Ερντογάν: Δεν αποχωρούμε από τη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο

Ερντογάν: Δεν αποχωρούμε από τη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο
epa08127106 A handout photo made available by the Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan addressing members of the ruling Justice and Development Party (AKP) at their group meeting at the parliament in Ankara, Turkey, 14 January 2020. EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα λίγες ώρες πριν από τη διάσκεψη στο Βερολίνου για τη Λιβύη, σήμερα στις 15:30.

«Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα της πολιτικής, της διπλωματίας αλλά και τη στρατιωτική μας δύναμης σε θέματα που αφορούν την Συρία, την Μεσόγειο και τη Λιβύη», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι στη Λιβύη μέχρι τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο να αναγνωρισθούν και η νόμιμη κυβέρνηση των Λίβυων, με τους ισχυρούς δεσμούς των 500 χρόνων με τη χώρα μας, είναι ασφαλής», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε τελετή εγκαινίων στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την Daily Sabah.

To Σάββατο ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, έφτασε στο Βερολίνο για τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter η λιβυκή τηλεόραση al-hadath.

Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη θα προτρέψουν τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη και τους ξένους υποστηρικτές τους που διεκδικούν την πρωτεύουσα, να συμφωνήσουν την Κυριακή σε μια εκεχειρία και έναν μηχανισμό παρακολούθησης ως πρώτα βήματα προς την ειρήνη.

Επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μισέλ ήταν εκτενής και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Ακολούθησε η επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Και στην επικοινωνία αυτή – αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές – επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.