Έρευνα Prorata: Τι λένε οι Έλληνες για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Οι απόψεις του πολιτικού κέντρου

Έρευνα Prorata: Τι λένε οι Έλληνες για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Οι απόψεις του πολιτικού κέντρου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι δείχνει έρευνα της Prorata σχετικά με τις τοποθετήσεις των πολιτών που χαρακτηρίζονται ως κεντρώοι.

Μια από τις μεγαλύτερες «έγνοιες» των πολιτικών κομμάτων ενόψει όλων των εκλογών αλλά και στο διάστημα πριν και μετά από τις κάλπες είναι το «άνοιγμα» στο κεντρώους πολίτες και σε αυτό που αναφέρεται ως «πολιτικό κέντρο».

Η Prorata παρουσίασε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου μια μεγάλη έρευνα που «έτρεξε» 1.230 ατόμων στο διάστημα Δεκεμβρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024, υπό τον τίτλο «Το αίνιγμα του κέντρου».

Μεταξύ των αρκετών και ενδιαφερόντων στοιχείων της έρευνας, βρίσκεται και η τοποθέτηση των πολιτών που κατατάσσουν εαυτόν στο πολιτικό κέντρο σχετικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα που βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, εν αναμονή και του σχετικού νομοσχεδίου που θέλει να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Τι είναι το πολιτικό κέντρο

Όπως σημειώνει η εταιρεία, η κατασκευή της αναλυτικής κατηγορίας «πολιτικό κέντρο» προσδιορίστηκε από όπου η ερευνητική ομάδα της Prorata υποθέτει ότι οριοθετούν σε μεγάλο (αλλά όχι αποκλειστικό) βαθμό τη συγκεκριμένη περιοχή εκλογέων.

Προτείνεται να γίνει αντιληπτή περισσότερο ως σημείο συνάντησης μετριοπαθών στοιχείων αριστερής και δεξιάς ιδεολογικοπολιτικής αφετηρίας, παρά ως σύνολο εκλογέων μιας τρίτης διακριτής ιδεολογικής και πολιτικής ενότητας.

Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα έρευνα ως «πολιτικό κέντρο» ορίστηκαν συμμετέχοντες/ουσες που:

  1. Αυτοτοποθετούνται στο κέντρο του πολιτικού συνεχούς «Αριστερά-Δεξιά».
  2. Θεωρούν σημαντική παράμετρο να επιδιώκονται συναινέσεις στην πολιτική.
  3. Αποστρέφονται τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις.
  4. Διατηρούν την άποψη ότι για να γίνουν καλύτερες οι κοινωνίες δεν απαιτούνται επαναστάσεις αλλά μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας μεταρρυθμίσεις.

Ομόφυλα ζευγάρια

Στο ερώτημα «τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να μπορούν να παντρεύονται, όπως και τα ετερόφυλα, η έρευνα αναφέρει πως το 64% του γενικού πληθυσμού συμφωνεί έναντι του 72% του πολιτικού κέντρου.

Το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που εκφράζει διαφωνία ανέρχεται στο 34% έναντι του 24% στο πολιτικό κέντρο.

Στο ερώτημα «τα  ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να μπορούν να υιοθετούν παιδιά, όπως και τα ετερόφυλα» το 35% του γενικού πληθυσμού συμφωνεί έναντι του 43% στο πολιτικό κέντρο.

Το 58% του γενικού πληθυσμού διαφωνεί έναντι του 52% του πολιτικού κέντρου.

Η φθορά της ΝΔ

Μεταξύ των άλλων ευρημάτων που παρουσίασε η Prorate, βρίσκεται και η εκλογική συμπεριφορά του εκλογικού κέντρου.

Στην ερώτηση για την ψήφο του πολιτικού κέντρου στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, το 58% των ατόμων που χαρακτηρίζουν εαυτόν στο πολιτικό κέντρο απάντησε πως ψήφισε ΝΔ, το 11% ΠΑΣΟΚ και το 7% ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως το 14% απάντησε πως επέλεξε την αποχή ή υποστηρίζει πως δεν θυμάται τι ψήφισε.

Στην ερώτηση για το τι θα ψήφιζε το πολιτικό κέντρο αν διεξάγονταν αύριο βουλευτικές εκλογές, το 41% απαντά ΝΔ, το 17% ΠΑΣΟΚ και το 9% ΣΥΡΙΖΑ.

Το 10% αναφέρει πως δεν έχει αποφασίσει ενώ το 7% αναφέρει πως θα επέλεγε την αποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: