Έρχεται νέος διαγωνισμός για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Έρχεται νέος διαγωνισμός για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Η διαδικασία βρίσκεται ήδη στη φάση της διεθνούς δημοσιοποίησης μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εντός των επόμενων τεσσάρων ή πέντε μηνών αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τα πεδία υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς η όλη διαδικασία βρίσκεται ήδη στη φάση της διεθνούς δημοσιοποίησης μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό γνωστοποίησε σήμερα, από την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Oil & Gas Forum, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι προφανώς τα πρώτα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά η κυβέρνηση προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους και να μην αναφέρεται σε αριθμούς και ποσότητες.

«Σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν ανακοινώνουμε νούμερα, ούτε μιλάμε για “Ελ Ντοράντο υδρογονανθράκων”. Κρατάμε χαμηλούς τόνους, γιατί πρώτον τα πράγματα έχουν διάφορα στάδια και δεν γίνονται σε μία μέρα. Η δουλειά της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ απλή. Δεν χρειάζεται ούτε να υπολογίζουμε, ούτε να προεξοφλούμε αποτελέσματα, αλλά να στηρίζουμε τη διαδικασία βήμα-βήμα» σημείωσε ο κ. Σταθάκης, απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα.

Αναφερόμενος γενικά στην προοπτική της παραγωγής των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε ότι σε αυτό το πεδίο καταγράφονται δύο σημαντικές εξελίξεις: Πρώτον, έκλεισαν οι συμβάσεις που υπήρχαν από προηγούμενο διαγωνισμό για τα χερσαία κομμάτια, Ήπειρο και Δυτική Στερεά, καθώς και για τα θαλάσσια του Ιονίου και, δεύτερον, έχουμε άνοιγμα ενδιαφέροντος για δύο πολύ μεγάλα πεδία, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, που δίνουν άλλη προοπτική σε αυτόν τον τομέα. «Απέναντι και στα δύο αυτά, η θέση μας είναι να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι διαδικασίες αυτές κι αυτό έγινε ήδη. Τα πεδία νοτιοδυτικά της Κρήτης βρίσκονται ήδη στη διαδικασία της διεθνούς, μέσω ΕΕ, δημοσιοποίησής τους κι ο διαγωνισμός θεωρητικά θα γίνει σε τέσσερις με πέντε μήνες, όταν κλείσει η φάση της δημοσιοποίησης« εξήγησε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο και έχουν κλείσει κενά για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

«Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος για την αποσαφήνιση του τι και πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα στον ενεργειακό τομέα. Διαμορφώθηκαν, δε, οι προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει κομμάτι του μεγάλου ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ευρώπη. Εμείς είμαστε παρόντες και θέλουμε και στα Βαλκάνια, οι φίλοι μας, να ακολουθήσουν κοινές στρατηγικές για να εξυπηρετήσουμε όλοι καλύτερα τα συμφέροντά μας και στο τέλος της ημέρας να υπάρχει όφελος για όλους» κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο και του επιδιωκόμενου στόχου για τη σταθεροποίηση του ενεργειακού συστήματος στην Ευρώπη και την ενοποίηση της αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί και προχωρά σε τρία στρατηγικά σχέδια για το φυσικό αέριο:

1) Στον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ), του οποίου κατασκευάστηκε, ήδη, περίπου το μισό από το ελληνικό κομμάτι, με προοπτική το έργο να είναι λειτουργικό το 2020.

2) Στον Κάθετο Αξονα (σ.σ. τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, ΙGB), για τον οποίο ο κ. Σταθάκης ανέφερε: «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και είναι βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να προχωρήσει το θέμα, που στηρίζεται και χρηματοδοτικά από την ΕΕ».

3) Στον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης: «Δημιουργεί πολύ μεγάλη ευελιξία στις προμήθειες του συστήματος και διασφαλίζει πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές για τροφοδοσία του συστήματος. Προχωρούμε με ισχυρές δεσμεύσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και […] θα υπάρξουν γρήγορα πολύ θετικές εξελίξεις».

Τζέφρι Πάιατ: Ανυπομονούμε να δούμε αυτό το έργο να προχωρά μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων

Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, αλλά και ειδικά της Αλεξανδρούπολης, στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη για την παροχή φθηνής και ασφαλούς ενέργειας, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Ρ. Πάιατ (Geoffrey R. Pyatt), κατά την ομιλία του στο Oil & Gas Forum, που διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο.

Επικαλούμενος δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο ίδιος υποστήριξε ότι η ρωσική παρέμβαση στην περιοχή των Βαλκανίων είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια, δρώντας αποσταθεροποιητικά και υπονομεύοντας Δημοκρατίες όπως το Μαυροβούνιο, όπου ενορχηστρώθηκε παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία στη χώρα, με στόχο τη μη εισδοχή της στο ΝΑΤΟ (σ.σ. η οποία τελικά ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο). «Επηρεάζεται η κυριαρχία της Ρωσίας στην αγορά αερίου ως παρόχου σε μονοπωλιακό επίπεδο και έτσι αυτή προσπαθεί να επηρεάσει πολιτικούς στόχους» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας και το παράδειγμα της Κριμαίας.

Αναγνώρισε ότι η Ρωσία πάντα θα καλύπτει πολύ μεγάλο ποσοστό της ευρωπαϊκής ζήτησης σε φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής αγοράς και με τρόπο ισορροπημένο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης έκανε λόγο για τεκτονική μεταβολή στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι σε εταιρική συνεργασία με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια».

«Ανυπομονούμε να δούμε τον IGB να προχωρά»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πάιατ στο έργο του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ) και στη «μεταμορφωτική του επίδραση» στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ προέθεσε ότι καθώς αυτό το κρίσιμο κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου Αερίου προχωρά, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένα άλλο έργο-κλειδί για τη μεταφορά μη ρωσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές: τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (ΙGB). O κ. Πάιατ επανέλαβε την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στο έργο και πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση, η ουσία είναι ο χρόνος.

«Ανυπομονούμε να δούμε αυτό το έργο να προχωρά μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμού», είπε και προσέθεσε ότι τα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης και η επέκταση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας στον ελληνικό νότο, δημιουργούν τις απαραίτητες υποδομές για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών φυσικού αερίου και μειώνουν την επιρροή των προμηθευτών εκείνων, που χρησιμοποιούν την ενέργεια ώς εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού.

«Οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ την ενέργεια σαν εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού»

«Όπως ο Πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε νωρίτερα φέτος στην Πολωνία, οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ την ενέργεια για να εξαναγκάσουν τα έθνη σας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να το κάνουν», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης και προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει την προοπτική να είναι κρίσιμος εταίρος των ΗΠΑ στην προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού για όλη την Ευρώπη.

«Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου […] θα ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψη […] Και με την αμερικανική επένδυση, ο τομέας αυτός (ο ενεργειακός) στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλές δυνατότητες […] στην ανάπτυξη (της αξιοποίησης) των πηγών υδρογονοναθράκων», τόνισε.

Προσέθεσε ότι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Δεν έχει βεβαίως το μονοπώλιο του ήλιου στην Ευρώπη, αλλά πολύ μεγάλο τμήμα αυτού», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η General Electric, έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Η σημασία της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας

Καθοριστικό ρόλο στα Βαλκάνια ως η φυσική δίοδος ενεργειακών ροών προς την Ευρώπη, μπορούν να διαδραματίσουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα επιδιώξουν κοινούς στόχους, όπως επισήμαναν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας και των τριών χωρών, μετά από τριμερή συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη, πριν από το φόρουμ για το πετρέλαιο και το αέριο, που διοργανώνει στην πόλη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιδείξουν όχι μόνο την αναγκαία πολιτική βούληση, αλλά και αλληλεγγύη στην κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και αγωγών διασύνδεσης», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα (Τemenuzkha Petkova), η οποία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο της χώρας της στα δρώμενα στον ενεργειακό τομέα.

Η ίδια διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, αφού και οι δύο χώρες εργάζονται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. «Τα έργα στον τομέα αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσουν τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Σερβία να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στα Βαλκάνια ως η φυσική δίοδος των ενεργειακών ροών», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη οι τρεις χώρες να ακολουθήσουν ενοποιημένες προτεραιότητες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Άντιτς (Aleksandar Antic) σημείωσε χαρακτηριστικά: «Βαθιά πιστεύω ότι στην περιοχή μας, για να αντιμετωπιστούν κατάλληλα οι προκλήσεις, πρέπει να υπάρξει κοινή δράση. Είμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια και εμείς οι μικροί πρέπει να είμαστε ενωμένοι, έξυπνοι, για να εξασφαλίσουμε για τους λαούς μας και τα κράτη μας ένα σίγουρο μέλλον […] Φυσικά απόλυτα υποστηρίζω ότι η ενέργεια δεν πρέπει να είναι ένα μέσον στον πολιτικό διάλογο και στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ κρατών», σημείωσε και προσέθεσε: «Αν υπάρχει κάτι πάνω στο οποίο σήμερα συμφωνήσαμε απόλυτα όλοι, είναι ότι εμείς πρέπει να δουλεύουμε πάνω σε εκείνο που μπορούμε και σε εκείνο που εξαρτάται από εμάς». Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας.

Ο κ. Άντιτς χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό και για τα τρία κράτη τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολή και συμπλήρωσε: «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την εντατική συνεργασία μεταξύ μας», η οποία θα επισφραγιστεί με κοινό έγγραφο, ως ψήφισμα, στις 28 Σεπτεμβρίου.