«Μέγα-συμβάσεις» 50 δισ. δολαρίων στο επενδυτικό φόρουμ της Σαουδικής Αραβίας παρά το μποϊκοτάζ λόγω Κασόγκι

«Μέγα-συμβάσεις» 50 δισ. δολαρίων στο επενδυτικό φόρουμ της Σαουδικής Αραβίας παρά το μποϊκοτάζ λόγω Κασόγκι
epa07113852 A handout photo made available by the Saudi Royal Palace shows Saudi Crown Prince Mohammad Bin Salman (C), King Abdullah II of Jordan (L), and Demeke Mekonnen, deputy Prime Minister of Ethiopia (R) attending the Future Investment Initiative Conference, in Riyadh, Saudi Arabia, 23 October 2018. Saudi Arabia on 23 October opened the three-day Future Investment Initiative conference that has seen major pull-outs from global political and business figures following the disappearance of Saudi journalist Jamal Khashoggi after he entered the Saudi consulate in Istanbul on 02 October and later acknowledgement he died inside the kingdom's consulate. EPA/BANDAR ALGALOUD / SAUDI ROYAL PALACE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Μετά τις καταγγελίες Ερντογάν για την «προμελετημένη» δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχτηκε στο Ριάντ ηγέτες κρατών και επιχειρήσεων.

Ο πανίσχυρος πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έκανε σήμερα μια σύντομη εμφάνιση στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ που διεξάγεται στο Ριάντ, το οποίο αμαυρώθηκε από τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Με αφορμή την υπόθεση αυτή πολλοί ξένοι ηγέτες και διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το Future Investment Initiative (FII).

Αφού κάθισε στην πρώτη σειρά, πλάι στον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, για την τελετή έναρξης, ο πρίγκιπας, χαμογελώντας πλατιά, έβγαλε πολλές σέλφι με τους συμμετέχοντες. Παρέμεινε στον χώρο περίπου για 15 λεπτά και έφυγε χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

Η συμπεριφορά του MBS, όπως τον αποκαλούν από τα αρχικά του ονόματός του, δεν παρέπεμπε σε τίποτα στη διεθνή κρίση που προκάλεσε ο θάνατος του αντιφρονούντα δημοσιογράφου. «Αυτές οι ημέρες είναι δύσκολες. Διερχόμαστε κρίση», παραδέχτηκε ο υπουργός Ενέργειας Χάλεντ αλ Φάλεχ στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton όπου φιλοξενείται, μέχρι την Πέμπτη, το FII. Η δολοφονία του Κασόγκι είναι μια «ειδεχθής πράξη και κανείς στο βασίλειο δεν μπορεί να την δικαιολογήσει» πρόσθεσε.

Αφού αρχικά υποστήριζε ότι ο Κασόγκι βγήκε ζωντανός από το σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, στις 2 Οκτωβρίου, η Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε τελικά ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε μια συμπλοκή, όμως αρνείται κάθε ανάμιξη του MBS στην υπόθεση αυτή.

Πέρυσι, ο 33χρονος πρίγκιπας έγινε δεκτός με επευφημίες στο φόρουμ, ως ένας νέος οραματιστής που προωθούσε μια Σαουδική Αραβία «ανοιχτή και μετροπαθή». Φέτος, σύμφωνα με τους οργανωτές του φόρουμ, υπογράφηκαν στο περιθώριό του 12 «μεγα-συμβάσεις» συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Η έναρξη του FII πάντως επισκιάστηκε από τις ανακοινώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η άγρια δολοφονία του Κασόγκι ήταν προμελετημένη. Την Δευτέρα, πολλές τουρκικές εφημερίδες δημοσίευσαν πληροφορίες που εμπλέκουν στην υπόθεση τον MBS.

Πριν πάει στο φόρουμ, ο πρόγκιπας διάδοχος και ο πατέρας του, βασιλιάς Σαλμάν, δέχτηκαν στο παλάτι, στο Ριάντ, δύο μέλη της οικογένειας του Κασόγκι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο SPA.

Λόγω της υπόθεσης Κασόγκι, η λίστα των υψηλών προσκεκλημένων στο φόρουμ φέτος είχε μικρύνει σημαντικά. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, μολονότι έγινε δεκτός την Δευτέρα από τον MBS, απέφυγε να συμμετάσχει στο FII, όπως και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ και τουλάχιστον 20 γενικοί διευθυντές πολυεθνικών εταιρειών. Ο Μασαγιόσι Σον, ο διευθυντής του ιαπωνικού κολοσσού SoftBank, σημαντικός εταίρος του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία, αρνήθηκε επίσης να πάει στο Ριάντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Άλλοι, όπως ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Total, Πατρίκ Πουγιανέ, επέλεξαν να πάνε για να διατηρήσουν επαφές «σε μια δύσκολη περίοδο». Σε τέτοιες στιγμές «ενισχύεται πραγματικά η συνεργασία», είπε ο Φάλεχ, επαινώντας τον επειδή στέκει στο πλευρό του Ριάντ.

Αναζητώντας οικονομική βοήθεια για τη χώρα του, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν συμμετέχει επίσης στο FII. Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε μια συμφωνία που προβλέπει τη χορήγηση δανείου ύψους 3 δισεκ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία στο Πακιστάν, καθώς και «διευκολύνσεις» εκ μέρους του Ριάντ στην πληρωμή του σαουδαραβικού πετρελαίου που αγοράζει η χώρα.

Το παρών στο φόρουμ δίνουν εξάλλου πολλές ρωσικές και κινεζικές εταιρείες.

ΗΠΑ: Θα απαιτήσουμε να δοθούν γρήγορα απαντήσεις για τον θάνατο του Κασόγκι

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θα ζητήσει απαντήσεις από τη Σαουδική Αραβία, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υποστήριξε ότι ο φόνος του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ήταν προμελετημένος.

«Ολόκληρος ο κόσμος σας παρακολουθεί. Οι Αμερικανοί θέλουν απαντήσεις και θα απαιτήσουμε να δοθούν γρήγορα αυτές οι απαντήσεις», προειδοποίησε ο Πενς μιλώντας σε ένα συνέδριο που οργάνωσε η εφημερίδα Washington Post. Ο Κασόγκι αρθρογραφούσε συχνά στην εφημερίδα αυτήν.

Ο Πενς χαρακτήρισε την εξαφάνιση και τον θάνατο του Κασόγκι «επίθεση στον ελεύθερο και ανεξάρτητο Τύπο». «Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να διαλευκάνουμε την υπόθεση», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ βρίσκεται στην Τουρκία και εξετάζει τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί. «Θα ακολουθήσουμε τα γεγονότα. Θα ζητήσουμε να θεωρηθούν υπεύθυνοι όσο ευθύνονται για αυτό», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν έχει δει κάποιες πληροφορίες που να συνδέουν τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας με την εξαφάνιση του Κασόγκι ο Πενς είπε ότι «δεν θέλει να μιλήσει» για ενδεχόμενα στοιχεία που έχει δει. «Όταν επιστρέψει η διευθύντρια της CIA θα ενημερώσει τον πρόεδρο, εμένα και όλη την ομάδα μας για το τι (πληροφορίες) έχουν συγκεντρώσει οι Τούρκοι. Θέλω να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό ότι θα το διαλευκάνουμε. Αυτός ο βάρβαρος φόνος ενός δημοσιογράφου, ενός αθώου ανθρώπου, ενός αντιφρονούντα, δεν θα μείνει αναπάντητος από την Αμερική και, ελπίζω, από τη διεθνή κοινότητα», κατέληξε.