Ερντογάν: Όσοι εμπλέκονται στην «προμελετημένη» δολοφονία του Κασόγκι πρέπει να τιμωρηθούν

Ερντογάν: Όσοι εμπλέκονται στην «προμελετημένη» δολοφονία του Κασόγκι πρέπει να τιμωρηθούν
epa07112987 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses the parliament in Ankara, Turkey, 23 October 2018. Erdogan addressed the parliament on the case of Saudi journalist Jamaal Khashoggi. Saudi Arabian official media on 19 October reported that journalists Jamal Khashoggi died as a result of a physical altercation inside the kingdom's consulate in Istanbul, where he was last seen entering on 02 October for routine paperwork. According to media reports, Erdogan said that Turkish investigators have strong evidence that Khashoggi' death was planned, and demanded that the whereabouts of the dead journalist's body be revealed and the suspects face trial in Turkey. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να δικαστούν στην Τουρκία οι υπαίτιοι του θανάτου του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, «περιλαμβανομένων των εντολέων», πρέπει να τιμωρηθούν.

«Η παγκόσμια συνείδηση δεν θα κατευνασθεί παρά μόνο όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αυτουργοί και εντολείς, θα έχουν τιμωρηθεί», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος AKP στο τουρκικό κοινοβούλιο ζητώντας από το Ριάντ οι 18 ύποπτοι που έχουν συλληφθεί στη Σαουδική Αραβία «να δικασθούν στην Κωνσταντινούπολη», αυξάνοντας παράλληλα την πίεση επί της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας.

«Παραδεχόμενη τη δολοφονία, η σαουδαραβική κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό βήμα. Αυτό που περιμένουμε από αυτήν, τώρα, είναι να εξιχνιάσει τις ευθύνες καθενός στην υπόθεση αυτή, από την κορυφή μέχρι την βάση, και να τους προσαγάγει στην δικαιοσύνη», είπε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η δολοφονία του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου «σχεδιάσθηκε» πολλές ημέρες πριν, ερχόμενος σε αντίθεση με την επίσημη σαουδαραβική εκδοχή ότι επρόκειτο για «ανάκριση που πήγε στραβά».

«Στο στάδιο αυτό, όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις δείχνουν ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν θύμα μίας ειδεχθούς δολοφονίας», επέμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Αφού μίλησε για τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα, ο Ερντογάν διατύπωσε μία σειρά ερωτήσεων που παραμένουν χωρίς απάντηση.

«Για ποιον λόγο βρέθηκε η 15μελής ομάδας των Σαουδαράβων στην Τουρκία; Με τις εντολές ποιου; Γιατί το προξενείο δεν άνοιξε αμέσως στην έρευνα;. Γιατί έγιναν τόσες διαφορετικές δηλώσεις από τους Σαουδάραβες; Ποιος είναι ο τοπικός συνεργάτης που πέταξε το πτώμα του Κασόγκι; Γιατί το πτώμα του Κασόγκι δεν έχει ακόμη βρεθεί; Οι Σαουδάραβες πρέπει να απαντήσουν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις», είπε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι 15 Σαουδάραβες πράκτορες που έφθασαν χωριστά στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν στο προξενείο το πρωί πριν από την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι «για να αφαιρέσουν τον σκληρό δίσκο του συστήματος βιντεο-παρακολούθησης της διπλωματικής αποστολής».

Πρόσθεσε επίσης ότι τριμελής ομάδα Σαουδαράβων είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα κατόπτευση σε δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην Γιάλοβα, βορειο-δυτικά της πόλης, υπονοώντας ότι αναζητούσαν τόπο για να πετάξουν το πτώμα.

Ο Ερντογάν δεν εξήγησε σε τι είδους στοιχεία βασίζει αυτές τις πληροφορίες και δεν αναφέρθηκε καθόλου στις ηχητικές και οπτικές καταγραφές, που σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών στον τουρκικό Τύπο ενοχοποιούν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Χαρακτήρισε την δολοφονία του Κασόγκι «πολιτική δολοφονία» και ζήτησε να περιληφθούν στις έρευνες ενδεχόμενοι «συνεργοί» από άλλες χώρες «εάν υπάρχουν».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, η οποία διατηρεί πολύπλοκες σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, διπλωματικό αντίπαλο, αλλά οικονομικό εταίρο, δήλωσε ότι «δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν» και ότι είναι βέβαιος ότι «θα συνεργασθεί με την Τουρκία στην έρευνα».

Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα του Ριάντ, στον οποίο παραπέμπουν οι διαρροές στον τουρκικό και τον διεθνή Τύπο ως εντολέα της δολοφονίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, τέλος, δεν έκανε σημαντικές νέες αποκαλύψεις για τα στοιχεία της υπόθεσης που μέχρι σήμερα οι τουρκικές αρχές είχαν διαχειρισθεί μέσω προσεκτικά ενορχηστρωμένων διαρροών στον τουρκικό Τύπο, αλλά φρόντισε να διατηρήσει την πίεση επί του καθεστώτος του Ριάντ μέσω των λίγων νέων στοιχείων της έρευνας στα οποία αναφέρθηκε, όσων υπονόησε και μέσω των πληροφοριών που επέλεξε να μην αποκαλύψει.

Sky News: Στον κήπο του σαουδαραβικού προξενείου θάφτηκε ο Κασόγκι

Τμήματα του σώματος του δολοφονηθέντος Σαουδάραβα Δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι βρέθηκαν έντονα κατακρεουργημένα, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο δικές του πηγές. Σύμφωνα με την μία πηγή του καναλιού, το πρόσωπο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ήταν παραμορφωμένο.

Άλλη πηγή του Sky News ανέφερε ότι τα τμήματα του σώματός του βρέθηκαν στον κήπο της κατοικίας του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας.

Νωρίτερα ο αρχηγός του τουρκικού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Πατρίδα» Ντογκού Περνιτσέκ είχε δηλώσει ότι μέρη του σώματος του Κασόγκι βρέθηκαν σε πηγάδι στο προξενείο , ωστόσο η τουρκική εφημερίδα Aydinlik, όπως και το Sky News, κάνουν λόγο για τον κήπο της κατοικίας του Σαουδάραβα γενικού προξένου, η οποία βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές επισήμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Με μέλη της οικογένειας του Κασόγκι συναντήθηκε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συναντήθηκε με δύο μέλη της οικογένειας του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο παλάτι στο Ριάντ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Πρόκειται για τον γιο του, Σαλάχ, και τον αδελφό του, Σαχέλ, και στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μετέδωσε το SPA.

Ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας διάδοχος εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στα μέλη της οικογένειας Κασόγκι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.