Γιατί οι Έλληνες είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους

Γιατί οι Έλληνες είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους
A man is walking in front of a closed store in Athens, Greece, on November 29, 2023. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι «πρωταθλητές» στην Ευρώπη και οι χώρες που πήραν… κάτω από τη βάση.

Το 2022 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) ο μέσος όρος ικανοποίησης από τη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση βαθμολογήθηκε με 7,1 σε μια κλίμακα από το 0 (πολύ δυσαρεστημένος) έως το 10 (πολύ ικανοποιημένος).

Για 18 από τις 27 χώρες της ΕΕ, η συνολική ικανοποίηση από τη ζωή βαθμολογήθηκε πάνω ή ίδια με τον μέσο όρο της ΕΕ. Η υψηλότερη βαθμολογία ήταν στην Αυστρία (7,9), τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία (7,7 η καθεμία), το Βέλγιο και την Ολλανδία (και οι δύο με 7,6). Ωστόσο υπήρχαν και κάποιοι όπου η βαθμολογία ήταν κάτω από τη βάση. Η χαμηλότερη βαθμολογία ήταν στη Βουλγαρία (5,6), τη Γερμανία (6,5) και στην Ελλάδα (6,7).

Σε όλες τις χώρες εκτός από τη Βουλγαρία, οι μέσες βαθμολογίες ικανοποίησης από τη ζωή ήταν πάνω από 6, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην ΕΕ δήλωσαν ικανοποιημένοι παρά δυσαρεστημένοι.

Η ικανοποίηση από τη ζωή μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογένεια και η οικονομική κατάσταση, καθώς και η ποικιλομορφία των εμπειριών, των επιλογών, των προτεραιοτήτων και των αξιών ενός ατόμου. Αυτός ο υποκειμενικός δείκτης ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών συλλέγεται ως μέρος των στατιστικών της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC).

Πάντως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, όσον αφορά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η ενίσχυση του δείκτη (+1,5) οφείλεται στις αισιόδοξες εκτιμήσεις όλων των επιμέρους παραγόντων που συνθέτουν το δείκτη. Σε ότι αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε στην Ιταλία (+2,6), στην Ισπανία (+2,4) και στην Γερμανία (+2,4), ενώ αντίθετα υποχώρησε στην Ολλανδία (-1,1) και σε μικρότερο βαθμό στην Γαλλία (-0,5).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ελλάδα, η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ενισχύθηκε ήπια με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -41,7 (από -43,8) μονάδες. Με το 53% (από 55%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 6% (από 7%) αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -16,6 μονάδες στην ΕΕ και στις -17,9 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις –61,6 μονάδες (από -67,4). Ωστόσο το 83% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 17% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +4,6 μονάδες στην ΕΕ και στις +5 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες αποκλιμακώθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, στις +9,1 μονάδες, από +14,6 τον Νοέμβριο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προέβλεψε μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας υποχώρησε στο 32% (από 37%), με το 25% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +20,7 και +17,8 μονάδες.

Ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες εξασθένισε τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις +24,8 μονάδες, έναντι +38,1 μονάδων τον Νοέμβριο. Πάντως το 51% (από 64%) των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 18% (από 10%) αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +10,9 και +10,5 μονάδες αντίστοιχα.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 59%, ενώ στο 11% από 14% υποχώρησε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 21% (από 16%) του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε στο 7%.

Στο ερώτημα το οποίο αξιολογεί το βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 56% έκρινε τον Δεκέμβριο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 59% τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: