Zampple: Οι «εραστές» της κατανάλωσης βρήκαν στέγη

Zampple: Οι «εραστές» της κατανάλωσης βρήκαν στέγη

Η μεγαλύτερη λέσχη καταναλωτών στην Ελλάδα έγινε ενός έτους και ο δημιουργός της, Σταμάτης Κάντζας, κάνει τον πρώτο απολογισμό.

Ο Σταμάτης Κάντζας από τότε που θυμάται τον εαυτό του βρισκόταν ανάμεσα στις πολύχρωμες συσκευασίες προϊόντων. Ήταν τριών ετών όταν ο πατέρας του ξεκινούσε την αλυσίδα «Κάντζας» στον νομό Σερρών στην οποία περνούσε σχεδόν κάθε μέρα της ζωής του μέχρι να τελειώσει το Λύκειο για να κατέβει στην Αθήνα για να αρχίσει τις σπουδές του στο marketing.

Λίγο αργότερα βρέθηκε πάλι ανάμεσα στα είδη σούπερ μάρκετ όμως από την απέναντι όχθη, δουλεύοντας για λογαριασμό μίας μεγάλης πολυεθνικής του χώρου των απορρυπαντικών. Κάποια στιγμή χρειάστηκε να κάνει μία έρευνα αγοράς και συνεργάστηκε με μία εξειδικευμένη εταιρεία του χώρου. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμενε και άρχισε να ψάχνει πως μπορεί να πάρει καλύτερο feedback από καταναλωτές που δοκίμαζαν προϊόντα της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: Barcode Hellas: Δίνει ταυτότητα στα ελληνικά προϊόντα

Έχοντας δει ότι στη γιαπωνέζικη αγορά είχαν κάνει την εμφάνιση τους λέσχες καταναλωτών που τα μέλη τους δοκίμαζαν νέα προϊόντα, αξιολογώντας τα παράλληλα, άρχισε να δουλεύει στο μυαλό του την ιδέα για τη δημιουργία κάτι αντίστοιχου στην Ελλάδα.

Κάπως έτσι πριν από ένα περίπου χρόνο, στις αρχές της Ναυάρχου Νικοδήμου, σε ένα νεοκλασικό δημιουργήθηκε το Zampple, η πρώτη λέσχη καταναλωτών στην Αθήνα. Χώρος που παραξενεύει αν δεν ξέρεις για τι ακριβώς πρόκειται.

Για παράδειγμα, τι δουλειά έχει μία χλωρίνη μόνη της σε μια βιτρίνα δίπλα σε μία γκοφρέτα σε ένα χώρο που θα μπορούσε, με μικρές μετατροπές να μεταμορφωθεί σε μία μπουτίκ; «Αυτό ήταν κάτι που επιδιώξαμε» εξηγεί στο fortunegreece.com ο εμπνευστής και δημιουργός του Zampple, Σταμάτης Κάντζας: «θέλαμε να προσφέρουμε στα μέλη μας μια εμπειρία αγορών όση ώρα βρίσκονται στο κατάστημα».

Διαβάστε ακόμη: Επιμένουμε «ελληνικά»… αν δεν είναι ακριβά

Περισσότερες πληροφορίες για την λειτουργία της λέσχης μπορείτε να βρείτε στο www.zampple.gr αλλά επιγραμματικά να πούμε ότι τα μέλη με μια μικρή συνδρομή αποκτούν δωρεάν –κυρίως- πρωτοεμφανιζόμενα προϊόντων κάθε μήνα τα οποία καλούνται να αξιολογήσουν τόσο για να ενημερώσουν τα υπόλοιπα μέλη όσο και για να βοηθήσουν τις βιομηχανίες που τα παράγουν να τα βελτιώσουν με βάση τις γνώμες και τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία σχέση win-win καθώς και ο καταναλωτής – μέλος γνωρίζει πρώτος νέα αγαθά, και οι εταιρείες έχουν άμεση εικόνα για την ανταπόκριση που έχει το προϊόν τους λίγο πριν βγει στην μαζική κατανάλωση.

Ο Σταμάτης το πηγαίνει όμως και ένα βήμα παραπέρα. Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας, με 11.000 αιτήσεις, 4.000 μέλη, 90 συνεργασίες με εταιρείες και περίπου 150.000 αξιολογήσεις κάνει λόγο «για την πιο αξιοκρατική και αδιάβλητη αξιολόγηση προϊόντων που μπορεί να έχει μία εταιρεία που δεν είναι διατεθειμένη να διαθέσει σημαντικά κεφάλαια σε μία τέτοιου είδους έρευνα. Ένα από τα βασικά στοιχεία που προσφέρει το Zampple στις επιχειρήσεις είναι η δυνατότητα να διαπιστώσουν πριν βγουν πιο δυναμικά στην αγορά, εάν αξίζει να επενδύσουν περισσότερο σε ένα προϊόν στηριζόμενοι σε ένα ευρύ και αντιπροσωπευτικό δείγμα καταναλωτών». Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν προϊόντα που δεν βγήκαν ποτέ στο ράφι του σούπερ μάρκετ καθώς το feedback που έλαβαν οι εταιρείες από τα μέλη του Zampple ήταν αρνητικό.

1/2

Για την καλύτερη δυνατή κάλυψη της αγοράς, δεν αποκλείεται το Zampple να αποκτήσει ένα ακόμη αδελφάκι είτε στην Θεσσαλονίκη είτε σε κάποια άλλη μεγάλη επαρχιακή πόλη. Το μοντέλο το οποίο έχει τραβήξει την προσοχή και από το εξωτερικό – ο Σταμάτης παρουσιάζει αυτό τον μήνα το Zampple σε συνέδριο στο Άμστερνταμ- έχει ήδη προτάσεις για συνεργασία από Ιταλία και Ισραήλ όμως στόχος είναι η τελειοποίηση του πρώτα στην ελληνική αγορά πριν βγει εκτός ελληνικών συνόρων.