Έσπασαν όλα τα ρεκόρ οι γερμανικές εξαγωγές την εποχή του ευρώ

Έσπασαν όλα τα ρεκόρ οι γερμανικές εξαγωγές την εποχή του ευρώ
German Chancellor Angela Merkel delivers a speech on a new two Euro coin in Berlin, January 26, 2011. The coin shows Cologne's Koelner Dom cathedral and will be issued on January 28 in a 30 million edition. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS BUSINESS) - RTXX3MW

Από το 2000 έως το 2013 η αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας ήταν της τάξης του 154%.

Άνοδο κατά 154% κατέγραψε η εξαγωγική δραστηριότητα της Γερμανίας την περίοδο 2000 – 2013, σύμφωνα με ανάλυση του think – tank Bruegel.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ισπανία εμφάνισε άνοδο 127% , η Μεγάλη Βρετανία 98%, η Γαλλία 79% και η Ιταλία 72%.

Σύμφωνα με την έρευνα του Bruegel, η εντυπωσιακή άνοδος των εξαγωγών οφείλεται εν μέρει στη συγκράτηση των μισθών, η οποία με τη σειρά της, συνέβαλε στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών προϊόντων.

Από το 2000 έως το 2008, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 19% στη Γερμανία έναντι 48% στην Ισπανία. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της κρίσης (2009 – 2013), καταγράφηκε αύξηση 14% στη Γερμανία και μόλις 4% στην Ισπανία.

Ο σημαντικότερος παράγοντας της γερμανικής επικυριαρχίας, επισημαίνει το Bruegel, είναι η δομή των εταιρείων και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Οι εταιρείες στη Γερμανία, εξηγεί το think – tank, είναι λιγότερο ιεραρχικές και περισσότερο αποκεντρωμένες έναντι των εταιρειών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά διασφαλίζουν μεγάλα πλεονεκτήματα για τις εταιρείες. Η διοικητική αποκέντρωση παρέχει την ευκαιρία σε εργαζόμενους χαμηλότερης ιεραρχίας να παρουσιάσουν και να θέσουν σε εφαρμογή διάφορες καινοτόμες ιδέες. Έχοντας μεγαλύτερη τριβή με τους πελάτες, οι εργαζόμενοι χαμηλότερων επιπέδων γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς, σε σχέση με τα υψηλά διοικητικά στρώματα, καταλήγει το Bruegel.