Έρευνα διαΝΕΟσις: Δύο στους τρεις Έλληνες δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο

Έρευνα διαΝΕΟσις: Δύο στους τρεις Έλληνες δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο
People wearing protected mask are walking at the Acropolis heel in Athens, Greece on December 3, 2020. Greek government has extended the second Coronavirus (Covid-19) lockdown till December 14, 2020. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) Photo: AFP
Η Ελλάδα Περιμένοντας Το Εμβόλιο: Οι απόψεις των Ελλήνων για τους εμβολιασμούς, την πανδημία, και τη ζωή στο δεύτερο lockdown.

Mια νέα έρευνα της διαΝΕΟσις για το εμβόλιο που φτάνει στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου, απαντά στο αν οι Ελληνες είναι αποφασισμένοι να εμβολιαστούν απέναντι στον κορωνοϊό. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με την Metron Analysis, σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι δύο στους τρεις έχουν σχεδόν αποφασίσει να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid. Η έρευνα έγινε μεταξύ 1η και 10 Δεκεμβρίου.

Αποτελέσματα και Συμπεράσματα

Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2020, το 42% των Ελλήνων δήλωναν ότι δεν προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν αυτό εγκριθεί από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς, και αρχίσει να διατίθεται δωρεάν. Λιγότερους από τρεις μήνες μετά, όμως, η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Εκείνο το 42% των αρχών του Δεκέμβρη έχει πλέον γίνει 27,4%. Σήμερα δύο στους τρεις Έλληνες (66,3%) δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο (άθροισμα των «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι»). Ένας στους τρεις, μάλιστα, απαντούν «σίγουρα ναι».

Για το εμβόλιο

Στην ερώτηση αν θα έκαναν ένα εγκεκριμένο και δωρεάν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού απαντούσαν “όχι” και “μάλλον όχι”

Σεπτέμβρης 2020: 42% των Ελλήνων

Δεκέμβρης 2020: 27% των Ελλήνων

Σήμερα 2 στους 3 Έλληνες δηλώνουν ότι θα κάνουν (“σίγουρα ναι” ή “μάλλον ναι”) το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

 

Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων διαφέρουν, βεβαίως, στις διάφορες ομάδες του πληθυσμού. Τα ποσοστά αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα στους πιο ευκατάστατους, καθώς και σε όσους δηλώνουν ότι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία: Στους ηλικίας άνω των 65, το ποσοστό αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο φτάνει στο 80,4% -μάλιστα, αυτοί που απαντούν “σίγουρα ναι” είναι το 55%.

Θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (“σίγουρα ναι” ή “μάλλον ναι”)

Το 80% των ηλικίας άνω των 65 ετών

Το 72% όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα

Το 84% όσων έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο της γρίπης

Η συντριπτική πλειοψηφία (94%) των Ελλήνων συμφωνούν ότι “τα εμβόλια σώζουν ζωές”.

Γιατί δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο;

69% “μπορεί να μην είναι ασφαλές/να έχει παρενέργειες”

21% “δεν πιστεύω ότι θα είναι αποτελεσματικό

3% “δεν εμπιστεύομαι τα εμβόλια”

3% “δεν πιστεύω ότι υπάρχει η νόσος”

Πάντως, είναι γεγονός ότι, αν και πολλοί Έλληνες έχουν ήδη λάβει την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο -ένας στους τέσσερις από όσους θα έκαναν (μάλλον ή σίγουρα) το εμβόλιο δηλώνουν ότι θα το έκαναν “από τους πρώτους”- μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχουν ακόμα επιφυλάξεις και δισταγμούς. Περίπου οι μισοί από όσους δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, θα ήθελαν πρώτα να το συζητήσουν περισσότερο με γιατρούς ή συγγενείς.

41% των Ελλήνων δηλώνουν πως έχουν κάνει φέτος το εμβόλιο της γρίπης – ποσοστό πολύ υψηλότερο από το σύνηθες.

8 στους 10 Έλληνες ηλικίας άνω των 65 δηλώνουν πως έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

Όπως επισημαίνει ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis, «ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν επί της ουσίας την προσφορά των εμβολίων στη δημόσια υγεία και το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» είναι περιορισμένο με επιδημιολογικούς όρους αλλά αν η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι ειλικρινής, διαφανής και κατανοητή μπορεί να σπεκουλάρει στην άγνοια και να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη».

Πάντως, είναι γεγονός ότι, αν και πολλοί Έλληνες έχουν ήδη λάβει την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο -ένας στους τέσσερις από όσους θα έκαναν (μάλλον ή σίγουρα) το εμβόλιο δηλώνουν ότι θα το έκαναν «από τους πρώτους»– μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχουν ακόμα επιφυλάξεις και δισταγμούς. Περίπου οι μισοί από όσους δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, θα ήθελαν πρώτα να το συζητήσουν περισσότερο με γιατρούς ή συγγενείς.

Η ζωή στην πανδημία

Κατά τα άλλα, από ό,τι φαίνεται, ακόμα και μετά από δέκα μήνες πανδημίας και κρίσης, οι Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι γενικά στη χώρα μας “τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση”. Αν και το ποσοστό έχει υποχωρήσει αισθητά από το ιστορικά ανώτατο 86% του περασμένου Απριλίου, ωστόσο δεν έχει αλλάξει πολύ από του Σεπτεμβρίου (54% έναντι 57% τον Σεπτέμβριο). Όπως αναφέρεται στην έρευνα και τον Σεπτέμβριο, έχει ενδιαφέρον το ότι αυτή η στάση είναι ασυνήθιστη. Η Metron Analysis κάνει αυτή την ερώτηση τακτικά, κάθε μήνα στις έρευνές της από το 2014 και με ελάχιστες εξαιρέσεις οι Έλληνες πάντα, παραδοσιακά θεωρούσαν ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο, πλειοψηφικά ποσοστά θεωρούν ότι η χώρα μας πάει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τι πιστεύουν για το μέλλον;

“Τα χειρότερα έχουν περάσει”

Σεπτέμβριος 2020: 19%

Δεκέμβριος 2020: 39%

“Έρχονται δυσκολότερες ημέρες”

Σεπτέμβριος 2020: 73%

Δεκέμβριος 2020: 47%

Το 88% των Ελλήνων δηλώνουν ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει “αρκετά”, “πολύ” ή “πάρα πολύ”.

2,5% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό

1 στους 3 Έλληνες δηλώνουν ότι πάσχουν από ένα υποκείμενο νόσημα.

Συχνότερα:

15,8% υπέρταση

9% χρόνιες μεταβολικές παθήσεις (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης)

5,8% χρόνια αναπνευστικά νοσήματα (όπως το άσθμα)

H επιστροφή στην κανονικότητα

Τον Απρίλιο του 2020 το 68% των Ελλήνων πίστευαν ότι θα έχουμε επανέλθει σε μια κανονική καθημερινότητα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020.

Τον Δεκέμβριο του 2020 το 68% των Ελλήνων πιστεύουν ότι θα έχουμε επανέλθει σε μια κανονική καθημερινότητα κάποια στιγμή μετά τα μέσα του 2021.

Ένας στους τρεις Έλληνες θεωρούν ότι θα επανέλθουμε σε κανονικότητα κάποια στιγμή από το 2022 κι ύστερα.