμασε το προσφυγικό και οι πιέσεις που ασκεί στις χώρες υποδοχής και προέλευσης των μεταναστών και των εκτοπισμένων ατόμων, τους γεωπολιτικούς κίνδυνους που παραμένουν, τις περιφερειακές συγκρούσεις , αλλά και τη διατήρηση της μακροχρόνιας ανεργίας.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του Brexit υποστήριξε ότι θα είναι μεγαλύτερες στην Ευρώπη και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ εκτιμά πως εφέτος θα αναπτυχθεί κατά 1,6%, βελτιώνοντας την πρόβλεψη του Απριλίου κατά 0,1%, ωστόσο θεωρεί πως το 2017 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4%, ήτοι 0,2% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Για τη Βρετανία το ΔΝΤ αναμένει πως εφέτος θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7%, έναντι 1,9% που ήταν η παρελθούσα πρόβλεψη, ενώ για το 2017 το Ταμείο εκτιμά πως το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 1,3%, ήτοι κατά 0,9% λιγότερο από όσο εκτιμούσε τον Απρίλιο όταν προέβλεπε για το επόμενο έτος ανάπτυξη της Βρετανίας με ρυθμό 2,2%.

Για τη γερμανική οικονομία το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,4% από 1,6%, που ήταν η παλαιότερη πρόβλεψη. Για τις ΗΠΑ η ανάπτυξη για φέτος τοποθετείται στο 2,2% και το 2017 στο 2,5%. Για την Ιαπωνία αναμένει ανάπτυξη 0,3% εφέτος και 0,1% το 2017. Για την Κίνα εκτιμά επέκταση του ΑΕΠ κατά 6,6% το 2016 και 6,2% το 2017. Για τη Ρωσία αναμένει ύφεση 1,2% το 2016 (έναντι εκτίμησης για ύφεση 1,8% προηγουμένως) και επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 1% το 2017.

Από μακροοικονομικής άποψης το Brexit, υπογραμμίζει το ΔΝΤ, συνεπάγεται σημαντική αύξηση της οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής αβεβαιότητας. Αλλά όσο το συμβάν εξακολουθεί να εκτυλίσσεται, είναι πολύ δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι πιθανές επιπτώσεις του.

O Βρετανός υπουργός Οικονομικών διαμηνύει νομισματική “απάντηση” από την Τράπεζα της Αγγλίας

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι αυτή που κάνει τα πρώτα βήματα για να κατευθύνει την οικονομία μετά το σοκ του Brexit και ότι ενδεχόμενα μέτρα για τον προϋπολογισμό θα ληφθούν αργότερα φέτος.

Ο Χάμοντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν θα συνεχίσει το σχέδιο του προκατόχου του Τζορτζ Όσμπορν για περαιτέρω μειώσεις στο φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Χάμοντ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στις όποιες άμεσες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της οικονομίας της Βρετανίας μετά το Brexit, ενώ ο ίδιος θα παρουσιάσει τα νέα δημοσιονομικά σχέδια το φθινόπωρο.

«Η αρχική απάντηση σε αυτό το σοκ πρέπει να είναι μια νομισματική απάντηση από την Τράπεζα της Αγγλίας» δήλωσε ο Χάμοντ. «Και ο διοικητής, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι τα επιτόκια δεν θα μειώνονταν, πράγματι ξεκαθάρισε ότι η Τράπεζα δημιουργεί ένα νομισματικό πακέτο που θα ανακοινώσει σε εύθετο χρόνο».

Στα σχόλιά του στη βουλή, ο Χάμοντ είπε ότι η Βρετανία χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο σε σχέση με το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, το οποίο είπε ότι είναι «πολύ μεγάλο» και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Βρετανίας βρίσκεται περίπου στο 4% του ΑΕΠ, έναντι άνω του 10% το 2010, αλλά συνεχίζει να είναι από τα υψηλότερα ανάμεσα στα πλούσια κράτη του κόσμου.

Ερωτηθείς εάν θα προωθήσει την πρόταση του Όσμπορν για μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις κάτω από το 15%, ο Χάμοντ δήλωσε ότι το βάρος του θα δοθεί στο να ενισχυθούν οι επενδύσεις των επιχειρήσεων. Παράλληλα επανέλαβε το στόχο του να προστατεύσει την τεράστια βιομηχανία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας από τον αντίκτυπο του Brexit διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ