Έρχεται η αρχική δημόσια προσφορά – «μαμούθ» της ιδιοκτήτριας εταιρείας του TikTok

Έρχεται η αρχική δημόσια προσφορά – «μαμούθ» της ιδιοκτήτριας εταιρείας του TikTok
Η κινεζική startup της εφηβικής «μανίας» του TikTok, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 75 δισ. δολάρια προβλέπεται να κάνει την αρχική δημόσια εγγραφή της το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, και να αποζημιώσει πολλούς επενδυτές που «κάηκαν» από την IPO της Uber και της WeWork.

Η ByteDance, η κινεζική startup  αξίας 75 δις. δολαρίων και ιδιοκτήτρια της εφαρμογής σύντομων βίντεο TikTok, σχεδιάζει την αρχική δημόσια προσφορά της στο Χονγκ Κονγκ μόλις το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τα σχέδιά της.

Η επταετής εταιρεία, η οποία κατέχει επίσης την κινεζική εφαρμογή ειδήσεων Jinri Toutiao, επέλεξε το Χονγκ Κονγκ αντί της Νέας Υόρκης, παρά τις πρόσφατες αναταραχές. Ο δείκτης Hang Seng έχασε περίπου το 11% της αξίας του από τα υψηλά επίπεδα που είχε σημειώσει στις αρχές του τρέχοντος έτους, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων και εμφυλίων αναταραχών.

Η αποτίμηση της ByteDance στα 75 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο του 2018, όταν έκλεισε ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. δολαρίων υπό την ηγεσία της SoftBank, διπλασίασε την αξία της σε σχέση με χρόνο νωρίτερα. Μια δημόσια εγγραφή θα σηματοδοτήσει μεγάλα κέρδη για τους πρώιμους επενδυτές όπως ο κινεζικός βραχίονας της Sequoia Capital και θα βοηθήσει επίσης τη SoftBank σε μια εποχή που η αξία των επενδύσεών της σε εταιρείες όπως η Uber και η WeWork έχει μειωθεί δραματικά.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος της ByteDance δήλωσε: “Υπάρχει απόλυτα μηδενική αλήθεια στις φήμες που σχεδιάζουμε να καταγράψουμε στο πρώτο τρίμηνο. Τελεία.”

Ως μία από τις λίγες κινεζικές εταιρείες που κατάφεραν να εδραιωθούν σε διεθνείς αγορές, η ByteDance αντιμετωπίζει αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις. Στην Ινδία, πολιτικοί κατηγόρησαν το TikTok για υποκίνηση φυλετικού μίσους και διάδοση πορνογραφίας. Η εφαρμογή μάλιστα είχε απαγορευτεί φέτος για μικρό χρονικό διάστημα.

Στις ΗΠΑ, οι γερουσιαστές Charles Schumer και Tom Cotton ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών να διερευνήσουν το TikTok, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις μιας εφηβικής τρέλας, σχετικά με τους “εθνικούς κινδύνους για την ασφάλεια που συνεπάγεται η αυξανόμενη χρήση του”.

Η ByteDance ανακοίνωσε έσοδα μεταξύ 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του ημερολογιακού έτους, σύμφωνα με το Reuters, και ήταν κερδοφόρα τον Ιούνιο.