Εργένηδες και επιτυχημένοι

Εργένηδες και επιτυχημένοι

Τέσσερις περιπτώσεις που καταρρίπτουν τη θεωρία του «παντρεμένου διευθύνοντος συμβούλου».

Οι παντρεμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι υποτίθεται ότι είναι καλοί για τη σταθερότητα μιας επιχείρησης. Όμως, οι αδέσμευτοι ηγέτες μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε startup επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ταχύτατα.

Τα επαγγελματικά οφέλη του γάμου έχουν εξυμνηθεί εδώ και καιρό. Τα παντρεμένα ζευγάρια τείνουν να βγάζουν περισσότερα χρήματα στην επαγγελματική τους ζωή. Επίσης, τα ανώτερα στελέχη συχνά προτιμούν τη σταθερότητα που συνδέεται με το γάμο, και άρα ο γάμος μπορεί να οδηγήσει σε προαγωγή. Τέλος, λένε πολλοί πως τα παντρεμένα ζευγάρια ζουν και περισσότερο.

Απ’ την άλλη μεριά, το να παραμείνεις άγαμος μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελές για την καριέρα σου. Για παράδειγμα, προσφέρει περισσότερη ελαστικότητα – έχεις λιγότερες πιθανότητες να νοιώσεις ενοχές που περνάς πολλές ώρες στο γραφείο.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι καλό σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μιας επιχείρησης η ηγετική θέση να καλύπτεται από άγαμο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, όσοι δεν έχουν παντρευτεί έχουν περισσότερες πιθανότητες να επενδύσουν σε έρευνα και ανάπτυξη ή να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν στη ραγδαία ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Ιδού λοιπόν τέσσερις εργένηδες διευθύνοντες σύμβουλοι που επιβεβαιώνουν στην πράξη αυτή τη θεωρία. Οι εταιρείες τους έχουν επωφεληθεί από την προσοχή, την αφοσίωση και την οξυδέρκειά τους.

Τράβις Κάλανικ, Uber

Όταν προσπαθείς να κατακτήσεις έναν κλάδο τόσο ανθεκτικό σε αλλαγές όπως οι υπηρεσίες ταξί, τότε μάλλον είναι καλή ιδέα να έχεις μια καλή σχέση με το ρίσκο. Ο 38χρονος Κάλανικ κατάφερε να μετατρέψει την Uber σε γίγαντα της τεχνολογίας σε ένα διάστημα μόλις πέντε ετών. Παράλληλα, αναμετρήθηκε με τοπικές και εθνικές ρυθμιστικές αρχές, καθώς και με συνδικαλιστικές ενώσεις.

Πλέον, καθώς οι φήμες για μια πιθανή είσοδο στο χρηματιστήριο διογκώνονται, ο Κάλανικ και η εταιρεία του νοιώθουν την όξυνση του ανταγωνισμού από άλλες startup όπως η Lyft, η οποία προσφέρει την ίδια υπηρεσία σε χαμηλότερο κόστος.

Κάποιες χώρες δεν έχουν υποδεχτεί την Uber με ανοιχτές αγκάλες. Στην αρχή του 2015, ο Κάλανικ αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της Uber στην Ισπανία επειδή οι δικαστικές αρχές της χώρας αποφάσισαν ότι η δραστηριότητά της συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τους οδηγούς ταξί της χώρας. Η Ταΐλάνδη ζήτησε επίσης από την Uber να διακόψει τη λειτουργία της επειδή χρησιμοποιεί οδηγούς χωρίς άδεια.

Πρόσφατα, φήμες τον έφερναν «κοντά» στη Γκουίνεθ Πάλτροου. Ένα είναι σίγουρο: με τόσες έγνοιες, μάλλον δεν έχει ως προτεραιότητα να ξεκινήσει μια οικογένεια.

Τόνι Σιέ, Zappos.com

Ο 41χρονος Σιε είναι ζωντανό παράδειγμα του ότι οι εργένηδες ξέρουν πώς να περνάνε καλά. Μετέτρεψε την επιχείρηση λιανικής πώλησης παπουτσιών μέσω διαδικτύου σε εταιρεία που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας Best Companies to Work For του Fortune. Η Amazon εξαγόρασε την επιχείρηση το 2009 για 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ο Σιε έχει ακόμα την ευχέρεια να διοικεί τη Zappos όπως θέλει, δηλαδή με πολλά πάρτι και αλκοόλ.

Όντας άγαμος, ο Σιε έχει πολύ χρόνο για να τον αφιερώνει στην εταιρεία που έχτισε. Λένε, μάλιστα, πως έχει συναντήσεις από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Το 2010, έγραψε το ευπώλητο βιβλίο Delivering Happiness σε δύο μόλις εβδομάδες. Αλλά μην περιμένετε να νοικοκυρευτεί σύντομα. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα στο Playboy:

«Από εξελικτικής άποψης, ο μονογαμικός άντρας θα έχει λιγότερα αντίγραφα των γονιδίων του στην επόμενη γενιά σε σχέση με έναν άντρα που δεν είναι μονογαμικός. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν σύντροφο και να το …λήξεις. Μήπως να βρίσκαμε μόνο ένα φίλο και να λέγαμε ‘τέλος’; Γιατί δεν το κάνουμε; Η απάντηση είναι ότι θες διαφορετικούς τύπους διασύνδεσης, διαφορετικές κουβέντες και διαφορετικές εμπειρίες με διαφορετικούς φίλους. Το ίδιο ισχύει και με τον ερωτικό σύντροφο».

Μπράιαν Τσέσκι, AirBnB

Δεν προκαλεί έκπληξη που ο διευθύνων σύμβουλος της AirBnB δεν έχει παντρευτεί ακόμα. Είναι πολύ απασχολημένος να ταξιδεύει και να αναπτύσσει την επιχείρησή του, η οποία αποτιμάται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βεβαίως, η AirBnB αντιμετωπίζει κι αυτή το δικό της μερίδιο θεμάτων προς επίλυση, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για προβληματικούς πελάτες που είτε αφήνουν πίσω τους ένα χάος, είτε δεν φεύγουν ποτέ από τις κατοικίες στις οποίες μπαίνουν. Επίσης, ο Τσέσκι και η εταιρεία του έχει νομικές περιπέτειες με τοπικές αρχές που αμφισβητούν το δικαίωμα ενήλικων να υπενοικιάζουν τα σπίτια τους για μια ή δυο μέρες.

Καθώς μεγαλώνει η AirBnB, είναι πιθανό ότι θα μεγαλώσει και ο Τσέσκι. Σύμφωνα με τις φήμες, είναι σε σχέση, άρα μπορεί κάποια στιγμή να δούμε και γάμο στον ορίζοντα.

Ελίζαμπεθ Χολμς, Theranos

H Ελίζαμπεθ Χολμς είναι συνηθισμένη να ξεκινάει νωρίς. Ίδρυσε την Theranos, εταιρεία διαγνωστικών εξετάσεων αίματος, ενώ ήταν ακόμα φοιτήτρια στο Στάνφορντ. Παράτησε τις σπουδές της και έθεσε τις βάσεις για αυτό που πολλοί θεωρούν μια επαναστατική δύναμη στον κλάδο των διαγνωστικών εξετάσεων: χρησιμοποιώντας μια ποσότητα αίματος μικρότερη απ’ αυτή που απαιτούν τα περισσότερα εργαστήρια, η Theranos μπορεί να κάνει πάνω από 200 τύπους διαγνωστικής εξέτασης αίματος. Αυτή η δραστηριότητα έχει αναδείξει την 30χρονη Χολμς σε μια από τις πιο νέες δισεκατομμυριούχους στον κόσμο.

Όλη αυτή η έμφαση στις ιατρικές εξετάσεις έχει αφήσει ελάχιστο χρόνο στην ίδια για να φροντίσει τα συναισθηματικά της. Πρόσφατα, παραδέχτηκε στην εφημερίδα USA Today ότι αν είναι παντρεμένη με κάποιον, αυτός είναι η εταιρεία της.