Έθαψαν σε εβραϊκό νεκροταφείο τον αρχηγό της Γκεστάπο!

Έθαψαν σε εβραϊκό νεκροταφείο τον αρχηγό της Γκεστάπο!

Ένας από τους κύριους υπευθύνους για το Ολοκαύτωμα, ο Χάινριχ Μίλερ, σε ομαδικό τάφο στο Βερολίνο. 

Την απάντηση σε ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου επιχειρεί να δώσει ο διευθυντής του Κέντρου Μνήμης της Γερμανικής Αντίστασης καθηγητής Γιοχάνες Τούχελ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild που επικαλείται τα έγγραφα του, ο αρχηγός της Γκεστάπο Χάινριχ Μίλερ, ένας από τους κύριους υπεύθυνους για το Ολοκαύτωμα, ενταφιάσθηκε σε εβραϊκό νεκροταφείο του Bερολίνου το 1945. Ο Χάινριχ Μίλερ εξαφανίσθηκε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χωρίς να αφήσει ίχνη. Τελικά αποδεικνύεται ότι ενταφιάσθηκε σε ομαδικό τάφο εβραϊκού νεκροταφείου του Βερολίνου, σύμφωνα με τον ιστορικό.

«Ο Μίλερ δεν επέζησε μετά το τέλος του πολέμου. Το πτώμα του ετάφη το 1945 σε ομαδικό τάφο του εβραϊκού νεκροταφείου Μπερλίν-Μίτε», διαβεβαιώνει ο ιστορικός στηριζόμενος σε έγγραφα των ιστορικών αρχείων. Η αποκάλυψη έρχεται 68 χρόνια μετά το τέλος του ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ και είναι η απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ο Χάινριχ Μίλερ υπήρξε μία από τις σημαντικές προσωπικότητες του Τρίτου Ράιχ που δεν συνελήφθησαν.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, το BND, διατηρούσαν τη βεβαιότητα ότι το καλοκαίρι του 1945 ο Μίλερ βρισκόταν στο Κάρλοβι Βάρι, της τότε Τσεχολσβακίας, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή της η Bild. Οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν λάθος. Από τον Αύγουστο 1945, το πτώμα του Μίλερ είχε βρεθεί σε προσωρινό τάφο κοντά στο παλιό υπουργείο Αεροπορίας του Ράιχ . Φορούσε στολή στρατηγού και στην εσωτερική αριστερή του στέπη βρέθηκε η υπηρεσιακή του ταυτότητα με τη φωτογραφία του, σύμφωνα με τον ιστορικό.

Η Bild δημοσιεύει επίσης έγγραφο του δημαρχείου του Μίτε του Βερολίνου όπου φαίνεται ότι ο Μίλερ ενταφιάσθηκε στο εβραϊκό νεκροταφείο της συνοικίας.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας Ντίτερ Γκράουμαν δήλωσε σοκαρισμένος από την αποκάλυψη. «Το ότι ένας από τους πιο βάρβαρους σαδιστές ναζί είναι θαμμένος σε εβραϊκό κοιμητήριο, αποτελεί κακόγουστη απρέπεια. Προσβάλλει κατάφωρα τη μνήμη των θυμάτων», δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα.