Έρχεται «λουκέτο» σε περισσότερα από δέκα καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών;

Έρχεται «λουκέτο» σε περισσότερα από δέκα καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών;
Photo:

Δύσκολες ώρες για την ελληνική αλυσίδα.

Δυσκολεύουν τα πράγματα με την Ηλεκτρονική Αθηνών. Η εταιρεία αν και επισήμως δεν διαρρέει απολύτως τίποτε, φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει τα «λουκέτα» σε καταστήματα, την ώρα που οι φήμες γύρω από την τύχη της δίνουν και παίρνουν και αναφέρουν ακόμη και το απευκταίο σενάριο για οριστικό κλείσιμο.

Σε πρώτη φάση βάζουν «λουκέτο» πάνω από δέκα καταστήματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλα στο άμεσο μέλλον.

Εργαζόμενοι και προμηθευτές περιμένουν με αγωνία την τοποθέτηση της διοίκησης της εταιρείας για τα όσα ακούγονται και γράφονται, αφού είναι σίγουρο ότι σήμερα οι αρμόδιες αρχές της Κεφαλαιαγοράς θα ζητήσουν από την εταιρεία τον σχολιασμό των δημοσιευμάτων.

Οι τράπεζες ωστόσο που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαίωσαν μεν τη δύσκολη θέση της Ηλεκτρονικής, αλλά δεν αρνήθηκαν να λάβουν θέση για το μέλλον της.

Τα προβλήματα για την εταιρεία δεν είναι σημερινά και έχουν τις ρίζες τους στην προ κρίσης εποχή. Το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές, τράπεζες και διοίκηση, προκειμένου η εταιρεία να… αντέξει, αλλά η παράταση της ύφεσης διογκώνει τα προβλήματα, αντί να τα αμβλύνει.

Σε όλο αυτό το διάστημα έχει χάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς και πλέον βρίσκεται στην τέταρτη θέση, αφού την ξεπερνούν Κωτσόβολος, Media Markt και Electronet.

Πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά των εργαζομένων επιβεβαιώνουν το λουκέτο καταστημάτων, καθώς και το γεγονός πως τις προσεχείς μέρες η εταιρεία θα προβεί σε κάποιες εκποιήσεις εμπορευμάτων.

Στο μέτωπο των υποχρεώσεων της εταιρείας ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 450 εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί κανονικά έως και το δώρο Πάσχα.

Η επιρροή των capital controls

Σε ό,τι αφορά την οικονομική θέση της εταιρείας, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αναφέρουν ότι την ήδη δύσκολη κατάσταση ήρθαν να επιδεινώσουν και τα capital controls. Οι προμηθευτές απαιτούσαν το σύνολο της πληρωμής τους μετρητοίς, σε κάτι που εκ των πραγμάτων η εταιρεία αδυνατούσε να ανταποκριθεί.

Η εταιρεία εδώ και χρόνια είχε προβεί σε σημαντικές κινήσεις περιορισμού κόστους με κλείσιμο θυγατρικών, καταστημάτων και έλεγχο σε κάθε γραμμή κόστους. Η οικογένεια Στρούτση, που ελέγχει το 90% της εταιρείας, έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και υποστήριξε με μετρητά την εταιρεία, καλύπτοντας αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι κεφαλαιακές ενέσεις και ο περιορισμός κόστους, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν αρκούν για να ανατρέψουν την πορεία στην οποία κινείται η εταιρεία τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της χρήσης που έληξε στις 30-06-2015, ο κύκλος εργασιών της περιορίστηκε στα 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα. Τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώνονται μοιραία σε ζημίες ύψους 3 εκατ. Το σύνολο των υποχρεώσεών της φθάνει στα 88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θεωρούνται τραπεζικά δάνεια, ενώ έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Πρόστιμο

Μέσα σ’ αυτό τον πολυετή αγώνα, ο επιχειρηματίας Γ. Στρούτσης είχε να αντιμετωπίσει επίσης την επιβολή ενός προστίμου-μαμούθ ύψους 80 εκατ. ευρώ, γιατί κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται σε φορολογική απάτη-καρουσέλ, για την οποία ωστόσο αθωώθηκε ως «παγιδευμένος» σε ευρύτερο κύκλωμα που υπεξαιρούσε ΦΠΑ, και πλήρωσε τελικώς μόνον 1,5 εκατ. ευρώ.

Το αντικειμενικό στοιχείο ωστόσο είναι πως η κρίση επηρέασε καθοριστικά την πορεία της εταιρείας, καθώς η αγορά έχει κατρακυλήσει σε 1,4 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθεί και το τμήμα των ηλεκτρονικών) από 3,2 δισ. ευρώ το 2007, σημειώνοντας πτώση άνω του 45%.

Μαζί με τα παραπάνω, η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από τους ξένους πολυεθνικούς ομίλους, Dixon’s και Media Markt, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των μητρικών τους, επιτρέποντας στις αλυσίδες τους να λειτουργούν απρόσκοπτα, ακόμη και με ζημιογόνα αποτελέσματα στην Ελλάδα.