Μικρή κάμψη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, παραμένοντας σε επίπεδα που προβληματίζουν την Fed

Μικρή κάμψη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, παραμένοντας σε επίπεδα που προβληματίζουν την Fed
Photo: pixabay.com
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Μικρή κάμψη κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο, μένοντας ωστόσο σε επίπεδο που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε διατήρηση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής από την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,7% όπως και τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι 0,6% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,1% έναντι 4,3% τον Αύγουστο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε μηναίο επίπεδο ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3%, όπως τον Αύγουστο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών

Το κόστος στέγασης ήταν ο κύριος παράγοντας της αύξησης του πληθωρισμού. Ο δείκτης για τη στέγαση, ο οποίος αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του γενικού πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 0,6% για το μήνα και κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε κατά 1,5%, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της βενζίνης κατά 2,1% και του μαζούτ κατά 8,5%, ενώ τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 0,2% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Οι τιμές του κλάδου των υπηρεσιών, που θεωρούνται κλειδί για τη μακροπρόθεσμη κατεύθυνση του πληθωρισμού, σημείωσαν επίσης αύξηση 0,6% εξαιρουμένων των ενεργειακών υπηρεσιών και αυξήθηκαν κατά 5,7% σε 12μηνη βάση.

Οι τιμές των οχημάτων ήταν μικτές, με τα νέα οχήματα να αυξάνονται κατά 0,3% και τα μεταχειρισμένα να μειώνονται κατά 2,5%.

Η προσοχή στα επιτόκια της Fed

Υπενθυμίζεται πως η Fed έχει προχωρήσει από τον Μάρτιο του 2022 σε μεγάλες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, για τη σταθερότητα των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Μετά και από τα σημερινά στοιχεία, μένει να φανεί το εάν η τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής (αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις) η εάν θα κρίνει πως μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια της στα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς νέες αυξήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως οι επενδυτές δίνουν 93,6% πιθανότητες ώστε η τράπεζα να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά την επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) την 1η Νοεμβρίου. Πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 95%, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: