Έρχονται συγχωνεύσεις στον κλάδο της ζυθοποιίας;

Έρχονται συγχωνεύσεις στον κλάδο της ζυθοποιίας;

Carlsberg Group και Ολυμπιακή Ζυθοποιία φέρονται να είναι σε προχωρημένες συζητήσεις.

Η υιοθέτηση μιας στρατηγικής που θα βασίζεται στη λογική της συγχώνευσης φαίνεται πως εξετάζεται από τους ισχυρούς του κλάδου της ζυθοποιίας σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσουν τα μερίδια αγοράς τους. Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα στην αγορά πως ο όμιλος Carlsberg Group, στον οποίο ανήκει η Μύθος Ζυθοποιία, και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, που έχει σαν βασικό brand την μπίρα Fix, βρίσκονται πλέον σε προχωρημένες συζητήσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θίγεται το συγκεκριμένο θέμα της αλλαγής πλεύσης σε ότι αφορά την τοποθέτηση στην ελληνική αγορά. Ήδη από τον Μάιο εξετάζεται η δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος για την Ελλάδα. Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες τηρούν «σιγήν ιχθύος» μέχρι να υπογραφεί η τελική συμφωνία, με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία να επισημαίνει δε σε ανακοίνωση της πως συνεχίζει αυτόνομα την πορεία της στην εγχώρια αγορά μπίρας.

Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται πως θα ενδυναμώσει την παρουσία της Carlsberg Group στη χώρα μας αυξάνοντας παράλληλα το μερίδιο αγοράς της Μύθος Ζυθοποιία από 18% σε 20% που είναι και ο βασικός στόχος. Παρά την εμφάνιση μικρότερου μεγέθους παικτών στην ελληνική αγορά, η περσινή χρονιά ήταν θετική για τη Μύθος η οποία αύξησε το μερίδιο αγοράς, κατέγραψε διψήφια αύξηση όγκου πωλήσεων και κερδοφορίας, θετική ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων στις αγορές του εξωτερικού, διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της και ανάπτυξη καινοτομίας. Επιπρόσθετα, από το 2015, και βάσει των όσων έχει δηλώσει κατά καιρούς ο επικεφαλής της κ. Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, η Μύθος Ζυθοποιία θέτει σε εφαρμογή την είσοδό της και στην αγορά των αναψυκτικών και του εμφιαλωμένου νερού. Ο ίδιος έχει τονίσει πως διεξάγονται συζητήσεις με διάφορες επιχειρήσεις προκειμένου να στηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία της Μύθος και πως η μητρική Carlsberg Group συνεχίζει να πιστεύει στην ελληνική αγορά και τις δυνατότητες της.

Σημειώνεται πως η Μύθος Ζυθοποιία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Ελλάδα και μέλος του Ομίλου Carlsberg. Διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής στην περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, όπου παράγει τις μπύρες Mythos, Kaiser και Henninger, τις οποίες και διανέμει στη χώρα μας και τις οποίες εξάγει σε περίπου 40 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή ψηλά τον πήχη έχει θέσει και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, στο business plan της οποίας περιλαμβάνεται η κατάκτηση του 16% της συνολικής αγοράς μπίρας για το 2014, έπειτα από την σημαντική αύξηση πωλήσεων και κερδών προ φόρων που κατέγραψε το 2013. Από τις αρχές του 2012 έχει εντατικοποιήσει την εξαγωγική δραστηριότητα των προϊόντων FIX Hellas, σε αρκετές δυναμικές αγορές, μεταξύ των οποίων Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Φιλανδία, Αυστρία, Ελβετία, Αλβανία, Ισπανία, Βόρειο Αφρική, Κίνα, Αυστραλία, Παναμά και Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: 

Παγκόσμιες ζυμώσεις στον κλάδο της μπύρας

ΦΙΞ: Όνομα βαρύ σαν (ελληνική) ιστορία