Εστίαση: Σφίγγει ο κλοιός για εργαζόμενους και επαγγελματίες

Εστίαση: Σφίγγει ο κλοιός για εργαζόμενους και επαγγελματίες
Κόσμος κάθεται σε καταστήματα εστίασης, σε εξωτερικό χώρο, Δευτέρα 3 Μαΐου 2021. Ανοιχτή η εστίαση από σήμερα, χωρίς μουσική, με τραπεζοκαθίσματα αποκλειστικά σε ανοικτό χώρο στο Ναύπλιο. Ανοικτά έως τις 10:45 το βράδυ, από σήμερα και καθημερινά, είναι τα καταστήματα εστίασης χωρίς μουσική και με τραπεζοκαθίσματα αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, ενώ οι πολίτες πρέπει να στέλνουν τον κωδικό 6 με SMS στο 13033. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προειδοποιούν για λουκέτα και χιλιάδες ανέργους εάν δεν επανέλθουν τα μέτρα στήριξης ΓΣΕΒΕΕ και ΚΕΕ.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου που μόλις άρχισε σηματοδοτεί υποχρεώσεις για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους και δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας για τους επιχειρηματίες.

Ειδικότερα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και φιλοξενία θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα self test και ένα μοριακό την εβδομάδα επωμιζόμενοι το κόστος. Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες της εστίασης στο τέλος του μήνα καλούνται να καλύψουν σειρά υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων το ενοίκιο του μήνα, σε συνέχεια της άρσης των ευεργετικών μέτρων. Χωρίς επαρκή ρευστότητα, σε μια περίοδο, που όπως αναφέρουν οι καταστηματάρχες, οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί και η ζήτηση περιορισμένη, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Ως αποτέλεσμα φορείς της αγοράς κλιμακώνουν τις δράσεις τους προτρέποντας την κυβέρνηση να επαναφέρει τα μέτρα στήριξης για να αποφευχθούν τα λουκέτα στον κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ 200.000 θέσεις εργασίας είναι σε άμεσο κίνδυνο ενώ σε πρόσφατη συνέντευξη του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ) ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, μίλησε για “εκατόμβη” λουκέτων εάν δεν ληφθούν στοχευμένα μέτρα στον κλάδο.

Ως ένα άμεσο μέτρο τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων προτείνεται η διάθεση των αδιάθετων ποσών του προγράμματος επανεκκίνησης ύψους 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, από το οποίο εκτιμάται ότι θα ενταχθούν τελικά περί τις 15.000 επιχειρήσεις απορροφώντας σχεδόν 200 εκατ. ευρώ. Προτείνεται δε η χρήση ευέλικτων κριτηρίων ώστε να υπερκεραστούν τα εμπόδια που συναντά μερίδα των αιτούντων. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί περίπου 20.500 αιτήσεις εκ των οποίων το 30% απορρίπτεται. Το αίτημα του κλάδου προς την κυβέρνηση είναι τα αδιάθετα κεφάλαια να κατευθυνθούν σε άλλες επιχειρήσεις χωρίς προαπαιτούμενο την πτώση τζίρου 30% και με πιο ευέλικτα  κριτήρια ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις στο μέτρο.

Επιπλέον αυτής της πρότασης οι φορείς του κλάδου προτείνουν ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα καταστήσουν τον κλάδο βιώσιμο και ανθεκτικό στην κρίση. Στο πλαίσιο αυτό  προκρίνεται αποκατάσταση της ρευστότητας, επιδότηση μη μισθολογικού κόστους για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας και κούρεμα ιδιωτικού χρέους, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τα ενοίκια για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Επίσης ζητείται να παραμείνει η μείωση των μισθωμάτων στο 40% μέχρι τέλος του έτους και να διατηρηθεί στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ. Ειδικότερα ο ΚΕΕ, που εκπροσωπεί περί τις 300 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καφέ και μπαρ, προτείνει επαναφορά των 120 δόσεων, μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες, εξάλειψη των τελών και προστίμων των ετών 2020-2021 για τα τραπεζοκαθίσματα και να δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι άδειες παράτασης μουσικής. Ζητείται επίσης “κούρεμα” χρεών προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά η κυβέρνηση φαίνεται να υλοποιεί την έκθεση Πισσαρίδη, ενισχύοντας τη μισθωτή απασχόληση έναντι της μικρής αυτοπαπασχόλησης. Προειδοποιεί για λουκέτο σε 200.000 επιχειρήσεις, οι οποίες κατά μέσο όρο απασχολούν 4 άτομα, που σημαίνει κίνδυνο για 800.000 ανέργους συνολικά. Με βάση τα ίδια στοιχεία ο κλάδος βλέπει τις πωλήσεις του να επιβραδύνονται με ρυθμό 50-60%. Με αυτά τα δεδομένα οι επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να καλύψουν υποχρεώσεις.

Εν κατακλείδι, αν και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με τα μέτρα στον κλάδο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος του μήνα θα γίνει μια πρώτη καταγραφή της κατάστασης στην αγορά μετά και την επανεκκίνηση των καταστημάτων με κλειστούς χώρους. Εκεί πιθανόν θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για διάλογο με τους επιχειρηματικούς φορείς προκειμένου να προωθηθούν βελτιώσεις είτε ως προς το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς είτε ως προς τα μέτρα στήριξης.