Ερχόμενος στην Ελλάδα, ο Ερντογάν απορρίπτει τα περί «νεκρής ζώνης» στη Γάζα

Ερχόμενος στην Ελλάδα, ο Ερντογάν απορρίπτει τα περί «νεκρής ζώνης» στη Γάζα
epa10661321 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses supporters after winning re-election in Turkey's run-off vote, at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 28 May 2023. Erdogan won Turkey's presidential run-off and has been re-elected President, according to Turkey's Supreme Election Council. EPA/NECATI SAVAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως το Ισραήλ έχει γίνει «το κακομαθημένο παιδί της Δύσης».

Αρνητική θέση για μια ενδεχόμενη «νεκρή ζώνη» στη Λωρίδα της Γάζας μετά από το πέρας του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα την Πέμπτη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Ντόχα, ο Ερντογάν τάχθηκε κατά της πρότασης που φέρεται να έκανε το Ισραήλ σε πολλά αραβικά κράτη και την Τουκία την περασμένη εδομάδα, για τη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» στη Γάζα μετά από τον πόλεμο.

«Θεωρώ ακόμη και τη συζήτηση αυτού του σχεδίου της νεκρής ζώνης ως ασέβεια προς τα Παλαιστινιακά αδέλφια μου. Για εμάς, αυτό δεν είναι ένα σχέδιο που μπορεί να συζητηθεί, να εξεταστεί ή να συζητηθεί» είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητώντας από το Ισραήλ να επιστρέψει τα εδάφη που κατέχει και να τερματίσει τους εποικισμούς στα εδάφη αυτά, o Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «το Ισραήλ πρέπει να απομακρύνει τους τρομοκράτες -τους οποίους εμπορεύεται στον κόσμο ως εποίκους- από αυτά τα σπίτια και αυτά τα εδάφη και να σκεφτεί πώς μπορεί να οικοδομήσει ένα ειρηνικό μέλλον με τους Παλαιστίνιους».

Η Άγκυρα έχει επικρίνει έντονα τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης και φιλοξενεί ορισμένα μέλη της Χαμάς. Σε αντίθεση με τους περισσότερους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και ορισμένα αραβικά κράτη, δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική ομάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως το Ισραήλ έχει γίνει «το κακομαθημένο παιδί της Δύσης» και κατηγόρησε τη δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ για την κατάσταση στην περιοχή.

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θέλουν να κυνηγήσουν μέλη της Χαμάς σε άλλες χώρες, ο Ερντογάν είπε ότι η διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης στην Τουρκία θα είχε «πολύ σοβαρές» συνέπειες.

«Σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο λάθος, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτό πολύ, πολύ βαριά» σημείωσε ο ίδιος.

Ακόμα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και το Κατάρ θέλουν να ανοικοδομήσουν τη Γάζα και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως εγγυητής ή να φιλοξενήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

 

Πηγή: reuters.com