Ερντογάν: Ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι;

Ερντογάν: Ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι;
epa06561843 A handout photo made available by the Turkish Presidential Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during the 6th ordinary provincial congress of the Justice and Development Party (AKP) in Kahramanmaras, Turkey, 24 February 2018. EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εντείνει την πίεση προς το Ριάντ, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τον γενικό εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, να αποκαλύψει ποιος έδωσε την εντολή να δολοφονήσουν τον Τζαμάλ Κασόγκι.

«Ποιος έστειλε αυτούς τους 15 ανθρώπους (που θεωρούνται ύποπτοι ότι δολοφόνησαν τον Κασόγκι);», είπε στους δημοσιογράφους ο Ερντογάν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν είπε ότι Τούρκος εισαγγελέας ενημέρωσε τον Σαουδάραβα ομόλογό του πως οι 18 ύποπτοι (σ.σ. στους οποίους περιλαμβάνονται και οι 15 φερόμενοι εκτελεστές του Κασόγκι) για την δολοφονία μπορούν να εκδοθούν από το Ριάντ και να δικαστούν στην Τουρκία. Επιπλέον, οι αρχές του Ριάντ θα πρέπει να αποκαλύψουν την ταυτότητα ενός φερόμενου τοπικού συνεργού τους, ο οποίος φέρεται ότι ενεπλάκη στην εξαφάνιση του Κασόγκι.

Σήμερα ο Σαουδάραβας εισαγγελέας είχε έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών με Τούρκους αξιωματούχους και επισκέφθηκε το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου δολοφονήθηκε πριν από δύο εβδομάδες ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο εισαγγελέας Σαούντ Αλ Μοτζέμπ έφθασε τη νύχτα της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και χθες είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, αφού διέψευσε ουσιαστικά τις δηλώσεις του Ριάντ σχετικά με τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου λέγοντας ότι ο φόνος του Κασόγκι ήταν προμελετημένος.

Χθες Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε το Ριάντ να ολοκληρώσει την έρευνα για τον θάνατο του Κασόγκι το συντομότερο δυνατό.

Η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση των 18 υπόπτων για τον φόνο του Κασόγκι για να δικαστούν από τουρκικά δικαστήρια, αλλά το Ριάντ ισχυρίζεται ότι θα αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη στο βασίλειο.

Ο αρθρογράφος της Washington Post και επικριτής του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο όπου πήγε για να πάρει κάποια έγγραφα για τον γάμο του.

Το Ριάντ αρχικά υποστήριξε ότι ο Κασόγκι έφυγε από το προξενείο στις 2 Οκτωβρίου αφού περάτωσε την δουλειά του. Ωστόσο τούρκοι αξιωματούχοι είπαν εξαρχής ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο από μια ομάδα που είχε αποσταλεί από τη Σαουδική Αραβία για τον σκοπό αυτόν.

Δείτε ακόμη: «Μέγα-συμβάσεις» 50 δισ. δολαρίων στο επενδυτικό φόρουμ της Σαουδικής Αραβίας παρά το μποϊκοτάζ λόγω Κασόγκι