Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση των Χούθι σε πλοίο με ρωσικά καύσιμα – Η αντίδραση των ΗΠΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση των Χούθι σε πλοίο με ρωσικά καύσιμα – Η αντίδραση των ΗΠΑ
(FILES) A picture taken during an organised tour by Yemen's Huthi rebels on November 22, 2023 shows the Galaxy Leader cargo ship (R), seized by Huthi fighters two days earlier, approaching the port in the Red Sea off Yemen's province of Hodeida. Heavy air strikes pounded rebel-held cities in Yemen early on January 12, 2024, according to the Huthi rebels' official media and AFP correspondents. The capital Sanaa, Hodeida and Saada were all targeted, the Huthis' official media said, blaming "American aggression with British participation". (Photo by AFP) Photo: AFP
Η επίθεση στο Marlin Luanda θα εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το αν τα πετρελαιοφόρα θα συνεχίσουν να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έβαλαν πυρά εναντίον ενός αντιπλοϊκού πυραύλου των Χούθι στην Υεμένη, λίγες ώρες αφότου ένα δεξαμενόπλοιο που διαχειριζόταν για λογαριασμό του εμπορικού γίγαντα Trafigura Group και μετέφερε φορτίο ρωσικών καυσίμων χτυπήθηκε, στην πιο σημαντική επίθεση που έχει γίνει μέχρι στιγμής από την ομάδα των ανταρτών σε πετρελαιοφόρο πλοίο.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο πύραυλος των Χούθι ήταν έτοιμος για εκτόξευση και αποτελούσε “άμεση απειλή” για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τον πύραυλο, ανέφερε η Centcom στο X.

Το αμερικανικό πλήγμα έγινε λίγες ώρες αφότου οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με πύραυλο στο Marlin Luanda.

Το πλοίο μετέφερε νάφθα ρωσικής προέλευσης – ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πλαστικών και βενζίνης – που αγοράστηκε κάτω από το ανώτατο όριο τιμών που έχει επιβληθεί από την G7, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Trafigura.

“Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή απώλειες σε σχέση με το περιστατικό στο Marlin Luanda”, ανέφερε η Trafigura το Σάββατο στην ιστοσελίδα της. “Το πλήρωμα συνεχίζει τις προσπάθειες να ελέγξει τη φωτιά σε μία από τις δεξαμενές φορτίου του πλοίου με την υποστήριξη στρατιωτικών σκαφών. Η ασφάλεια του πληρώματος παραμένει η ύψιστη προτεραιότητά μας”.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η επίθεση στο Marlin Luanda θα εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το αν τα πετρελαιοφόρα θα συνεχίσουν να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Αφότου οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν κοινές αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων στην περιοχή έχει μειωθεί, αλλά ορισμένοι εξαγωγείς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την υδάτινη οδό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com