Ερντογάν για Μητσοτάκη: Δεν θα τον δω. Αυτή η πόρτα έχει κλείσει

Ερντογάν για Μητσοτάκη: Δεν θα τον δω. Αυτή η πόρτα έχει κλείσει
ANKARA, TURKIYE - JUNE 28: Turkish President Recep Tayyip Erdogan makes a speech during a press conference ahead of his departure for Spain to attend NATO Leaders' Summit in Madrid on June 28, 2022, at Esenboga Airport in Ankara, Turkiye. Emin Sansar / Anadolu Agency (Photo by Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
O Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σήμερα το βράδυ ή αύριο στη Μαδρίτη.

Νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκλείοντας οποιαδήποτε συνάντηση μαζί του στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, επανέλαβε το «Μητσοτάκης… γιοκ», σημειώνοντας ότι «δεν θα δω τον Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν! Εκείνη η πόρτα έχει κλείσει… Πρέπει πρώτα να συμμαζευτούν», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα χτίστηκαν εννέα αμερικανικές βάσεις. «Εναντίον ποιου; Λένε εναντίον της Ρωσίας. Κολλήσανε με τους S-400», διευκρίνισε. Μάλιστα, επέκρινε την Ελλάδα ότι κατηγόρησε την Τουρκία στις ΗΠΑ για τα F-16, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας αποτελεί καταφύγιο των Γκιουλενιστών.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σήμερα το βράδυ ή αύριο στη Μαδρίτη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θέλει λόγια αλλά πράξεις. “Η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας και να δείξουν αποτελέσματα όχι μόνο λόγια εάν θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ”, είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη.

Όπως θυμίζει το Reuters, η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, κατηγορώντας τις ότι υποστηρίζουν ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές. Είχαν συνομιλίες για να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές ανησυχίες, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Μιλώντας πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου θα συναντήσει τους ηγέτες των σκανδιναβικών εθνών και του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε ότι τα σκανδιναβικά κράτη πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Άγκυρας.