Έρχεται νέος γίγαντας στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Έρχεται νέος γίγαντας στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Photo:

Η Aetna θα εξαγοράσει τη Humana για 37 δισ. δολάρια.

Ο ασφαλιστικός κολοσσός Aetna Inc. πρόκειται να αγοράσει την Humana Inc. για 37 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια συμφωνία η οποία θα δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία περίθαλψης στις ΗΠΑ, πίσω από την UnitedHealth Group.

Η συμφωνία είναι η πρώτη σε ένα αναμενόμενο κύμα συγκεντροποίησης σε ολόκληρο τον τομέα καθώς οι εταιρείες ασφάλισης υγείας αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος και να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Η συμφωνία αναμένεται να μετασχηματίσει την Aetna, η οποία έχει παραδοσιακά εστιάσει στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης εργοδοτών και όχι ατόμων.

Η Aetna αναγκάστηκε να πληρώσει ένα σχετικά μεγάλο premium για να πάρει την Humana: η προσφορά είναι σχεδόν 30% πάνω από την αξία που είχαν οι μετοχές της Humana τον Μάιο, πριν διαρρεύσει η είδηση της πιθανής πώλησης. Αυτό που κερδίζει η Aetna με αυτή την κίνηση είναι μια βάση 3,2 εκατομμυρίων πελατών της Medicare Advantage που θα υπερ-τριπλασιάσουν τους υπάρχοντες συνδρομητές της Medicare.

Η συμφωνία δημιουργεί επίσης μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες φαρμακείων της χώρας, που εξυπηρετούν μέλη τα οποία χρησιμοποιούν πάνω από 600 εκατομμύρια συνταγές ετησίως.

Η κίνηση θα βοηθήσει την ικανότητα των εταιρειών να υπερασπιστούν τα περιθώρια κέρδους τους, αλλά η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι η συμφωνία μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο αντιμονοπωλιακών ελέγχων, δεδομένου ότι μειώνει τον αριθμό των ασφαλιστών που συμμετέχουν στις περιφερειακές ανταλλαγές που έχουν συσταθεί βάσει του νόμου Affordable Care Act.

Η Wall Street Journal εκτιμά ότι μια συγχώνευση θα αυξηθεί κατά 180 τον αριθμό των κομητειών στις ΗΠΑ όπου ένας μεμονωμένος ασφαλιστής θα έχει μερίδιο πάνω από 75% στην αγορά του Medicare Advantage.

Η Aetna πολέμησε τον ανταγωνισμό από την αντίπαλο εταιρεία Cigna Inc. για να αγοράσει την Humana. Η Cigna ήλπιζε ότι μια σύνδεση με την Humana θα την προστάτευε από μια εξαγορά από την Anthem Inc., αλλά η συμφωνία της Παρασκευής μεταξύ της Aetna και της Humana την αφήνει εκ νέου ευάλωτη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι μέτοχοι της Humana θα πάρουν λίγο πάνω από το μισό του συνολικού τιμήματος των 230 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά, με τα υπόλοιπα να δίδονται σε νέες μετοχές της Aetna. Η συμφωνία σημαίνει ότι οι μέτοχοι της Aetna θα έχουν το 74% της νέας εταιρείας και οι μέτοχοι της Humana το 26%. Η Aetna θα χρειαστεί να δανειστεί 16 δισεκατομμύρια δολάρια για να καταβάλλει τα μετρητά που προβλέπει η συμφωνία. Η εταιρεία αναμένει ότι δεν θα υπάρξει επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή το 2016, ενώ προβλέπεται ότι αυτά θα αυξηθούν κατά 10% μέχρι το 2018.