Η εταιρεία που μας έμαθε να αγαπάμε το frozen yogurt

Η εταιρεία που μας έμαθε να αγαπάμε το frozen yogurt

Ο Χαράλαμπος Σαββίνος μιλά για τη νέα μόδα που δημιούργησαν τα chillbox στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της μόλις το 2012 και σήμερα τα καταστήματά της φιγουράρουν σε 15 χώρες του εξωτερικού, καθιστώντας την case study. Εκτός από το ότι δημιούργησε μια νέα αγορά στη χώρα μας, ήταν η εταιρεία που μύησε και εκπαίδευσε τον Έλληνα καταναλωτή στο frozen yogurt.

Το 2015 μπήκε με το δεξί για την chillbox αφού πέραν της ελληνικής αγοράς, την οποία και έχει κατακλύσει, θα προσφέρει παγωμένο ελληνικό γιαούρτι σε ΗΠΑ, Τουρκία και Ρωσία. Διευρύνοντας τη διεθνή της απήχηση, η ελληνική αλυσίδα frozen yoghurt προχώρησε το τελευταίο τρίμηνο του 2014 στη δημιουργία καταστημάτων σε Νέα Υόρκη, Κωνσταντινούπολη και περιφερειακές πόλεις της Ρωσίας, ενώ ενίσχυσε την παρουσία της στη Σουηδία και στη Γαλλία.

Αυτήν την στιγμή λειτουργούν μέσω franchise 79 καταστήματα chillbox σε Ελλάδα και εξωτερικό με την παραγωγή του frozen yoghurt, η οποία πέρυσι ξεπέρασε τους 1.000 τόνους, να γίνεται στην χώρα μας από την εταιρεία ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ ΑΒΕΕ.

Πώς όμως κατάφερε η Chillbox να καταστεί  η μεγαλύτερη αλυσίδα frozen yogurt  στην Ελλάδα; Όπως τονίζει στο Fortunegreece.com ο Χαράλαμπος Σαββίνος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Chillbox & Chillbox Global αλλά και της εταιρείας Δωδώνη, η επιτυχία ήρθε πιο γρήγορα από ό,τι υπολόγιζαν τα στελέχη της εταιρείας.

«Από το πρώτο κατάστημά μας στην Πάτρα την Άνοιξη του 2012, είμαστε ήδη η μεγαλύτερη αλυσίδα στην Ελλάδα και το 2015 μας βρίσκει να δραστηριοποιούμαστε σε 15 χώρες! Θεωρώ πως αυτή η ραγδαία ανάπτυξη βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Στο προϊόν, στην εμπειρία που προσφέρει το concept chillbox, καθώς και στην επιχειρηματική προοπτική του».

Σε επίπεδο προϊόντος, ο κ. Σαββίνος αναφέρει πως η πρωτοπορία του frozen yogurt της chillbox έγκειται στο ότι δίνονται στον καταναλωτή η βάση και τα υλικά, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει το επιδόρπιο της επιλογής του, ενώ μπορεί να βρει υψηλής ποιότητας καφέ και γλυκά με υπογραφή chillbox, διευρύνοντας τις επιλογές για γευστικές απολαύσεις, Χειμώνα – Καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά την εμπειρία του concept chillbox προσθέτει πως τα καταστήματα chillbox διακρίνονται για τον μοντέρνο σχεδιασμό τους και για την πρόταση υψηλών προδιαγραφών που παρουσιάζουν στο καταναλωτικό κοινό. «Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα καταστήματά μας, τοποθετημένα σε κεντρικά σημεία της πόλης, γρήγορα αναδεικνύονται σε σημεία συνάντησης, είτε πρόκειται για ένα υγιεινό επιδόρπιο, ή έναν καφέ με την παρέα». Παράλληλα, σε επίπεδο επιχειρείν, μέσω franchise η Chillbox παρέχει μια ελκυστική πρόταση δραστηριοποίησης στο χώρο του τροφίμου και η μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία των καταστημάτων της την κάνουν να αποτελεί πόλο έλξης για όσους θέλουν να επενδύσουν στον κλάδο.

Στην ουσία η επιχειρηματική κίνηση των chillbox  στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς, εντός της οποίας προσπάθησαν να διεισδύσουν νέοι παίκτες που διεκδικούν με τη σειρά τους ένα κομμάτι από την “πίτα”. Παρόλα αυτά η εταιρεία διατηρεί την ηγετική της θέση αφού ήταν εκείνη που εκπαίδευσε τους Έλληνες στην κατανάλωση γιαουρτιού υπό μορφή παγωτού. «Στην Chillbox καταφέραμε να μεταφράσουμε μια τάση της αγοράς σε μια πρόταση πολύ συγκεκριμένη, υψηλού επιπέδου, διαφορετική από κάθε άλλη. Δε δημιουργήσαμε μια νέα αγορά, αλλά μια άλλη επιλογή γευστικής απόλαυσης και αυτό είναι δύσκολο να το αντιγράψει κάποιος χωρίς να φανεί απλά «μιμητής» της επιτυχίας μας».

Η ανάπτυξη της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας είναι ραγδαία και η εξάπλωσή της περιλαμβάνει τη δραστηριοποίηση και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Βάσει δε της στρατηγικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί με την Lymell Holdings, προβλέπεται το άνοιγμα 100 καταστημάτων chillbox για τη συγκεκριμένη αγορά σε βάθος τετραετίας. Για την διοίκηση της εταιρείας η Αμερική αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της Chillbox, αλλά και μια αγορά με πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με την ευρωπαϊκή. «Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η «πατρίδα του frozen yogurt». Είναι μια ώριμη αγορά με ιδιαίτερα οξύ ανταγωνισμό. Κάθε βήμα μας εκεί γίνεται με μεγάλη προσοχή και μελέτη, προτιμώντας την ανάπτυξη με σταθερά βήματα αντί των γρήγορων και εντυπωσιακών αποτελεσμάτων. Αυτήν την στιγμή λειτουργεί το πρώτο κατάστημα στο Manhattan και σε λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το άνοιγμα νέων καταστημάτων».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Ρωσία με την εν λόγω αγορά να εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Ερωτηθείς αναφορικά με το αν οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στη χώρα, που οδήγησαν σε εμπάργκο προϊόντων αναμένεται να αλλάξουν τη  στρατηγική των chillbox στη συγκεκριμένη περιοχή, ο κ. Σαββίνος ξεκαθαρίζει πως η εταιρεία προχωρά κανονικά τις προκαθορισμένες επιχειρηματικές κινήσεις, πράγμα που επιβεβαιώνει και το άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων σε περιφερειακές πόλεις στο Βορονέζ και στο Λίπετσκ τον περασμένο Δεκέμβριο. Την ίδια ώρα, δυναμική επεκτατική πολιτική ακολουθείται σε Γερμανία και Ρουμανία με τα καταστήματα να αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για περεταίρω δραστηριοποίηση στην περιοχή.

Το βάρος έχει δοθεί αναμφίβολα σε ΗΠΑ, Τουρκία και Ρωσία, ενώ είναι υπό εξέταση η αγορά της Μέσης Ανατολής για πιθανές συνεργασίες. Ωστόσο, από τη συνολική ποσότητα frozen yogurt που παράγεται, το 70% καταναλώνεται στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο 30% διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού.

Όσο για το πού βρίσκεται σήμερα η εταιρεία και για το ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει για το 2015, ο Πρόεδρος της chillbox αναφέρει πως η ελληνική αγορά frozen yogurt, έφτασε πολύ γρήγορα στο υψηλότερο σημείο της και πως η αιφνίδια εμφάνιση πολλών μεμονωμένων προσπαθειών το προηγούμενο διάστημα υπήρξε χαρακτηριστική. Τώρα πλέον, όπως υποστηρίζει, η αγορά έχει περιορισθεί, με το frozen yogurt να έχει καθιερωθεί ως οικεία επιλογή. «Θεωρώ πως αυτή η χρονιά θα αποτελέσει τη βάση αξιολόγησης και του μακροχρόνιου σχεδιασμού. Σε ό,τι αφορά στις αγορές του εξωτερικού, αναμένουμε διπλασιασμό των σημείων chillbox και αντίστοιχα των πωλήσεων μας».