Ernst & Young: Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων αγορών

Ernst & Young: Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων αγορών

Πρόβλεψη για αδύναμες προοπτικές εγχώριας ζήτησης και μείωση των εμπορικών ροών.

Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των ταχέως αναπτυσσόμενων αγορών (ΤΑΑ) προβλέπει η τριμηνιαία έκθεση της Ernst & Young Global limited «Rapid-growth markets forecast».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, οι αδύναμες προοπτικές της εγχώριας ζήτησης στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές οι οποίες είχαν ως επακόλουθο τη μείωση των εμπορικών ροών, αναμένεται ότι θα πλήξουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ των χωρών αυτών το 2014.

Οι ενέργειες των κυβερνήσεων των Ταχέως Αναπτυσσόμενων Αγορών (ΤΑΑ) για να αποφύγουν την οικονομική κρίση, προκάλεσαν υποτίμηση πολλών νομισμάτων των ΤΑΑ, απότομες αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων και την υπό-απόδοση των μετοχών. Η έκθεση προβλέπει για τις ΤΑΑ, ρυθμό ανάπτυξης 4,7% για το 2014, σημαντικά χαμηλότερο από το 5,7% που είχε προβλεφθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αναθεώρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποβάθμιση των προοπτικών για τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Διαβάστε ακόμη: Ο «γρίφος» της Βραζιλίας  

Η υποτίμηση των νομισμάτων αυξάνει τις προκλήσεις για τις ΤΑΑ
Η Ινδία, η Ινδονησία, η Τουρκία και η Βραζιλία βρίσκονται αντιμέτωπες με την απότομη υποτίμηση των νομισμάτων τους, ενώ παράλληλα πρέπει να υιοθετήσουν μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική παρά την αδύναμη ανάπτυξη, λόγω των εξωτερικών πιέσεων. Οι χώρες αυτές, καθώς και η Αργεντινή και η Αίγυπτος σύμφωνα με όλα τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε συναλλαγματικές/ νομισματικές και άλλες οικονομικές κρίσεις.

Αντιθέτως, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσιάζουν μια πιο ισχυρή εικόνα με χαμηλά επίπεδα δημοσίου και εξωτερικού χρέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης η ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος της Κολομβίας ενδεχομένως να μην δικαιολογείται με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη: Έχει χαμηλό πληθωρισμό και σχετικά μέτρια επίπεδα δημόσιου και εξωτερικού χρέους.

Διαβάστε ακόμη: Καθόλου σίγουρη η παγκόσμια ανάκαμψη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Ο υψηλός πληθωρισμός και ο δανεισμός επιδρούν στις επενδύσεις και την κατανάλωση
Ενώ οι αγορές μετοχών και συναλλάγματος σε ορισμένες ΤΑΑ έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, η επίπτωση από την κρίση πολλών χρηματοπιστωτικών αγορών θα είναι αισθητή για αρκετό χρόνο. Η υποτίμηση των νομισμάτων και η άνοδος των ασφαλίστρων κινδύνου στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες ήρθαν να προστεθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΤΑΑ, καθώς η εξασθένιση των ισοτιμιών αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα ιδιαίτερα για την Αργεντινή και τη Γκάνα, όπου η έκθεση προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 10% για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Οι αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων και των επιτοκίων έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ξένο νόμισμα, για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των ΤΑΑ.

Διαβάστε ακόμη: To φάντασμα ενός συναλλαγματικού πολέμου

Οι προοπτικές για την Κίνα είναι καλύτερες από ό,τι για τις υπόλοιπες BRIC
Ενώ οι προοπτικές για την πλειοψηφία των TAA είναι υποτονικές, οι προοπτικές για την Κίνα είναι θετικές. Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα είναι μέρος μιας εσκεμμένης προσπάθειας της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσουν την ταχεία πιστωτική επέκταση και να οδηγήσουν την οικονομία σε μια πιο βιώσιμη πορεία. Η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η δημιουργία της ζώνης ελεύθερου εμπορίου στη Σαγκάη είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την τόνωση του εμπορίου και της καινοτομίας στην Κίνα.

Ωστόσο, ενώ οι προοπτικές για την Κίνα είναι σχετικά θετικές, για τις άλλες χώρες BRIC (Βραζιλία- Ρωσία- Ινδία- Κίνα) υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Η Βραζιλία εξακολουθεί να περιορίζεται από μια δυναμική χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, καθώς αναμένεται να ξεπεράσει το 6% φέτος ενώ η ανάπτυξη θα περιορισθεί πολύ κάτω από το 3%. Επίσης, τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, γεγονός που ενδεχομένως εμποδίσει την αύξηση των επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμη: Αναδυόμενες Αγορές: Μειώνοντας το Χάσμα

Η έκθεση προβλέπει για τη Ρωσία ανάπτυξη 1,4% φέτος, σημαντικά κάτω από το 2,7% που προβλεπόταν στην έκθεση του Ιουλίου. Παρά το γεγονός ότι μακροπρόθεσμα η αύξηση του ΑΕΠ θα ανακάμψει, πλησιάζοντας το 4%, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και τον περιορισμένο ρυθμό των μεταρρυθμίσεων σε ορισμένους τομείς.

Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ινδία μειώθηκε στο 5% το 2012 σε σύγκριση με σχεδόν 9% κατά την πενταετία 2005-2010. Τόσο ο πληθωρισμός όσο και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Αν και κατά τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει ανακοινώσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Ινδίας, ωστόσο απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις στις υποδομές για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ινδίας.

Απαιτούνται περισσότερες πολιτικές για τη μεσοπρόθεσμη ενίσχυση της ανάπτυξης
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι σε πολλές από τις ΤΑΑ, οι πολιτικές έχουν επικεντρωθεί βραχυπρόθεσμα στην αντιμετώπιση των συναλλαγματικών ροών, αντί στην αναζήτηση μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης. Επιπλέον, καθώς σε ορισμένες από τις βασικές ΤΑΑ προγραμματίζονται εκλογές το 2014, δεν είναι εύκολο να υπάρξει πολιτική συναίνεση για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.