Έρευνα kariera.gr: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την εξαήμερη εργασία

Έρευνα kariera.gr: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την εξαήμερη εργασία
Photo: pixabay.com
Ποια η άποψη των εργαζομένων για την τετραήμερη εργασία, που δοκιμάζεται ήδη πιλοτικά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Το 91% των συμμετεχόντων σε έρευνα του kariera.gr εκφράζει αρνητική άποψη για την εξαήμερη εργασία, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί σε διάφορους κλάδους από την 1η Ιουλίου.

Από την άλλη πλευρά, η τετραήμερη εργασία, που δοκιμάζεται ήδη πιλοτικά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, θεωρείται από τους ερωτηθέντες η λύση στο εργασιακό burnout και στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η έρευνα έδειξε ότι το 48% των ερωτηθέντων προτιμά την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, ενώ το 28% υποστηρίζει το παραδοσιακό πενθήμερο. Επιπλέον, το 51% θεωρεί ότι η τετραήμερη εργασία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του burnout, με το 38% να υποστηρίζει ότι καλύτερη διαχείριση του φόρτου εργασίας από τους εργοδότες θα βοηθούσε επίσης.

Παρά το γεγονός ότι η τετραήμερη εργασία μπορεί να σημαίνει συμπύκνωση του φόρτου εργασίας σε λιγότερες ημέρες, το 61% των ερωτηθέντων την προτιμά σε σύγκριση με το πενθήμερο, που υποστηρίζεται μόλις από το 7%. Ωστόσο, το 28% εμφανίζεται επιφυλακτικό, φοβούμενο ότι η μείωση των εργάσιμων ημερών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο φόρτο εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ερώτηση για το αν η τετραήμερη εργασία θα βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής καθώς και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, το 84% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά και για τα δύο, ενώ μόλις το 10% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί μόνο η ισορροπία εργασίας-ζωής.

Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν μεταξύ τετραήμερης εργασίας με τον ίδιο μισθό και πενθήμερης εργασίας με αύξηση, οι απόψεις διχάστηκαν: το 55% προτίμησε την τετραήμερη εργασία, ενώ το 45% επέλεξε την πενθήμερη με αύξηση.

Οι Έλληνες σε ποσοστό 79% θεωρούν ότι η τετραήμερη εργασία προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα, όπως η προσέλκυση ταλέντων, που θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες που θα την υιοθετήσουν.

Σε ό,τι αφορά στην Παρασκευή ως τελευταία ημέρα εργασίας της εβδομάδας, τέθηκε το ζήτημα της ευελιξίας στο ωράριο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (66%) επιθυμεί ευέλικτο ωράριο τις Παρασκευές, ενώ το 29% θεωρεί ότι η ευελιξία αυτή πρέπει να προσφέρεται ανάλογα με τον τύπο της εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: