Έρχεται τo μεγαλύτερο πρόγραμμα «Βig Brother» στον πλανήτη

Έρχεται τo μεγαλύτερο πρόγραμμα «Βig Brother» στον πλανήτη

Η Cisco φτιάχνει μια «έξυπνη» πόλη στο Guangzhou της Κίνας, η οποία σχεδιάζει να εγκαταστήσει 600 εκατ. κάμερες.

της Lucinda Shen

Η Κίνα αναμένεται να έχει εγκαταστήσει πάνω από 600 εκατομμύρια κάμερες παρακολούθησης μέχρι το 2020. Όμως, η ανάπτυξη αυτού που θεωρείται ήδη το μεγαλύτερο δίκτυο επιτήρησης με κάμερες στον κόσμο έχει φέρει στην επιφάνεια μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με την ιδιωτικότητα δεδομένων του συγκεκριμένου κράτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής παγκόσμιας καινοτομίας της Cisco, τα ερωτήματα που αφορούν το κατά πόσο οι πολίτες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε ένα τέτοιο σύστημα επιτήρησης προϋποθέτουν να ληφθούν υπόψη ζητήματα κουλτούρας, και δεν πρέπει να απαντώνται από εταιρείες τεχνολογίας.

Τα σχόλιά του υψηλόβαθμου στελέχους στο Global Tech Forum του Fortune την περασμένη Πέμπτη, στο Guangzhou της Κίνας, ήρθαν σε μια στιγμή που η Cisco δουλεύει πάνω σε ένα πρότζεκτ ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή μιας «έξυπνης» πόλης στην περιοχή Panyu του Guangzhou.

«Είναι σίγουρα ένα δύσκολο ζήτημα. Η Cisco είναι μια εταιρεία τεχνολογίας – υπάρχουμε για να διευκολύνουμε. Η τεχνολογία είναι αγνωστικιστική, και δεν γνωρίζει από σύνορα. Μπορούμε μόνο να προετοιμάσουμε μια εταιρεία ή μια χώρα ώστε αυτή να επιτύχει στην ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο Guy Diedrich. «Το πώς θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία εξαρτάται από την κυβέρνηση, την κουλτούρα και τους πολίτες μιας χώρας».

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί αναφορικά με τις έξυπνες πόλεις, λέει ο Diedrich, είναι κατά πόσο μια συγκεκριμένη τεχνολογία έχει νόημα δεδομένου του πληθυσμού της κοινότητας, της κυκλοφορίας των πεζών, και των ατομικών αναγκών.

Πάρτε για παράδειγμα τον έξυπνο φωτισμό ή τον φωτισμό που σβήνει όταν έχει φως έξω και ανάβει στο σκοτάδι.

«Είναι θέμα πόλης. Ο έξυπνος φωτισμός είναι καλός, αλλά δεν είναι φτηνός, κι επομένως τα φώτα σου πρέπει να είναι ανοιχτά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και πρέπει να έχεις κι έναν συγκεκριμένο όγκο κίνησης ώστε το σύστημα να είναι οικονομικά βιώσιμο», είπε. «Γνωρίζουμε ότι σε μια τυπική πόλη επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο 20% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Αρκεί αυτό για να καλυφθεί το κόστος σε μια μέση πόλη; Είναι απαραίτητο να κάνουμε τη συγκεκριμένη ανάλυση για να εξαχθεί το σχετικό συμπέρασμα».