Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατάσσει το Ισραήλ να λάβει μέτρα αποτροπής γενοκτονίας

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατάσσει το Ισραήλ να λάβει μέτρα αποτροπής γενοκτονίας
KHAN YUNIS, GAZA - JANUARY 10: Palestinians start to return to their homes at the al-Matahin area following the withdrawal of Israeli forces from Abu Huli area, which separates Deir al-Balah and Khan Yunis in Gaza on January 10, 2024. Ashraf Amra / Anadolu (Photo by ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Χτύπημα για το Τελ Αβιβ η απόφαση της Χάγης να ζητήσει μέτρα προστασίας των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις βλάβες στους Παλαιστίνιους στη Γάζα κρίνοντας επί μιας πολιτικά εκρηκτικής υπόθεσης μετά την κίνηση της Νότιας Αφρικής να κατηγορήσει το Τελ Αβίβ ότι διαπράττει γενοκτονία στον θύλακα.

Όπως ανακοινώθηκε, η 17μελής επιτροπή των δικαστών αποφάσισε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για την πρόληψη και την τιμωρία της υποκίνησης σε γενοκτονία, καθώς και για την παροχή βασικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η σημερινή απόφαση, σημειώνουν οι Financial Times αφορά μόνο το αίτημα της Νότιας Αφρικής για εφαρμογή έκτακτων μέτρων κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Η τελική απόφαση σχετικά με τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία είναι πιθανό να απαιτήσει χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει με άμεση ισχύ ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις δεν θα διαπράξουν καμία από τις ακόλουθες ενέργειες: να σκοτώσει Παλαιστίνιους ή να προκαλέσει σοβαρές σωματικές ή ψυχικές βλαβών.

Προχωρά σε άλλο μέτρο λέγοντας: «Το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να αποτρέψει και να τιμωρήσει την άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας σε σχέση με τα μέλη της παλαιστινιακής ομάδας», προσθέτει.

Το Ισραήλ πρέπει να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να παρέχονται βασικές υπηρεσίες και ανθρωπιστικά μέτρα, λέει.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν προδικάζει τη μεταγενέστερη απόφαση για γενοκτονία, σημείωσε η δικαστής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: