Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν σύντομα ανάμεσά μας!

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν σύντομα ανάμεσά μας!

Μικρές ιδιωτικές εταιρείες είναι έτοιμες να προσφέρουν στο κοινό τα πρώτα ΙΧ για πτήσεις. Αλλά θα πρέπει να ξεπεράσουν μια σειρά από προβλήματα.

Terrafugia, AeroMobil, Moller International και PAL-V είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ιπτάμενα οχήματα-αυτοκίνητα στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα η αμερικανική Terrafugia -δημιούργημα αποφοίτων του ΜΙΤ- έχει ανακοινώσει πως θα ξεκινήσει την παραγωγή μέσα στο 2017 και έχει ήδη εισπράξει προκαταβολές και έχει δεχθεί παραγγελίες από περίπου 100 πελάτες. Η σλοβακική AeroMobil σχεδιάζει να αρχίσει να δέχεται παραγγελίες το 2017 και να ξεκινήσει την παραγωγή λίγο αργότερα. Η ολλανδική PAL-V έχει ανακοινώσει πως θα παραδώσει και εκείνη τα πρώτα της οχήματα το 2017, ενώ η Moller International από την Καλιφόρνια δέχεται ήδη προκαταβολές και αναμένει τα πρώτα της μοντέλα μέσα στο 2016, εφόσον η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χορηγήσει τις σχετικές άδειες.

Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι και τόσο ρόδινη.

Πολλές εταιρείες στο παρελθόν -και μερικές από τις οποίες αναφέραμε ήδη- έχουν δηλώσει πως θα αρχίσουν πωλήσεις στο άμεσο μέλλον, μόνο και μόνο για να αναβάλλουν τα σχέδιά τους λίγο μετά.

Το κύριο πρόβλημα δεν είναι να πετάξει το όχημα, αυτό είναι το ευκολότερο κομμάτι. Το δύσκολο είναι να πετάξει με τρόπο που να συμφέρει οικονομικά και, το σημαντικότερο, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας των αερομεταφορών.

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα είναι κάτι νέο και η νομοθεσία δεν είναι καθορισμένη. Είναι πολύ ευκολότερο να φτιάξεις ένα αεροπλάνο (η νομοθεσία είναι γνωστή και έτοιμη) παρά κάτι που να συνδυάζει αυτοκίνητο και αεροπλάνο, με τις εγκρίσεις από δεκάδες υπηρεσίες και ειδικούς να πρέπει να εκδοθούν μία-μία και σε χρόνο που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Η AeroMobil εξασφάλισε πρόσφατα $2,5 εκατ. από VC, μέχρι σήμερα τη χρηματοδοτούσε αποκλειστικά ο ιδρυτής της. Οι νέοι μέτοχοι ελπίζουν τώρα να προσελκύσουν και άλλους.

Ο Paul Moller, ιδρυτής της Moller International, δηλώνει πως έχει ξοδέψει περίπου $200 εκατ. εδώ και 40 χρόνια που φτιάχνει ιπτάμενα οχήματα και πως στις ΗΠΑ μπορείς να χρηματοδοτήσεις σχεδόν οτιδήποτε αρκεί να πείσεις τους επενδυτές ότι η ιδέα σου μπορεί να πετύχει.

Και, φυσικά, είναι και οι πελάτες. Αυτοί μπορεί να είναι κρατικές υπηρεσίες, ένοπλες δυνάμεις ή απλώς πλούσιοι που θέλουν να κάνουν το κέφι τους ή να πετούν και με κάτι άλλο εκτός από το μεγάλο ιδιωτικό τζετ. Οι τιμές θα ξεκινούν από τα 270.000 € και θα ξεπερνούν εύκολα ακόμα και τις 500.000.

Το ότι κάποιος θα αγοράσει ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται όπου θέλει. Χρειάζεται διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης και να δίνει αναφορά στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. Ακόμα και το Moller που απο-προσγειώνεται σαν ελικόπτερο θα χρειάζεται ελικοδρόμιο.