Barcode Hellas: Δίνει ταυτότητα στα ελληνικά προϊόντα

Barcode Hellas: Δίνει ταυτότητα στα ελληνικά προϊόντα

Η πρόεδρος της εταιρείας, Eυανθία Δήμου, μας μιλά για τους 16.000 νέους κωδικούς ελληνικών προϊόντων.

Η έλευση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έπληξε μεν το ελληνικό επιχειρείν, τόνωσε δε κάθε εγχώρια επιχειρηματική προσπάθεια, αφού παρατηρείται το φαινόμενο στροφής των κατανάλωτών σε προϊόντα που φέρουν σφραγίδα ελληνική. Για να κερδιθεί όμως η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η πιστοποίηση μιας επιχείρισης από έγκριτους φορείς αποτελεί το άλφα και το ωμέγα. Εδώ και τρεις δεκαετίες υπάρχει στη χώρα μας ένας φορέας που φροντίζει ώστε τα προϊόντα που διακινούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό να είναι πιστοποιημένα και να έχουν ταυτότητα. Πρόκειται για την 520 barcode Hellas, η οποία από το 1985 που ιδρύθηκε και πρωτολειτούργησε ως ΕΛΚΕΣΗΠ (Ελληνικό Κέντρο Σήμανσης Προϊόντων) είναι η εταιρεία που πρώτη εισήγαγε το διεθνές σύστημα των barcode στη χώρα μας και είναι αποκλειστικός δημιουργός και εκδότης των μοναδικών κωδικών αριθμών barcode που ξεκινούν με πρόθεμα 520.

Η πρόεδρος της 520 Barcode Hellas κ. Ευανθία Δήμου μιλά στο fortunegreece.com και σχολιάζει τη ραγδαία αύξηση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και προϊόντων μεσούσης της κρίσης. Βάσει των τελευταίων στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τη χρονιά που μας πέρασε δημιουργήθηκαν περισσότεροι από 16.000 νέοι κωδικοί ελληνικών προϊόντων και 509 νέες εταιρείες, με το 69,5% εξ’ αυτών να δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών. Σε επίπεδο τριετίας (2010-2013) το νέο πελατολόγιο της 520 barcode Hellas έχει προσθέσει 1500 νέες επιχειρήσεις και εκτιμάται ότι η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί και το 2014.

dhmou1

Που οφείλεται κατά τη γνώμη σας η ραγδαία αύξηση νέων κωδικών ελληνικών προϊόντων, παρά την κρίση;
Για τον Έλληνα επιχειρηματία, κρίση σημαίνει – ή θα πρέπει να σημαίνει – προσαρμογή. Σημαίνει ότι δεν επαναπαύομαι, ψάχνω για νέες αγορές για τα προϊόντα μου, κοιτάω να δώσω στον καταναλωτή αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με τα νέα πλέον δεδομένα, και όλα αυτά με την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, και με δεδομένη την πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης, οι επιχειρήσεις ανοίγονται σε νέες εξωχώριες αγορές με υπάρχοντα προϊόντα προσαρμοσμένα για αυτές ή/και διευρύνουν τη γκάμα των προϊόντων τους με νέους κωδικούς. Επιπρόσθετα, τα δυσθεώρητα μεγέθη της ανεργίας που βιώνει η χώρα μας έχουν οδηγήσει ένα ποσοστό του άνεργου πλέον εργασιακού δυναμικού στην επιχειρηματικότητα, μικρή ή μεσαία, ειδικά στον χώρο της παραγωγής/μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, τροφίμων & ποτών.

Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθούν τα πράγματα το 2014;
Το 2014 ξεκινά με την «κληρονομιά» της πτώσης του τζίρου του λιανεμπορίου κατά 10.1% το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012. Χαρακτηριστικό δε, είναι το παράδειγμα των σούπερ μάρκετ, καθώς αφορούν κατά κύριο λόγο ανελαστικές δαπάνες, ο τζίρος των οποίων κατέγραψε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 απώλειες της τάξης του 10,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2012. Παρόλα αυτά, την τριετία 2010-2013 εμείς είδαμε το νέο πελατολόγιο μας να αυξάνεται με 1500 νέες επιχειρήσεις οι οποίες διέθεσαν στη αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου χιλιάδες νέα προϊόντα και πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί και το 2014. Το νέο έτος, πιστεύω ότι θα είναι μια πρόκληση για τις εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να κινηθούν με ίδια μέσα σε ένα γνώριμο πλέον οικονομικό περιβάλλον.

Ποια είναι η 520 Barcode Ελλάς και ποιες οι υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες της;
Η 520 Barcode Ελλάς είναι η εταιρεία που πρώτη εισήγαγε το διεθνές σύστημα των barcode στη χώρα μας και είναι αποκλειστικός δημιουργός και εκδότης των μοναδικών κωδικών αριθμών barcode που ξεκινούν με πρόθεμα 520. Από την ίδρυσή της εταιρείας μας το έτος 1985 ως ΕΛΚΕΣΗΠ (Ελληνικό Κέντρο Σήμανσης Προϊόντων) έως και σήμερα, εστιάζουμε στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή προτύπων και λύσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας τόσο σε επιμέρους τομείς όσο και συνολικά. Παρέχουμε καινοτόμες λύσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες, σχετικά με την εφαρμογή των barcode και των διεθνών ανοικτών προτύπων σήμανσης για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Είμαστε μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση και βασιζόμενοι σε ίδια κεφάλαια αυξάνουμε σταθερά το πελατολόγιο μας, εν μέσω χαλεπών καιρών, στηρίζοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας στην προώθηση του λιανεμπορίου και των εξαγωγών.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνικά τρόφιμα και ποτά στην κορυφή των αγορών το 2013

Τι χρειάζεται να έχει μια επιχείρηση για να κάνει χρήση του 520 barcode;
Θα πρέπει να έχει προϊόντα που σκοπεύει να τα διαθέσει στο οργανωμένο λιανεμπόριο στην εγχώρια και ξένη αγορά…

Τα τελευταία χρόνια με τη στροφή των καταναλωτών στα εγχώρια προϊόντα έχει δημιουργηθεί το ερώτημα του «τι καθιστά ένα προϊόν ελληνικό». Εσείς πώς προσδιορίζετε την εντοπιότητα ενός προϊόντος;
Κατά τη γνώμη μου, και θέλω να είμαι ξεκάθαρη σε αυτό, προϊόν ελληνικό θα πρέπει να θεωρείται οποιοδήποτε προϊόν αποκτά προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα. Προϊόν παραγόμενο από εταιρίες που απασχολούν ελληνικά χέρια και μυαλά και συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας μας. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, που ένα αυτοκίνητο θεωρείται «γερμανικό», ένα ρούχο «ιταλικό» ή ένας ΗΥ «αμερικάνικος». Ήταν καιρός να αντιληφθούμε, και μιλώ σαν καταναλωτής τώρα, τα πλεονεκτήματα των προϊόντων ελληνικής παραγωγής. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα προϊόντων υψηλής ποιότητας και μάλιστα σε προσιτή τιμή. Γιατί να μην τα προτιμήσει ο καταναλωτής έναντι των εισαγόμενων και ταυτόχρονα να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή & το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας;

Ποια τα οφέλη για μια ελληνική εταιρεία από μια τέτοια κίνηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;
Σήμερα, η ελληνικότητα προσδίδει προστιθέμενη αξία. Μπορούμε πια να μιλάμε για ένα καταναλωτικό κίνημα υπέρ των ελληνικών προϊόντων. Αυτό το θετικό κλίμα πηγάζει από την επιθυμία της κοινωνίας να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Αυτή η αλληλεγγύη, που έχει αναπτυχθεί μέσα στην κρίση, αποτελεί «όπλο» στα χέρια των ελληνικών επιχειρήσεων. Υπάρχει πια κοινό, πρόθυμο να ακούσει και να στηρίξει τις προσπάθειες για το ελληνικό προϊόν τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Τα προϊόντα που έκλεψαν τις εντυπώσεις το 2013

Έχει υπάρξει περιστατικό δύο διαφορετικές εταιρείες να κυκλοφορούν με παρόμοιους κωδικούς- που δεν είναι πιστοποιημένοι από την 520 Barcode Ελλάς – και τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
Έχουν υπάρξει στο παρελθόν ελάχιστα περιστατικά όπου μια εταιρεία χρησιμοποιούσε barcode άλλης είτε από λάθος είτε από δόλο. Στις περιπτώσεις αυτές, η εταιρεία μας δρώντας θεσμικά εντόπισε το πρόβλημα, το επεσήμανε στoυς εμπλεκόμενους, προστάτευσε τον πελάτη της-νόμιμο αδειούχο του barcode- και επιλύσαμε το πρόβλημα με το μικρότερο δυνατό κόστος για την αγορά.

Ποια τα άμεσα σχέδια της εταιρείας για το 2014;
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των ελληνικών επιχειρήσεων, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον πελατοκεντρικό μας χαρακτήρα & επενδύοντας σε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική αγορά που μας εμπιστεύεται από το 1985.