Έρχεται το «διεθνές σήμα ποιότητος ελληνικής μεσογειακής γαστρονομίας»

Έρχεται το «διεθνές σήμα ποιότητος ελληνικής μεσογειακής γαστρονομίας»

Στόχος να δοθεί έμφαση στην κατοχύρωση της χώρας προέλευσης των εξαγώγιμων διατροφικών ελληνικών προϊόντων.

Μετά το λογότυπο του Ελληνικού Σήματος, το υπουργείο Ανάπτυξης περνά σε φάση υλοποίησης και το λογότυπο του «Διεθνούς Σήματος Ποιότητος Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας» το οποίο θα λαμβάνουν επιχειρήσεις του εξωτερικού, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασίες.

Το σήμα έχουν θεσμοθετήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.) που απένημαν χθες τα βραβεία για το λογότυπο στους εκπροσώπους τριών σχολείων που βοήθησαν στη δημιουργία του.

«Στα τρόφιμα φαίνεται πως υπάρχει μια σταθερή ροή εξαγωγών προς τη Δυτική Ευρώπη, την Ρωσία και τις ΗΠΑ που βασίζεται κυρίως σε κατηγορίες αγαθών όπως ψάρια, προϊόντα ζωικής προέλευσης, εσπεριδοειδή, λίπη και παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών, φρούτων. Όλα αυτά όμως απαιτούν και την κατοχύρωση της χώρας προέλευσης, την εμφανή σύνδεση ενός προϊόντος με τη χώρα στην οποία αυτό παράγεται», όπως σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Μαρτίου 2013, η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την πραγματοποίηση μιας κοινής δράσης που θα στοχεύει:

– στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων & ποτών και την τόνωση των εξαγωγών,

– στη διεθνή προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων τροφίμων & ποτών,

– στη διεθνή προβολή της ελληνικής γαστρονομίας,

– στην ενθάρρυνση των εστιατορίων σε διεθνές επίπεδο για προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα και συνταγές,

– στην τουριστική προβολή του τόπου προέλευσης των παραδοσιακών προϊόντων και συνταγών

Για την επίτευξη των παραπάνω, η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ θεσμοθέτησαν το «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας», και η ΕΣΕΕ, από την πλευρά της, έχει αναλάβει:

– Την ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων και καταναλωτών για το «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας» και τα οφέλη από την θεσμοθέτησή του για αυτές και την ελληνική οικονομία συνολικά.

– Την ανάπτυξη και ενημέρωση με περιεχόμενο δίγλωσσης (ελληνικά – αγγλικά) διαδικτυακής πύλης, μέσω της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει πληροφόρηση για το «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας», τις διαδικασίες λήψης του σήματος και άλλες χρηστικές πληροφορίες που αφορούν τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική γαστρονομία. Μέσω της πύλης θα παρέχονται σε επαγγελματίες του χώρου, υπηρεσίες εκπαιδευτικών και ενημερωτικών συμβουλών για την καλύτερη αξιοποίηση των ελληνικών προϊόντων από τις επιχειρήσεις εστίασης του εξωτερικού (ενδεικτικά: forums, webinars κτλ).

– Το σχεδιασμό και την παραγωγή του «Σήματος Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας» και την κατοχύρωση ονόματος και σήματος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

– Την εκπαίδευση επαγγελματιών και στελεχών των πιστοποιημένων επιχειρήσεων στην ετοιμασία εδεσμάτων με χρήση ελληνικών προϊόντων, σε χώρους και χρόνο που η ΕΣΕΕ θα ορίσει.

Από τη δική του πλευρά, ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ θα αναλάβει εκτός της ενημέρωσης των επιχειρήσεων:
– Την ετοιμασία του αναγκαίου υλικού για την διαδικασία ελέγχου των επιχειρήσεων (ενδεικτικά και μη περιοριστικά: αίτηση συμμετοχής, ενημερωτικό έντυπο για τη διαδικασία και τα κριτήρια πιστοποίησης κτλ.).

– Τη συλλογή του αναγκαίου υλικού (ενδεικτικά και μη περιοριστικά: κείμενα, εικόνες, οικονομικά στοιχεία, υπεύθυνες δηλώσεις / βεβαιώσεις κτλ) από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τη διαδικασία του ελέγχου.

– Την συμβουλευτική διαδικασία ικανοποίησης των κριτηρίων λήψης σήματος από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήψη αυτού.

– Την απόδοση του σήματος στις επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:
«Δυσάρεστη έκπληξη» επιφύλαξε ο Δεκέμβριος για τις εξαγωγές
Αυθημερόν και ηλεκτρονικά η αδειοδότηση των επιχειρήσεων