Εργοδότες σε ζάλη στις ΗΠΑ: Όσοι άλλαξαν δουλειά στην πανδημία πήραν καλύτερους μισθούς

Εργοδότες σε ζάλη στις ΗΠΑ: Όσοι άλλαξαν δουλειά στην πανδημία πήραν καλύτερους μισθούς
Photo: pixabay.com
Παραιτήσεις βροχή στις ΗΠΑ, καθώς οι εργαζόμενοι αναζητούν καλύτερες αμοιβές και καλύτερες δουλειές. Πόσο έχουν ανέβει οι μισθοί και γιατί. Τι γίνεται ανά κλάδο και πώς ανταποκρίνονται οι εργοδότες στο κύμα διεκδίκησης καλύτερων αμοιβών.

Όσοι εργαζόμενοι άλλαξαν εργασία κατά την περίοδο της πανδημίας “κλείδωσαν” καλύτερες αμοιβές από εκείνους που κόλλησαν με τον εργοδότη τους.

Οι άνθρωποι που άλλαξαν δουλειά είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται 5,8% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ οι όσοι έμειναν στην ίδια εργασία είδαν μέση αύξηση 3,1%, σύμφωνα με έκθεση της ADP που προέκυψε από στοιχεία μισθοδοσίας 18 εκατομμυρίων εργαζομένων.

Συνολικά, η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε από το πρώτο τρίμηνο, ενώ εξακολουθούσε να αυξάνεται 2,3% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Για να προσελκύσουν ταλέντα, οι εργοδότες προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές αποζημιώσεις και οφέλη, ενισχύοντας την αύξηση των μισθών σε όσους αλλάζουν δουλειά, σύμφωνα με τον Richardson. Σε ορισμένες περιοχές κυρίως βιομηχανίες παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση των μισθών σε σχέση με άλλες.

Οι άνθρωποι που άλλαξαν δουλειά στα βορειοανατολικά και τα δυτικά κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών κατά 8% και 7%, αντίστοιχα, ενώ εκείνοι στα μεσοδυτικά σημείωσαν αύξηση μισθών κατά 3% τον τελευταίο χρόνο. Όσον αφορά τις βιομηχανίες, η αλλαγή δουλειάς σε κλάδους πρώτων υλών – εξόρυξης, πληροφορική και χρηματοοικονομικά, είχε τα μεγαλύτερα κέρδη στους μισθούς 11,8%, 9,8% και 7,5%, αντίστοιχα.

Ενώ οι κλάδοι ψυχαγωγίας και φιλοξενίας έχουν το υψηλότερο ποσοστό (26%) στην αλλαγή εργασίας , γνώρισαν τη μικρότερη αύξηση μισθών.

Ωστόσο, ο Δείκτης Κόστους Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι οι μισθοί και οι αποδοχές αυξήθηκαν κατά 6,1% για τους τομείς αναψυχής και φιλοξενίας τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι. Αλλά ο Richardson επεσήμανε ότι το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας βασίζεται σε έρευνες εργοδοτών και όχι σε στοιχεία μισθοδοσίας όπως η έκθεση της ADP.

Ο ρυθμός με τον οποίο οι εργαζόμενοι παραιτούνται από τη δουλειά τους έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο και παρέμεινε αυξημένος τον Μάιο, ενώ επίσης και ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας έφτασε στο ιστορικό υψηλό.

Το υψηλό επίπεδο αλλαγών στην εργασία είναι εδώ και μπορεί να μείνει για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Richardson.