Έρχεται (νέα) μεγάλη μείωση στα «παχιά» bonus της Wall Street;

Έρχεται (νέα) μεγάλη μείωση στα «παχιά» bonus της Wall Street;
Photo: pixabay.com
Τα επιτόκια μπορούν να κόψουν έως και 16% τα μπόνους των στελεχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Σημαντικό πλήγμα μπορεί να δεχθούν για το 2023 τα παχυλά bonus στο αμερικανικό χρηματιστήριο λόγω του περιβάλλοντος των υψηλών επιτοκίων που έχει διαμορφωθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτή της Πολιτείας της της Νέας Υόρκης (New York State Comptroller), Τόμας ΝτιΝάπολι, τα bonus που λαμβάνουν στην Wall Street μπορούν να μειωθούν έως και 16% για το τρέχου έτος καθώς το ενδεχόμενο διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλό επίπεδο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα απειλεί τις επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

Όπως αναφέρει το Reuters, η πτώση του 16% θα είναι σημαντικά ηπιότερη από την απώλεια του 26% που κατέγραψαν τα bonus το 2022, φτάνοντας στα 176.700 δολάρια έκαστο.

Υπενθυμίζεται πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της μέχρι να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στον στόχο του 2%. Οι αγορές αναμένουν πως οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed μέσα στο 2024 θα είναι λιγότερες από αυτές που προβλέπονταν προ μερικών εβδομάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ορισμένοι εμπειρογνώμονες προέβλεψαν ότι η κεντρική τράπεζα θα καταφέρει να οδηγήσει την οικονομία σε μια ήπια προσγείωση.

Οι εταιρείες κινητών αξιών (securities) στη Νέα Υόρκη κινούνται προς την προσθήκη 4.300 επιπλέον θέσεων εργασίας το 2023, ώστε ο συνολικός αριθμός τους να ξεπεράσει τις 195.000. Πρόκειται για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 2% συγκριτικά με το τέλος του 2022, ανέφερε ο ΝτιΝάπολι, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «μένει να φανεί» αν οι εταιρείες θα διατηρήσουν το προσωπικό τους καθώς τα κέρδη ομαλοποιούνται στη μετά του κορονοϊού εποχή.

Τραπεζικά βαριά ονόματα, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, έχουν ανακοινώσει σειρά απολύσεων φέτος, καθώς αγωνίζονται να μειώσουν το κόστος.

Τα κέρδη προ φόρων στις επιχειρήσεις κινητών αξιών ανήλθαν σε 13 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας μείωση 4,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com