ΕΣΕΕ: Διήμερο διαδικτυακό συνέδριο για είκοσι χρόνια της ετήσιας έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου

ΕΣΕΕ: Διήμερο διαδικτυακό συνέδριο για είκοσι χρόνια της ετήσιας έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) διοργανώνει την Τρίτη – Τετάρτη 6-7 Απριλίου ένα διήμερο διαδικτυακό συνέδριο με αφορμή τα είκοσι χρόνια της ετήσιας έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου.

Η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για το χώρο του εμπορίου αλλά και για τη δημόσια συζήτηση και τον επιστημονικό διάλογο για τα ζητήματα σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, των υφιστάμενων δυνατοτή­των και προκλήσεων καθώς και τη θέση του εμπορίου στην οικονομική δραστηριότητα. Επιπρόσθετα, τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της Έκθεσης ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο και θέτουν τις βάσεις για γόνιμη συζήτηση αναφορικά με το μέλλον της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου.

Καθώς συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τη δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης το 2001, σε μια μάλιστα μακρά περίοδο μεγάλων μεταβολών και πυκνών εξελίξεων, τα ευρήματα της Έκθεσης συμβάλλουν στην πληρέστερη κατανόηση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, στην διάχυση αξιόπιστης πληροφόρησης αλλά και στην ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου. Επιγραμματικά μόνο επισημαίνονται τα εξής:

  • Η υγειονομική κρίση άσκησε ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις στην ελληνική οικονομία και οδήγησε σε ύφεση -8,2% για το 2020, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
  • Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας περιόρισαν τις απώλειες στην αγορά εργασίας ενώ η απασχόληση στο εμπόριο κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 2,7%, διατηρώντας το χαρακτηρισμό του κλάδου ως ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας.

Οι προκλήσεις εντούτοις παραμένουν:

  • Το 78% των εμπορικών επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών μεταξύ των δύο εξαμήνων (α΄ εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το β΄ εξάμηνο του 2019), ενώ το 15% εμφάνισε στασιμότητα.
  • Ως σημαντικότερα προβλήματα των εμπορικών επιχειρήσεων παραμένουν η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και η φορολόγηση.
  • Σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις (88%) θεωρούν ότι η πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών τους σε σχέση με το 2019, ενώ το 56% των επιχειρηματιών θεωρούν πως η πτώση του τζίρου θα ξεπεράσει το 40%.
  • Το 23% των επιχειρήσεων θεωρεί πως θα χρειαστεί ένα έτος για την επιστροφή της αγοράς στην προ πανδημίας κατάσταση, το 38% 2 με 3 χρόνια ενώ το 15% πιστεύει πως θα απαιτηθούν περισσότερα από 3 έτη.

Όπως αναφέρει σε μήνυμα του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας:

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση παρουσιάζουμε την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2020. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ορόσημο για το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, καθώς συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τη δημοσιοποίηση της πρώτης Έκθεσης. Σε μια μακρά περίοδο μεγάλων μεταβολών και πυκνών εξελίξεων, αναπτύχθηκε και ωρίμασε ο ερευνητικός βραχίονας της ΕΣΕΕ που έλαβε το 2007 τη μορφή του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών. Η ερευνητική αναβάθμιση του φορέα μας ήταν ένα σημαντικό εγχείρημα το οποίο φέραμε επιτυχημένα εις πέρας, και το διαχρονικά υψηλό επίπεδο της Ετήσιας Έκθεσης είναι η τρανή απόδειξη αυτού.

Η δημοσιοποίηση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου ήταν για την ΕΣΕΕ μια σημαντική στιγμή κάθε χρονιά, καθώς μας προσέφερε τη δυνατότητα του απολογισμού στο επίπεδο των οικονομικών στοιχείων, και εν γένει της οικονομικής κατάστασης, και μας επέτρεπε να διατυπώνουμε τις αιχμές της συνδικαλιστικής μας παρέμβασης. Τα πορίσματα της Έκθεσης λαμβάνονται υπόψη και συζητιούνται από τα οικονομικά επιτελεία κυβερνήσεων και κομμάτων, από φορείς της αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι η χρησιμότητα και η αξία αυτής της Έκθεσης είναι μεγάλη είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η ΕΣΕΕ ως κοινωνικός εταίρος».

Εμπόριο: Η επόμενη ημέρα

Η νέα πραγματικότητα που αναμένεται να αναδυθεί μετά τον COVID-19 θα δεν θα στερείται εμποδίων. Αναγκαία συνθήκη ωστόσο παραμένει η ενίσχυση της βιωσιμότητας των ΜμΕ μέσω τόνωσης της ευελιξίας αλλά και αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων για τη διττή προσαρμογή των εμπορικών επιχειρήσεων, σε ψηφιακό και πράσινο επίπεδο αλλά και η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν στο συνέδριο στις 6-7 Απριλίου, στο οποίο το FortuneGreece είναι χορηγός επικοινωνίας.

 Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ_ΕΣΕΕ

Περισσότερα στο https://www.esee-digital.gr/

Ιnfo

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) είναι η τριτοβάθμια οργάνωση του ελληνικού εμπορίου. Ήδη από το 1994, όταν και απέκτησε τη σημερινή της μορφή, η ΕΣΕΕ, ως αναγνωρισμένος κοινωνικός εταίρος, εκπροσωπεί θεσμικά και υπεύθυνα τον εμπορικό κλάδο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η ΕΣΕΕ περιλαμβάνει στη δύναμή της 17 Ομοσπονδίες, 325 Εμπορικούς Συλλόγους και Συνδέσμους Εμπορικών Αντιπροσώπων από όλη τη χώρα και εκπροσωπεί 230 χιλ. επιχειρήσεις με 705.000 απασχολούμενους. Η Συνομοσπονδία αποτελεί την υπεύθυνη «φωνή» του ελληνικού εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία συνιστά τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας και στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στηρίζει ενεργά  τις επιχειρήσεις, βοηθώντας τις να εκσυγχρονιστούν και να αναπτυχθούν μέσα από την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Παράλληλα, αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΜμΕ (SMEunited), της EuroCommerce, αλλά και της Ομοσπονδίας της Διεθνούς Ένωσης Λιανικής (FIRA) ενώ συνεργάζεται με παγκόσμια αναγνωρισμένους φορείς (όπως το ILO) για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.