Eρντογάν: Βέτο στη συμφωνία του προσφυγικού εάν δεν τηρηθούν τα αιτήματα της Τουρκίας

Eρντογάν: Βέτο στη συμφωνία του προσφυγικού εάν δεν τηρηθούν τα αιτήματα της Τουρκίας
epa05462513 Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during a rally to protest the failed coup attempt at 15th July 2016 and mourn the 240 killed people including civilians, policemen, and soldiers, in Instanbul, Turkey, 07 August 2016. Thousands of people attended a massive democracy rally in Istanbul to protest the 15 th coup attempt. The president, prime minister, main opposition head and the leader of the country’s foremost nationalist party join the rally. EPA/SEDAT SUNA

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά από την ΕΕ να τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, ξεκινώντας από την κατάργηση της βίζας.

Η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό “δεν θα είναι δυνατή”, αν η ΕΕ δεν τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας που αφορά την κατάργηση της βίζας, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται με ειλικρίνεια στην Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν σημειώνοντας πως η κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες υποτίθεται ότι θα ίσχυε από την 1η Ιουνίου.

«Αν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν, τότε οι επανεισδοχές δεν θα είναι πλέον δυνατές», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Επικρίνοντας την απάντηση που έδωσαν η Ουάσινγκτον και ευρωπαίοι ηγέτες στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν υποστήριξε πως ο τουρκικός λαός εγκαταλείφθηκε από τη Δύση.

«Ολόκληρος ο κόσμος αντέδρασε στην επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo. Ο πρωθυπουργός μας συμμετείχε σε μια συγκέντρωση στους δρόμους του Παρισιού», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη φονική επίθεση ισλαμιστών τον Ιανουάριο του 2015 στα γραφεία αυτού του γαλλικού σατιρικού περιοδικού.

«Ήλπιζα πως οι ηγέτες του δυτικού κόσμου θα αντιδρούσαν (στην απόπειρα πραξικοπήματος) με τον ίδιο τρόπο και δεν θα αρκούνταν σε λίγα στερεότυπα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Μια χώρα με θανατική ποινή δεν έχει θέση στην ΕΕ»

«Για μια χώρα στην οποία ισχύει η θανατική ποινή δεν υπάρχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επανέλαβε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Ούλρικε Ντέμερ, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα την Τουρκία επισκέπτεται ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκους Έντερερ προκειμένου «να αναζητήσει απευθείας συνομιλίες».

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος και γείτονας. Και πέρα από την συμφωνία για τους πρόσφυγες, υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε και τα οποία μας συνδέουν – πολιτικά, οικονομικά και θέματα που απορρέουν από το γεγονός ότι ζουν εδώ 3,5 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής.

Είναι σημαντικό να μπούμε σε συζητήσεις και γι’ αυτό ο υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έστειλε τον υφυπουργό Μάρκους Έντερερ στην Τουρκία, προκειμένου να αναζητήσει και να ενισχύσει τις απευθείας συνομιλίες με τους Τούρκους σε διάφορα επίπεδα», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι.

«Είναι προτιμότερο να μιλάμε απευθείας, από το να μιλάμε μέσω καμερών, μεγαφώνων και μικροφώνων», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι στόχος του Βερολίνου είναι «να δείξουμε στην τουρκική πλευρά ότι είμαστε αλληλέγγυοι με αυτό που συνέβη στην Τουρκία, ότι βεβαίως βλέπουμε ότι οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους εναντίον του πραξικοπήματος και ότι η Βουλή ενωμένη εναντιώθηκε στο πραξικόπημα».

Αυτό, σύμφωνα με την κυρία Σέμπλι δεν έχει γίνει αντιληπτό στην Τουρκία, όπου έχουν την εντύπωση ότι «απλώς αγνοούμε ενώπιον ποιου δράματος βρισκόταν η χώρα εκείνη τη νύχτα και απλώς επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κριτική». Ο κ. Έντερερ, συνέχισε, θα καταστήσει σαφές ότι είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία και ότι βλέπουμε σε ποια κατάσταση βρισκόταν. Ταυτόχρονα όμως θα καταστήσουμε σαφές και ότι «σε όλο το δίκαιο συμφέρον της Τουρκίας για διερεύνηση του πραξικοπήματος, πρέπει να τηρηθεί το κράτος δικαίου και είναι καλύτερα να στείλουμε το μήνυμα σε απευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υφυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θα επισκεφθεί και το Κοινοβούλιο προκειμένου να σχηματίσει ο ίδιος εικόνα για τις καταστροφές εκεί.

Στις συνομιλίες θα τεθεί όλο το φάσμα των γερμανοτουρκικών σχέσεων, ενώ, σε ό,τι αφορά την θανατική ποινή, η κυρία Σέμπλι τόνισε και από την πλευρά της ότι «δεν συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».