Σαμαράς: Τομές στην οικονομία για την «Ελλάδα του 21ου αιώνα»

Σαμαράς: Τομές στην οικονομία για την «Ελλάδα του 21ου αιώνα»

Συμψηφισμός των οφειλών από ΦΠΑ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 2 δισ. ως το τέλος του έτους.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επισκέφτηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου ανακοίνωσε πως θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών από ΦΠΑ, όχι μόνον από και προς το Δημόσιο, αλλά και μεταξύ ιδιωτών.

«Σήμερα ανακοινώνουμε μια αληθινά μεγάλη μεταρρύθμιση, που την έχουμε υποσχεθεί από καιρό. Πρόκειται για αληθινή τομή, είναι ο συμψηφισμός οφειλών του ΦΠΑ που μελλοντικά θα ανοίξει τον δρόμο για το συνολικό συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο. Έτσι η οικονομία μας παίρνει μια μεγάλη ανάσα. Τώρα που βγαίνει από την κρίση και τη χρειάζεται αυτήν την ανάσα ακόμα περισσότερο. Και έτσι, η Ελλάδα μπαίνει πραγματικά στον 21ο αιώνα. Με Δικαιοσύνη και με Ανάπτυξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε πρώτη φάση το μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί από το Φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος, θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Αμέσως μετά, το μέτρο θα επεκταθεί και σε τζίρους άνω των 2 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι άνω του 85% των συναλλαγών στην αγορά.

«Με το νέο σύστημα, οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους, ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών. Κι αυτό θα επιφέρει άμεσα εξομάλυνση στην αγορά. Ενώ είναι και φορολογικά ουδέτερο: δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ, ούτε καθυστερούνται οφειλές. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής. Πρόκειται για ένα μέτρο εξαιρετικά ενισχυτικό, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την αγορά συνολικά, εφ’ όσον γενικευτεί. Θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά», είπε ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάννη, και τους κ.κ. Φ. Σαχινίδη και Χρ. Πρωτόπαππα.

Ο κ.Σαμαράς ανακοίνωσε ακόμη ότι θα καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις, λόγω μη καταβολής ΦΠΑ στο Δημόσιο,  όταν εκκρεμούν οφειλές του Δημοσίου προς τις ίδιες.

Σχετικά με τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι έως το τέλος του 2014, το ποσό των οφειλών θα έχει μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ. Εξήγησε ότι «οι πληρωμές το 2012 έφταναν τα 9,5 δισ. και σήμερα είναι 4,7 δισ. Μέχρι το τέλος του 2014, θα έχουν μειωθεί στα 2 μόνο δισ., αφού προβλέπονται πληρωμές 2,7 δισ. για φέτος, από τις οποίες το 1 δισ. θα πληρωθεί χωρίς να δανειστούμε: από το πρωτογενές πλεόνασμα που βγάλαμε την προηγούμενη χρονιά! Έτσι το κράτος δεν θα ταλαιπωρεί πια τον πολίτη για δικές του “αμαρτίες”. Ούτε και το κράτος πλέον- θα πρέπει όλοι να το καταλάβουμε- μπορεί να είναι ποτέ αυστηρό προς τον πολίτη, όταν δεν είναι δίκαιο προς τον πολίτη πρώτα».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε, επίσης, ότι έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος σημαντικά ποσά που έχουν επιστραφεί από εγκληματικές δραστηριότητες και διατίθενται για ανάγκες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Τέλος, αναφερόμενος στις αδρανείς καταθέσεις και τις σχολάζουσες κληρονομιές, είπε ότι για πρώτη φορά, ύστερα από 100 χρόνια, δημιουργείται ένα πλαίσιο και αξιοποιούνται χρήματα, ενώ για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις από το δημόσιο ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί 54 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ανακτηθεί το 70% αυτών.

ΕΒΕΑ: «Η κυβέρνηση να προχωρήσει στον συμψηφισμό των χρεών»
«Ζητάμε από τον πρωθυπουργό η κυβέρνησή του να προχωρήσει όχι μόνο στον συμψηφισμό των οφειλών ΦΠΑ αλλά και γενικότερα στον συμψηφισμό του συνόλου των χρεών μεταξύ του Δημοσίου και των επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχετικά με τον συμψηφισμό ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου.

«Ο συμψηφισμός των χρεών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί χρόνια τώρα πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων και του επιχειρηματικού κόσμου. Έστω και καθυστερημένα, η κυβέρνηση αποκαθιστά μια τεράστια αδικία σε βάρος των επιχειρήσεων. Γιατί είναι έξω από κάθε λογική και ηθική, η ασυνέπεια του κράτους να καταστρέφει επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Διαβάστε ακόμη:

Απορρίπτει τα εκλογικά σενάρια ο Αντώνης Σαμαράς

Όχι σε «προφητείες» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές