ΗΠΑ: Καιρός να φύγουν οι 300 αμερικανικές εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία

ΗΠΑ: Καιρός να φύγουν οι 300 αμερικανικές εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία
epa06115055 The USA flag hangs outside of a building of the US embassy in Moscow, Russia, 28 July 2017. In response to sanctions after US congress passed a new bill on new anti-Russian sanctions, Russia suspended the use by US Embassy of all the storage facilities on Dorozhnaya Street in Moscow and the country house in Serebryany Bor starting from 01 August 2017 and demanded to reduce the total number of US diplomatic and consular office employees in Russia to 455 people, equal numbers of Russian diplomats and technical personnel in the United States. EPA/SERGEI CHIRIKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι αμερικανικές και άλλες ξένες εταιρείες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία εμπλέκονται τώρα στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στο ουκρανικό έδαφος.

Των Bennett Freeman & Nataliia Popovych

Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε τελικά μια επιχειρηματική οδηγία για τη Ρωσία. Αυτή η καθυστερημένη εξέλιξη συνιστά μια επείγουσα κλήση αφύπνισης για τις αμερικανικές εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία: Είναι καιρός να φύγουν.

Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπογραμμίζει το γεγονός ότι «οι επιχειρήσεις και τα άτομα που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας κινδυνεύουν να εμπλακούν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία.

Όλες οι αμερικανικές και άλλες ξένες εταιρείες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία εμπλέκονται τώρα στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στο ουκρανικό έδαφος. Υπόκεινται επίσης σε νομοθεσία που υποχρεώνει όλες τις ξένες εταιρείες να βοηθούν στη στρατολόγηση υπαλλήλων και να παρέχουν υλική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια.

Άλλοι βασικοί τομείς κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές εταιρείες στη Ρωσία περιλαμβάνουν την έκθεση σε κυρώσεις, τους ελέγχους εξαγωγών, τις απαγορεύσεις εισαγωγών, τις ευπάθειες στο ξέπλυμα χρήματος και τη διαφθορά, καθώς η Ρωσία παραμένει δικαιοδοσία υψηλού κινδύνου. Η επιχειρηματική οδηγία υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με τη διάδοση και την εφαρμογή κατασταλτικών νόμων, συμπεριλαμβανομένης της απαλλοτρίωσης και της κράτησης. Οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις της γαλλικής εταιρείας γιαουρτιού Danone και της δανικής ζυθοποιίας Carlsberg, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία εθνικοποιήθηκαν από το Κρεμλίνο σχεδόν εν μία νυκτί, παρέχουν μια απεικόνιση των σημαντικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που επέλεξαν να παραμείνουν στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν ακόμη περισσότερες από 300 αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Οι αμερικανικές εταιρείες, ειδικά στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των καταναλωτικών αγαθών, παραμένουν μερικές από τις πιο κερδοφόρες στη ρωσική αγορά, συνεισφέροντας τα μέγιστα στα πολεμικά ταμεία του Κρεμλίνου. Μόνο το 2022, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πλήρωσαν 751 εκατομμύρια δολάρια σε φόρο κερδών στον ολοένα και πιο στρατιωτικοποιημένο προϋπολογισμό της Ρωσίας. Αυτό που ξεχωρίζει τις περισσότερες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών είναι ο ισχυρισμός τους – ως λόγο παραμονής – ότι παρέχουν «βασικά» αγαθά στον ρωσικό πληθυσμό.

Παρά τις αδυναμίες της, η νέα επιχειρηματική οδηγία για τη Ρωσία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προτρέπει τις αμερικανικές εταιρείες να κοιτάξουν πέρα από τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν σημαντικούς κινδύνους υλικού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με τις συνεχιζόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εμπλοκής σε εγκλήματα πολέμου.

Αυτή η οδηγία της κυβέρνησης των ΗΠΑ αμφισβητεί επίσης έμμεσα τη συνεχιζόμενη παρουσία αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, η οποία υπονομεύει την ουσιαστική βοήθεια των ΗΠΑ που παρασχέθηκε στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Αυτή η οδηγία θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση σε άλλες χώρες του G7 και σε συμμαχικές κυβερνήσεις να εκδώσουν παρόμοιες οδηγίες για τις δικές τους εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Με τη σειρά τους, οι ξένες επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την έξοδο από τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com