Εσείς ξέρετε πόσα χρήματα μπορείτε να γλιτώσετε από τον ενεργειακό συμψηφισμό;

Εσείς ξέρετε πόσα χρήματα μπορείτε να γλιτώσετε από τον ενεργειακό συμψηφισμό;

Ο ιδρυτής της Copernicus Energy, Γιώργος Βλάσσης, εξηγεί τα οφέλη του Net Metering για το νοικοκυριό και την επιχείρησή σας.

 

Καθημερινό μέλημα της διοίκησης μιας επιχείρησης είναι να παρακολουθεί στενά την πορεία των πωλήσεών της και να αναζητά τρόπους να αυξήσει τα κέρδη της. Ακόμη όμως και αν η αγορά δεν ευνοεί την αύξηση των οικονομικών μεγεθών, η λύση τις περισσότερες φορές έρχεται να δοθεί από τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε ένα νοικοκυριό που αποτελεί τη «μικρογραφία» μιας εταιρείας αφού κινείται στη λογική των εσόδων – εξόδων.

Μετά το 2016, όπου διαμορφώθηκε το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, τόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και οι ιδιώτες άρχισαν να ανακαλύπτουν τα οφέλη του ενεργειακού συμψηφισμού. Με τον  όρο “Νet Metering” αναφερόμαστε στο συμψηφισμό της ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (π.χ. Φωτοβολταϊκά Συστήματα) με την ενέργεια που καταναλώνεται στις εγκαταστάσεις μας. Ο συμψηφισμός γίνεται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό και ο καταναλωτής εξοικονομεί εκτός από το κόστος της ενέργειας και σημαντικό ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Μέχρι πρότινος ο καταναλωτής επένδυε σε φωτοβολταϊκά για να παράξει ενέργεια, την οποία στη συνέχεια πουλούσε στο δίκτυο. Πλέον δεν την πουλά, αλλά την αφαιρεί από αυτή που καταναλώνει στο εργοστάσιο, στο χωράφι ή στο σπίτι του μειώνοντας σημαντικά τα κόστη. Κάτι άλλο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός ότι στο ρεύμα δεν γλιτώνει μόνο το κόστος της ενέργειας, αλλά και ένα κομμάτι από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

«Στην Ελλάδα είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν στραφεί στις ΑΠΕ και ο βασικός λόγος είναι η ελλιπής ενημέρωση», εξηγεί στο fortunegreece.com o Γιώργος Βλάσσης, Ιδρυτής της Copernicus Energy προσθέτοντας πως αν κάποιες «ψάχνονται» περισσότερο σε θέματα ενεργειακά είναι γιατί αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν χώρες όπως η Γερμανία και η Κίνα, όπου το εργατικό και το ενεργειακό κόστος βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Επιχειρήσεις, ιδιώτες, τοπική αυτοδιοίκηση, ΝΠΔΔ, και αγρότες μπορούν να εγκαταστήσουν Φωτοβολταϊκά Συστήματα για net metering. Ειδικά, κτίρια που στεγάζουν επιχειρήσεις ή βιομηχανίες αποτελούν ιδανική περίπτωση εφαρμογής Φωτοβολταϊκών συστημάτων με ενεργειακό συμψηφισμό με βέλτιστα οικονομικά αποτελέσματα.

Πότε κάνω απόσβεση και μέχρι τι ισχύος φωτοβολταϊκό μπορώ να εγκαταστήσω;

«Βλέπουμε την κατανάλωση ενέργειας, πόσες κιλοβατώρες καταναλώνονται σε ένα έτος  και βάσει ειδικής μελέτης προσφέρουμε λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη» τονίζει ο Γιώργος.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα έχει μια επιχείρηση η οποία θα εγκαταστήσει Φ/Β σύστημα για net metering, εγγυάται ότι θα αντικρύσει από τον πρώτο κιόλας μήνα σημαντική μείωση στο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα 25 χρόνια (τόσος είναι ο χρόνος της σύμβασης συμψηφισμού με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας). «Με αυτό τον τρόπο θα μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της και θα μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα».

Η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 κιλοβάτ (kWp) ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος της εγκατάστασης κατανάλωσης (σε kVA), ενώ η μέγιστη ισχύς ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εγκατασταθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο του 1 ΜWp.

Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί τι γίνεται με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου η ηλιοφάνεια είναι σε χαμηλά επίπεδα και που πάει η περισσευούμενη ενέργεια το καλοκαίρι; Η απάντηση που δίνει ο Γιώργος είναι ότι αν παράγεις περισσότερη ενέργεια το καλοκαίρι από αυτή που χρειάζεσαι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, αυτό συμψηφίζεται δεδομένου ότι διοχετεύεται στο δίκτυο και τίθεται προς αξιοποίηση οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή. Εξάλλου ο χρήστης παραμένει συνδεδεμένος με το δίκτυο και έτσι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, ακόμη και όταν δεν υπάρχει καθόλου ηλιοφάνεια.

«Οι ΑΠΕ είναι το μέλλον. Όλες οι ευρωπαϊκές οδηγίες μιλάνε για ένα μέλλον εξαρτώμενο από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Βαδίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς ως εταιρεία αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το αντικείμενο των σπουδών μας , καθώς είμαστε μηχανικοί, και είδαμε ότι η ενέργεια είναι ένας κλάδος με μεγάλες προοπτικές».

Από το 2010 που ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της η Copernicus Energy, η ομάδα της έχει αναλάβει έργα εγκατεστημένης ισχύος που ξεπερνούν τα 20MW, ενώ μεταξύ των συνεργατών της συγκαταλέγονται ονόματα όπως η Coral AE (Shell), Disconto , GAT Energy AE κ.α.

Έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο «φούσκας»

Η αίσθηση του Γιώργου είναι πως οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αρκετά ευσυνείδητες σε ότι αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν και ψάχνονται για το πώς θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, αλλά δεν γνωρίζουν πώς να το πετύχουν διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος.

Για τον ίδιο, αυτό που συνέβη στην αγορά των ΑΠΕ δεν ήταν “φούσκα”, απλώς ο νόμος δεν προέβλεπε ότι θα έπεφτε τόσο γρήγορα το κόστος εγκατάστασης και ότι η απόσβεση της επένδυσης θα γινόταν σε 3-4 χρόνια. «Δεν καταστράφηκε κανείς. Ο κόσμος είπε ότι το Κράτος δεν τήρησε την υπογραφή του στη σύμβαση και χαρακτήρισε τα όσα ακολούθησαν “φούσκα”. Η απόσβεση στα 7 χρόνια δεν θεωρείται επένδυση, διότι δεν ενέχει ρίσκο».

Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι δεν θα δούμε τα φαινόμενα του παρελθόντος, καθώς πλέον ο χρήστης συμψηφίζει την ενέργεια που παράγεις και καταναλώνει εντός των εγκαταστάσεων του. «Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και πολύ πιο ασφαλές. Νομικά επίσης, οποιαδήποτε αναδρομική αλλαγή απαγορεύεται  ρητά από το τρίτο μνημόνιο. Ετοιμάζεται και Κοινοτική Οδηγία από την Ε.Ε. προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή, ρητής απαγόρευσης οποιασδήποτε αναδρομικής αλλαγής.  Αντιθέτως, επειδή το κόστος ενέργειας προβλέπεται ότι στο μέλλον θα αυξηθεί, καταλαβαίνετε ότι το συνολικό όφελος από το συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας θα είναι ακόμα μεγαλύτερο» επισημαίνει.

Από την αρχή της κρίσης ο κλάδος έχασε το 95% της αξίας του

Όσο για τον κλάδο των ΑΠΕ πέρασε δύσκολα χρόνια και τώρα φαίνεται σταδιακά να ανακάμπτει.  Σύμφωνα με τον Γιώργο, από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα έχει χάσει πάνω από το 95% της αξίας του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πάνω από το 90% των επιχειρήσεων να αποχωρήσουν. Κάποιες αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο και κάποιες στράφηκαν σε άλλο αντικείμενο, όπως τα led και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 15 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Η Copernicus Energy κατασκευάζει από μικρής ισχύος διασυνδεδεμένα με το δίκτυο συστήματα μέχρι μεγάλης ισχύος Φωτοβολταϊκούς σταθμούς (Μέση Τάση).

Αυτό που τη διαφοροποιεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι ότι θεωρείται από τις παλαιότερες εταιρείες του χώρου και ότι στην ουσία αποτελεί ένα one-stop shop. «Αναλαμβάνουμε από τη μελέτη, την αδειοδότηση, την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη συντήρηση. Κάνουμε ΜΟΝΟ αυτό, όχι και αυτό. Είμαστε μια πιστοποιημένη εταιρεία, υπεύθυνη με την οποία μιλάει ο πελάτης εφ’ όρου ζωής».

Η πορεία των Φ/Β συστημάτων από το 2010 μέχρι σήμερα (πηγή ΣΕΦ -Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών)

Διασυνδεδεμένα συστήματα

MWp
Νέα εγκατεστημένη ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών το 2017 11,3
Συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών ως και το 2017 2.623

 

  Έτος  Αριθμός νέωνλειτουργούντωνσυστημάτωναυτοπαραγωγής

 

  Ισχύς (kWp)   Μέση ισχύς ανάσύστημα (kWp) 
2015 115 1.816,26 15,79
2016 445 5.652,89  12,7
2017 351  6.322,37  18,01
Σύνολο 911 13.791,52  15,14