Ερντογάν: Η Τουρκία μπορεί να πάρει άλλο δρόμο από αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ερντογάν: Η Τουρκία μπορεί να πάρει άλλο δρόμο από αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης
epa10852916 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C) leaves after addressing a press conference at the international media center of the G20 Summit at the ITPO Convention Centre Pragati Maidan in New Delhi, India, 10 September 2023. The G20 Heads of State and Government summit took place in the Indian capital on 09 and 10 September. EPA/RAJAT GUPTA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με απειλές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως η Άγκυρα θα μπορούσε, αν είναι απαραίτητο, να πάρει δρόμο άλλον απ’ αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ερωτήθηκε για την πρόσφατη υιοθέτηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει κινήσεις για να πάρει αποστάσεις από την Τουρκία.

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ετήσια έκθεσή του ήταν ιδιαίτερα καυστικό απέναντι στη στάση της Τουρκίας. Όπως ανέφερε, «Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες», ζητώντας από την Άγκυρα να άρει  το σημερινό αδιέξοδο για να βρεθεί ένα «ρεαλιστικό πλαίσιο» στις σχέσεις με την ΕΕ.

Με την έκθεση που εγκρίθηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, με 434 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 152 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί την τουρκική κυβέρνηση, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να άρουν το σημερινό αδιέξοδο και να προχωρήσουν προς μια στενότερη, δυναμικότερη και πιο στρατηγική εταιρική σχέση» και συνιστά την εξεύρεση ενός «παράλληλου και ρεαλιστικού πλαισίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Το ΕΚ επιμένει ότι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως επίσης ο αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας, η εδαφική ακεραιότητα και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων θα πρέπει να παραμείνουν στον πυρήνα των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, και ότι κάθε πλαίσιο για τις σχέσεις αυτές θα πρέπει να βασίζεται σταθερά στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της πολυμέρειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: