Επτά έτη θα περάσει στη φυλακή ο «πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο»

Επτά έτη θα περάσει στη φυλακή ο «πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο»

Αντιμέτωπος με τις πράξεις του τέθηκε ο πρώην επενδυτής, Μάρτιν Σκρέλι - Eνθουσιασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δικαστική απόφαση.

Ο Μάρτιν Σκρέλι, πρώην CEO φαρμακευτικής εταιρείας, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για χρηματιστηριακή απάτη, συνωμοσία και διαπλοκή με σκοπό την απάτη, καταδικάστηκε χθες σε φυλάκιση επτά ετών από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο 34χρονος «Pharma-Bro», που έγινε γνωστός το 2015 επειδή αύξησε σημαντικά την τιμή ενός μοναδικού φαρμάκου, κρίσιμου και για την αντιμετώπιση του ιού HIV, είχε καταδικαστεί πέρυσι για την αποστολή ψευδών αναφορών σε επενδυτές, στις οποίες απέκρυπτε τις σημαντικές ζημίες που είχαν τα δύο hedge fungs που διηύθυνε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο άκουσμα της καταδικής από τον δικαστή, ο Σκρέλι έβαλε τα κλάματα, ενώ οι δικηγόροι του δήλωσαν πως θα προσπαθήσουν να μειώσουν τη διάρκεια της φυλάκισης στους 18 μήνες, την ώρα που οι εισαγγελείς ζητούσαν να επιβληθεί ποινή 15 ετών.

Ο ίδιος ο Σκρέλι είχε ένα ασυνήθιστα απολογητικό ύφος στη δικαστική αίθουσα, και δήλωσε: «Δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία εναντίον του Μάρτιν Σκρέλι. Τον καθαίρεσα ο ίδιος με τις απεχθείς και ντροπιαστικές πράξεις μου».

Το καλοκαίρι του 2015 ο Σκρέλι έγινε γνωστός ως ο «πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο» όταν αγόρασε τα δικαιώματα για την πώληση του φαρμάκου Daraprim για λογαριασμό της εταιρείας του, Turing, έναντι 55 εκατ. δολαρίων. Μέχρι την αγορά αυτή, το φάρμακο κόστιζε 13,5 δολάρια ανά δισκίο. Με δική του απόφαση, το αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται και από ασθενείς που πάσχουν από τον ιό HIV, έφτασε να πωλείται προς 750 δολάρια το δισκίο – μια αύξηση της τάξης του 5.000%!

Η συγκεκριμένα απόφαση προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, όπου χιλιάδες πολίτες μέσω των λογαριασμών τους στα social media επιτέθηκαν στον Σκρέλι και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το κέρδος, αλλά και για την αρχική του αλαζονεία να χλευάσει όποιον προσπάθησε να του ζητήσει τον λόγο.

Η είδηση της επιβολής ποινής φυλάκισης στον Σκρέλι έκανε, πάντως, τον γύρο των social media και έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Δείτε ακόμη: Μάρτιν Σκρέλι: H άνοδος και η πτώση του πιο μισητού ανθρώπου στον κόσμο