Ethereum: «Συγχώνευση» προς το Mainstream αλλά η ευρεία αποδοχή δεν είναι εγγυημένη

Ethereum: «Συγχώνευση» προς το Mainstream αλλά η ευρεία αποδοχή δεν είναι εγγυημένη
Με τη Συγχώνευση το Ethereum αντιμετώπισε το πρόβλημα της ρύπανσης. Αλλά η ευρεία υιοθέτησή του δεν είναι εγγυημένη.

Aπό τη Τhν Taylor Locke

Λίγα βήματα μακριά από τον Ναό του Ποσειδώνα, ένα μνημείο του Χρυσού Αιώνα της αθηναϊκής ηγεμονίας, βρίσκεται το πεντάστερο ξενοδοχείο Cape Sounio. Εκεί, τον περασμένο Οκτώβριο, περισσότεροι από 40 προγραμματιστές συναντήθηκαν για ένα workshop που ονόμασαν «Amphora». Έξω οι τουρίστες απολάμβαναν τις ομορφιές της Ελλάδας, όμως οι σύνεδροι, στο χωρίς παράθυρα υπόγειο του ξενοδοχείου, εργάζονταν νυχθημερόν πάνω στον κώδικα. Είχαν συρρεύσει από όλες τις γωνιές του πλανήτη για να προωθήσουν το πιο φιλόδοξο έργο στην ιστορία του blockchain.

Απώτερος σκοπός ήταν η αναβάθμιση του Ethereum, που, αν πετύχαινε, θα περιόριζε κατά 99% το μελλοντικό αποτύπωμα άνθρακα του δημοφιλούς δικτύου, ενώ θα έθετε τις βάσεις, ώστε τα κρυπτονομίσματα να εισέλθουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Το έργο είχε την ονομασία «Συγχώνευση (Merge)». Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, η Συγχώνευση έγινε πραγματικότητα. Το τι θα σημάνει αυτό για το μέλλον και πώς οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν εφεξής το blockchain είναι κάτι που θα συζητιέται για τους επόμενους μήνες.

Για όσους γνωρίζουν την ιστορία του Ethereum, η εικόνα των φιλόδοξων προγραμματιστών που είναι στριμωγμένοι σε έναν «σπαρτιάτικο» χώρο είναι χαρακτηριστική: Πριν από οκτώ χρόνια, μια ομάδα συγκεντρώθηκε σε ένα σπίτι γεμάτο από στρώματα στο Zug της Ελβετίας, για να μετατρέψει το blockchain, μια ιδέα που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια λευκή βίβλος που είχε συντάξει ο ιδιοφυής Vitalik Buterin, ο συνδημιουργός του δικτύου, σε εφαρμογή. Η ομάδα του Zug, τελικά, πέτυχε και το Ethereum είναι σήμερα το πιο δημοφιλές blockchain στον κόσμο.

Η πρόκληση στην Ελλάδα ήταν διαφορετική. Παρά την επιτυχία του, το Ethereum δεχόταν επικρίσεις για τις ταχύτητες συναλλαγών του, ότι είναι πολύ αργές, και πως η λειτουργία συνιστούσε μια οικολογική καταστροφή. Ειδικά η «πράσινη» κριτική απειλούσε να επισκιάσει τα επιτεύγματα που έχουν κάνει το Ethereum την «καρδιά» του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων.

Παρότι οι εξωτερικοί παρατηρητές συχνά «βάζουν στο ίδιο τσουβάλι» το Ethereum και το Bitcoin, τα δύο blockchain είναι πολύ διαφορετικά. Το Ethereum έχει περίπου τη μισή κεφαλαιοποίηση του Bitcoin, αλλά η ευελιξία και οι τεχνολογικές του δυνατότητες ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του Bitcoin. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να εκτελεί «έξυπνα» συμβόλαια, γραμμές κώδικα οι οποίες σχετίζονται με το πεδίο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, γνωστής και ως DeFi. Τα «έξυπνα» συμβόλαια του Ethereum αποτελούν επίσης τη βάση πληθώρας εργαλείων και εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των NFTs, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των νέων μορφών μουσικών δικαιωμάτων.

Αλλά το Ethereum βασιζόταν στο ίδιο πρωτόκολλο τήρησης αρχείων με το Bitcoin, δηλαδή ένα σύστημα «απόδειξης εργασίας» (Proof of Work) που παρέχει ανταμοιβές σε όσους χρησιμοποιούν υπολογιστική ισχύ για να προσθέσουν μπλοκ στο blockchain. Αυτή η διαδικασία έχει αποδειχθεί απίστευτα ενεργοβόρα. Πρόσφατη ακαδημαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι η «εξόρυξη» Bitcoin καταναλώνει πάνω από 96 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως (περισσότερο από όλες τις Φιλιππίνες).

Αυτά οδήγησαν τους επικριτές του να θεωρήσουν το Ethereum σημαντική πηγή μόλυνσης. Το θέμα απασχολούσε τους προγραμματιστές του Ethereum, οι οποίοι προσπάθησαν να κάνουν τη δημιουργία τους πιο οικολογική. Έτσι στράφηκαν στο πρωτόκολλο «Απόδειξη Συμμετοχής» (Proof of Stake) — μια τεχνολογία που βασίζεται σε ένα αξιόπιστο δίκτυο επικυρωτών για την επαλήθευση των συναλλαγών, αντί της «ωμής» υπολογιστικής ισχύος. Η στροφή στην απόδειξη συμμετοχής σήμαινε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά συνεπαγόταν ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου που πολλοί προέβλεπαν ότι θα αποτύγχανε.

Για τους προγραμματιστές που ταξίδεψαν από την άλλη άκρη του κόσμου για τον «μαραθώνιο» του Ethereum, η Συγχώνευση, που ονομάστηκε έτσι επειδή περιλαμβάνει τη συγχώνευση ενός δικτύου απόδειξης συμμετοχής με το κύριο blockchain Ethereum, έγινε εμμονή. Ο Parithosh Jayanthi ήταν ένας από εκείνους που μαζεύτηκαν στο υπόγειο του ξενοδοχείου τον περασμένο Οκτώβριο. «Εργαζόμαστε για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής» είπε ο Jayanthi στο Fortune, προσθέτοντας ότι το θεωρούσε έναν τρόπο να αντισταθμίσει «πιθανώς τον “προϋπολογισμό άνθρακα” ολόκληρης της ζωής μου…».


Οι σκεπτικιστές επισημαίνουν ότι, παρά τη Συγχώνευση, το Ethereum αντιμετωπίζει εμπόδια σε ό,τι αφορά την ευρύτερη υιοθέτησή του. Η Molly White, επικριτής κρυπτονομισμάτων και μηχανικός λογισμικού, λέει ότι η Συγχώνευση ίσως να κάνει τις «πράσινες» εταιρείες να δοκιμάσουν το Ethereum, αλλά δεν θα σταματήσουν τα παράπονα ότι είναι αργό και ότι τα τέλη συναλλαγών του είναι πολύ υψηλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η White και άλλοι «βλέπουν» το Ethereum και άλλα blockchain ως μέσον για κερδοσκοπία. Άλλοι σημειώνουν ότι η Συγχώνευση δεν θα κάνει το Ethereum πιο εύκολο στη χρήση.

Οι υποστηρικτές του Ethereum, απτόητοι, βλέπουν τη Συγχώνευση ως «πρόδρομο» για να γίνει το blockchain φθηνότερο, ταχύτερο και πιο φιλικό προς τον χρήστη. Μεγάλες τράπεζες έχουν προβλέψει ότι η Συγχώνευση θα οδηγήσει σε πιο mainstream υιοθέτηση του Ethereum. Αυτό αφορά επενδυτές που ελπίζουν να επωφεληθούν από νέες επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη Συγχώνευση, αλλά και επιχειρήσεις που ελπίζουν να το χρησιμοποιήσουν για να υποστηρίξουν τεχνολογικές εφαρμογές και να εκτελέσουν συμβάσεις και συναλλαγές σε κλάδους όπως τα ακίνητα, τα χρηματοοικονομικά και το λιανικό εμπόριο.

Αυτές οι προβλέψεις θα δοκιμαστούν σύντομα. Παρ’ όλα αυτά, οι προγραμματιστές ήταν ενθουσιασμένοι που ολοκλήρωσαν τη μετάβαση στο πρωτόκολλο απόδειξης συμμετοχής στις 15 Σεπτεμβρίου χωρίς πρόβλημα. Αν και ήταν περασμένες τρεις τα ξημερώματα για πολλούς όταν έγινε η επίσημη Συγχώνευση, η κοινότητα του Ethereum δεν έδειξε σημάδια εξάντλησης, γιορτάζοντας στο Zoom ή διά ζώσης στο Βερολίνο. Όμως, μόνον ο χρόνος θα δείξει εάν η Συγχώνευση ξεκινά μια χρυσή εποχή για το Ethereum που θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ