ΕΣΕΕ: Ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο για τις εξαγγελίες Σαμαρά

ΕΣΕΕ: Ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο για τις εξαγγελίες Σαμαρά

Σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων θα φέρει η ρύθμιση για συμψηφισμό του ΦΠΑ.

Την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για συμψηφισμό του ΦΠΑ των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών εξέφρασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία αναγνωρίζει ως θετική και την επικείμενη διαγραφή των προστίμων λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, αλλά και την καταβολή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις

«Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αναμένεται να δώσει την απαραίτητη οικονομική ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε δεινή θέση και πασχίζουν να διασφαλίσουν την επιβίωση τους», επισημαίνει η ΕΣΕΕ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναφέρει ότι θα συνεχίσει να προτείνει φορολογικές βελτιώσεις, με βασικό σημείο αναφοράς τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των υιοθετούμενων μέτρων.

«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο οι συμψηφισμοί χρεών ανάμεσα σε ιδιώτες και Δημόσιο να επεκταθούν και στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες, ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, νοσοκομεία και λοιποί φορείς). Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η σαφής αναφορά του πρωθυπουργού σε “συνεπείς φορολογούμενους” οι οποίοι δεν πρέπει να τιμωρούνται από τις αδυναμίες του κράτους αλλά αντίθετα να επιβραβεύονται», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα συμψηφισμών το οποίο θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κάθε δίμηνο και λίγες μέρες πριν τη λήψη των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, δήμοι, κλπ) θα υποχρεούνται να ενημερώνουν την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το ποσό του ΦΠΑ που οφείλουν στους ιδιώτες από τις συναλλαγές που είχαν με αυτούς, ανεξάρτητα αν έχουν καταβάλει το τίμημα της συναλλαγής ή αυτό εκκρεμεί. Έτσι, όταν οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν τις δηλώσεις με τον ΦΠΑ που οφείλουν στο δημόσιο, θα γίνεται αυτόματος συμψηφισμός των ποσών και έτσι θα μειώνεται το ποσό του φόρου που πρέπει τελικά να καταβάλουν.

Το μέτρο ισοδυναμεί με σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έως σήμερα ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν ακόμη και τον ΦΠΑ που δεν είχαν εισπράξει από τις συναλλαγές τους με τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η συναλλαγή μεταξύ ιδιώτη και φορέα του δημοσίου κρίνεται μη νόμιμη, τότε υπεύθυνος για την ανάκτηση του ποσού του ΦΠΑ από τον ιδιώτη θα είναι ο δημόσιος φορέας (πχ νοσοκομείο, κλπ) και όχι η Εφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

Σαμαράς: Τομές στην οικονομία για την «Ελλάδα του 21ου αιώνα»

Το 52% των εμπόρων δεν μπορεί να καλύψει τις ασφαλιστικές του εισφορές

Όχι σε «προφητείες» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές